Oulun yliopisto

Uusia jäseniä Oulun yliopiston hallitukseen: Damski ja Väänänen korvaavat Murron ja Hyssälän

Jaa

Uudet hallitusjäsenet Juhani Damski ja Kalervo Väänänen tuovat hallitukseen pitkän kokemuksensa ja laajat verkostot. Myös hallituksen puheenjohtaja vaihtuu.

Oulun yliopiston kollegio on valinnut yliopiston hallitukseen uusiksi jäseniksi Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan Juhani Damskin ja Turun yliopiston entisen rehtorin Kalervo Väänäsen. Molempien nelivuotinen kausi on 2020–2023.

Filosofian tohtori Juhani Damski (s. 1964) on toiminut Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana vuodesta 2016 lähtien. Tätä ennen hän työskenteli yksikön johtajana liikenne- ja viestintäministeriössä vuosina 2013–2015. Ennen ministeriöuraansa Juhani Damski on toiminut Ilmatieteen laitoksella vuodesta 1986 erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä.

Damskilla on lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä luottamustehtäviä. Hän on muun muassa Suomen pysyvä edustaja Maailman ilmatieteen järjestössä WMO:ssa, Suomen kansallisen IPCC-työryhmän puheenjohtaja, Suomen avaruusasiain neuvottelukunnan jäsen, arktisen neuvottelukunnan jäsen ja Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitean jäsen. Damski toimii parhaillaan Englannissa sijaitsevan yhteiseurooppalaisen keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) hallintoneuvoston varapresidenttinä sekä Suomen pääedustajana kansainvälisessä sääsatelliittijärjestössä EUMETSATissa.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Kalervo Väänänen (s. 1952) on Oulun yliopiston alumni. Hän on toiminut Turun yliopiston rehtorina vuosina 2012–2019 ja sitä ennen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta vastaavana akateemisena rehtorina vuoden 2010 alusta lähtien.

Väänänen on työskennellyt Turun yliopiston solubiologian professorina vuodesta 1998. Professorin tehtävänsä ohella hän on toiminut muun muassa hallituksen jäsenenä Suomen Akatemiassa vuosina 2007–2009, hallituksen puheenjohtajana Suomen yliopistojen rehtorineuvostossa Unifissa ja biolääketieteen laitoksen johtajana yliopistossaan.

Tutkimustyössään Väänänen on käsitellyt muun muassa luukatoa. Hän on saanut useita tunnustuksia ja tieteellisiä palkintoja.

Kokemus ja akateemisuus painoivat valinnassa

Oulun yliopiston kollegio painotti hallitukseen valittavien laaja-alaista taustaa yhteiskunnasta ja tutkimuksesta.

”Päätöksellään kollegio pyrkii turvaamaan monialaiselle yliopistolle hallituksen, joka tuntee yliopiston ja yhteiskunnan muuttuvat tarpeet mahdollisimman monipuolisesti”, sanoo kollegion puheenjohtaja, professori Juhani Niskanen.

Muutokset hallituksen kokoonpanossa merkitsevät muutosta myös hallituksen puheenjohtajistoon. Puheenjohtajana toiminut Risto Murto ja varapuheenjohtaja Liisa Hyssälä päättävät hallitustyöskentelyn tämän vuoden lopussa. Hallitus järjestäytyy uudelleen vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessa.

”Kiitämme Risto Murtoa ja Liisa Hyssälää erittäin hyvästä työstä yliopiston kehittymisen ja vaikuttavuuden tukemisessa”, Niskanen sanoo.

Oulun yliopiston hallituksesta tulee kokonaisuudessaan miesvaltainen, koska syksyllä 2017 pidetyissä yliopiston vaaleissa yliopistoyhteisöä edustaviksi jäseniksi äänestettiin neljä miestä.

”Kollegio kävi pitkän ja syvällisen keskustelun tästä koko hallituksen miesvaltaisuudesta. Kollegio pääsee kuitenkin valitsemaan vain yliopistoyhteisön ulkopuoliset hallitusjäsenet, ja näissä meillä on ensi vuonna kolme naista ja kolme miestä”, Niskanen toteaa.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) valitsi lokakuussa yliopiston hallitukseen kaksi opiskelijajäsentä kaudeksi 2020–2021. Uudet jäsenet ovat kauppatieteiden opiskelija Joni Ollikainen ja konetekniikan opiskelija Timo Veijola.

Oulun yliopiston hallitus

Lisätietoja:

Oulun yliopiston kollegion puheenjohtaja, professori Juhani Niskanen, juhani.niskanen@oulu.fi, puh. 029 448 2081

Juhani Damski, juhani.damski@fmi.fi (assistentti Joanna Saarinen puh. 029 539 2201)

Kalervo Väänänen, kalervo.vaananen@utu.fi, puh. +358 40 701 1303 (parhaillaan ulkomailla)

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juhani Damski. Kuva: Ilmatieteen laitos
Juhani Damski. Kuva: Ilmatieteen laitos
Lataa
Kalervo Väänänen. Kuva: Turun yliopisto
Kalervo Väänänen. Kuva: Turun yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme