Tampereen ammattikorkeakoulu

Uusia osaajia palvelualojen yrityksiin restonomin monimuotokoulutuksesta

Jaa
Palveluala kärsii työvoimapulasta. Tampereen ammattikorkeakoulun restonomin monimuotokoulutus tarjoaa yrityksille edullisen keinon saada koulutuksen kautta osaavia esihenkilöitä ja asiantuntijoita. Jo yrityksissä oleville työntekijöille koulutus tuo pitovoimaa jatkaa yrityksen palveluksessa. Suomenkieliseen restonomikoulutukseen haetaan kevään toisessa yhteishaussa 15.–30.3.2023.
Lehtori Sami Salosen mukaan monimuoto-opinnot ovat mahdollisia hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa oleville.
Lehtori Sami Salosen mukaan monimuoto-opinnot ovat mahdollisia hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa oleville.

Pulaa on kaikenlaisista osaajista ravitsemisalalla ja muissa palveluissa. 

 – Erityisesti keittiöhenkilökunnalle on suuri tarve. Se on asettanut suuria haasteita lähiesihenkilöille, TAMKin restonomikoulutuksessa opettava lehtori Sami Salonen kertoo. 

Pahimmillaan yritykset ovat joutuneet supistamaan liiketoimintaansa henkilökuntavajeen vuoksi. Työvoimapula on kuormittanut Salosen mukaan jäljellä olevia työntekijöitä. 

Salonen näkee eräänä ratkaisuna yritysten työvoimapulaan yhteistyön TAMKin restonomikoulutuksen kanssa. Restonomin monimuotokoulutus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kouluttaa uusia osaavia esihenkilöitä ja asiantuntijoita sekä sitouttaa jo olemassa olevaa henkilökuntaansa yritykseen. 

Oppimistehtävät yrityksen tarpeisiin 

Restonomit sijoittuvat matkailu- ja ravitsemispalvelualan sekä puhtauspalvelualan monipuolisiin esihenkilö- ja asiantuntijatehtäviin. Opinnot antavat eväitä laajaan liiketoiminnan suunnitteluun, johtamiseen sekä kehittämiseen. Restonomiopinnoissa kehitytään paitsi lähiesihenkilötehtäviin myös työyhteisön kehittämiseen sekä työnohjaukseen. 

Monimuoto-opinnoissa on kontaktiopetusta vain kerran kuukaudessa. Opinnoista suurin osa on verkko-opetusta sekä itsenäisiä suoritettavia tai tiimitehtäviä. Yrityksiltä toivotaan joustavuutta lähipäiviin osallistumisessa. 

– Opiskelijan sitoutumista lisää ja opintojen sujumista helpottaa, kun hän saa käyttää työaikaansa lähipäiviin kerran kuussa. Opiskelija voi tehdä oppimistehtäviä suoraan yrityksen tarpeisiin kiinteässä yhteistyössä työnantajan kanssa. Sitoutuminen työantajaan syvenee, kun työntekijä saa tukea kouluttautumiseensa. Opintojen aikana kehittyvät opiskelijan esihenkilötaidot sekä organisaatiotaidot, jotka parantavat edellytyksiä työyhteisön kehittämiseen sekä työhyvinvoinnin lisäämiseen. 

TAMKin restonomikoulutuksessa on tehty myös muunlaista yhteistyötä useiden yritysten kanssa. 

– Olemme tehneet yhteistyötä muun muassa Pirkanmaan Osuuskaupan ja Palmian kanssa. Tuotekehitystyötä on tehty esimerkiksi Apetitin ja Kymppi Maukkaat -yrityksen kanssa. Opiskelijat ovat myös työllistyneet näiden yhteistyöprojektien kautta toimeksiantajayrityksiin.

Yrityksillä on mahdollisuus tarjota TAMKin opiskelijoille työ- ja harjoittelupaikkoja sekä opinnäytetyöaiheita. 

Opintoja mahdollisuus räätälöidä 

Restonomin monimuotokoulutus sopii henkilöille, joilla on jo jokin aikaisempi perustutkinto ja mielellään myös kokemusta asiakaspalvelusta sekä alan muuta työkokemusta. 

– Monimuotokoulutuksessa on paljon mahdollisuuksia opintojen henkilökohtaiseen räätälöintiin. Opintoja on mahdollista painottaa ravintolapalveluihin tai puhdistuspalveluihin. Painotuksia on mahdollista tehdä myös ”ristiin”, jolloin omaa ammattiosaamistaan voi laajentaa eri osa-alueille.  

Kontaktiopetusta on noin yhden viikonlopun ajan kuukaudessa, joten opinnot on mahdollista suorittaa kohtuullisella vaivalla, vaikka asuinpaikka olisi kauempanakin.  

– Täsmäopiskelu voi olla riittävää yrityksen tiettyä akuuttia tarvetta ajatellen. Tutkintotavoitteinen opiskelu antaa kuitenkin laaja-alaiset ja monipuoliset edellytykset liiketoiminnan kehittämiseen. Tämä on mielestäni olennaista erityisesti restonomien monipuolisissa työtehtävissä.

Salosen mukaan yritykset voivat myös hyödyntää ”restonomititteleitä” esimerkiksi myyntineuvottelutilanteissa, jolloin he viestivät asiakkaille ja yhteistyökumppaneille sitä, kuinka osaavia ja asiantuntevia esihenkilöitä tai asiantuntijoita heillä on. 

– Restonomin tutkinto voi olla myös yksi yrityksen arvoista. Esimerkiksi Tampereen Voimia kannustaa henkilökuntaansa sekä restonomin AMK-tutkintoihin että ylempiin AMK-tutkintoihin, Salonen lisää.
  

Tutustu palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelman monimuotototeutukseen 

Lisätietoa:
Sami Salonen, lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 050 3119 722, sami.salonen@tuni.fi

Kuva: Saara Lehtonen

Avainsanat

Kuvat

Lehtori Sami Salosen mukaan monimuoto-opinnot ovat mahdollisia hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa oleville.
Lehtori Sami Salosen mukaan monimuoto-opinnot ovat mahdollisia hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa oleville.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Proakatemian legendaarisilla Myyntipäivillä mukana kolme tamperelaista palvelua ja tuotetta20.3.2023 08:36:19 EET | Tiedote

Proakatemian Myyntipäivät tulevat taas 22.-24.3.2023. Proakatemia on Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden ja tiimijohtamisen yksikkö, josta valmistuvilla tradenomeilla on parhaat työkalut tulevaisuuden yritys- ja työelämään. Opiskelu tapahtuu tiimiyrityksissä oikeaa liiketoimintaa yhdessä tekemällä. Proakatemiassa opiskelee tällä hetkellä noin 200 tiimiyrittäjää ja toiminnassa on 12 tiimiyritystä. Myyntipäivät ovat perinteikäs koko yhteisön tapahtuma, joka on järjestetty jo useampana vuonna.

Kätilötyön kehittäjille on tarvetta, koska seksuaali- ja lisääntymisterveyden tarpeet muuttuvat15.3.2023 12:34:15 EET | Tiedote

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden hoito on muutoksessa. Syntyvyys laskee jatkuvasti ja väestö on moninaistunut: seksuaalisia suuntautumisia on enemmän ja eri kulttuureista tulevien kirjo on laaja. Kätilötyön kehittämiselle ja palveluiden uudistamiselle on laaja yhteiskunnallinen tarve. Tampereen ammattikorkeakoulussa syksyllä käynnistyvä Kliininen asiantuntija – Kätilötyön kehittäminen -ylempi amk-tutkinto pureutuu ajankohtaisiin seksuaali- ja lisääntymisterveyden tarpeisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme