Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK

Uusia yrityksiä perustetaan jo vilkkaammin kuin ennen koronaa

Jaa

Uusia yrityksiä syntyi valtakunnallisesti Uusyrityskeskusten kautta tammi-kesäkuun aikana kolmannes enemmän kuin vuonna 2020 ja pari prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, vuonna 2019, vastaavalla ajanjaksolla. Yrittäjyysinto on kasvanut tasaisesti eri puolilla Suomea. Juuri julkaistu Uusyrittäjyyskatsaus käy läpi, ketkä yrityksiä perustivat, millaisia syntyneet yritykset ovat ja mitä ilmiöitä uusyrittäjyydessä oli havaittavissa vuoden alkupuoliskolla.

Uusyrityskeskusten tarjoaman maksuttoman yritysneuvonnan avulla perustettiin tammi-kesäkuun aikana yhteensä 3 420 uutta yritystä. Tämä on 34 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 vertailujaksolla ja kaksi prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, vuoden 2019 vertailujaksolla. Kaksi kolmannesta (67 %) yritysneuvonnassa käyneistä 5 117 asiakkaasta perusti yrityksen. Yleensä noin puolet neuvontaan tulevista asiakkaista päätyy yrittäjiksi.

-KOSEKin alueella sekä asiakasmäärät uusyritysneuvonnassa, että neuvonnan jälkeen perustettujen yritysten määrä ovat alkuvuonna nousseet edelleen viime vuodesta, vaikka viimevuoden loppukin näytti jo hyvältä ensimmäisestä 2020 kevään ”koronashokista” selvittyämme. Perustettujen yritysten toimialajakaumassa erottuu tavallista suurempi erilaisia kotien remontointipalveluja tarjoavien yritysten määrä. Uusyritysasiakkaiden määrän kasvu kertoo mielestäni omalta osaltaan alueen hyvästä selviämisestä koronakriisistä, vaikkakin joissakin tapauksissa epävarmat näkymät työmarkkinoilla ovat saaneet ehkä pitkäänkin suunnitelmissa olleet yrityksen perustamishaaveet aktiiviseen vaiheeseen. Korona-aika on varmaankin osaltaan vaikuttanut myös siihen, että uusyritysasiakkaiden joukossa on tavallista suurempi määrä terveydenhoitopalveluiden piiristä pois hakeutuvaa hoitohenkilöstöä, kertoo KOSEKin yrityskehittäjä ja uusyritysneuvoja Sami Viljanen.

Yritysneuvonnan kysyntä on kasvanut poikkeusoloissa


Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan uusia yrityksiä rekisteröitiin tammi-kesäkuun aikana 23 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Uusyrityskeskuksissa kasvu oli kymmenen prosenttia suurempaa, mikä osoittaa, että yhä useampi hakee nyt apua yritystoiminnan suunnitteluun. Uusia asiakkaita oli yritysneuvonnassa tänä vuonna 24 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kiinnostus yritysneuvontaa kohtaan näkyy myös valtakunnallisesti järjestettävien etäinfojen osallistujamäärissä. Kesän alussa käynnistyneissä Uusyrityskeskusten yhteisissä yrittäjyysinfoissa on parin kuukauden aikana ollut lähes 500 osallistujaa.

– Asiakaskunnassamme on havaittavissa paitsi intoa myös varautumista. Nyt jo perustamisvaiheessa varaudutaan selviämään poikkeusoloissa ja näin ollen puolueettoman yritysneuvojan näkemykset ja neuvot nähdään aiempaa tärkeämpinä. Tämäkin on pelkästään positiivinen ilmiö, sillä huolellinen pohjatyö tekee uusista yrityksistä kestävämpiä ja kannattavampia, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Vaikuttavuustutkimusten mukaan 80 prosenttia Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua, kun vastaava osuus kaikista Suomessa perustetuista yrityksistä on vain 50 prosenttia.

Lisätietoja:         

KOSEK, yrityskehittäjä ja uusyritysneuvoja Sami Viljanen
sami.viljanen@kosek.fi, puh 044 7809 900

Suomen Uusyrityskeskukset ry, toimitusjohtaja Susanna Kallama susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi, puh. 040 587 2445

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK
Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK
Kauppatori 5
67100 KOKKOLA

06 824 3400https://www.kosek.fi

Kokkolanseudun Kehitys Oy KOSEK on Kokkolan kaupungin ja Perhon kunnan omistama elinkeino- ja kehitysyhtiö.

KOSEK palvelee yrityksiä kaikissa niiden vaiheissa perustamisesta kasvuun ja kansainvälistymiseen, sekä mahdolliseen omistajanvaihdokseen saakka.

Palvelumme ovat maksuttomia kaikille Kokkolan ja Perhon alueella toimiville yrityksille.

KOSEK – yrityksesi kumppani kaikissa käänteissä.

***

Karlebynejdens Utveckling Ab KOSEK är ett närings- och utvecklingsbolag som ägs av Karleby stad och Perho kommun.

KOSEK betjänar företag i alla skeden; då man vill grunda ett företag, då det växer och då man vill etablera internationell verksamhet och ända fram till ett eventuellt ägarskifte.

Våra tjänster är avgiftsfria för alla företag som är verksamma i Karleby- och Perhoregionen.

KOSEK – ditt företags kompanjon i alla vändningar. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolanseudun Kehitys Oy, KOSEK

Kokkola Material Week eftersträvar ett nytt publikrekord16.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

I år genomförs Kokkola Material Week som arrangeras i Karleby i november som ett hybridevenemang. Man kan delta i de avgiftsfria evenemang som ordnas i samband med konferensen i Tullpackhuset samt i Karleby stadshus. Innehållet i den direkta livesändning som sänds via internet dagligen kommer att bestå av särskilt intressanta, utvalda och sammanställda helheter. En nyhet i samband med årets upplaga av Kokkola Material Week utgörs av den biståendemässa som arrangeras i samband med Kokkola Material Wek i samarbete med KPK Events.

Fler nya företag grundas nu än före coronan23.8.2021 09:45:00 EEST | Tiedote

I januari–juni grundades via Nyföretagarcentralerna en tredjedel fler företag än under motsvarande period år 2020 och ett par procent fler än under motsvarande period år 2019, före coronapandemin. Intresset för företagande har ökat jämnt runt om i Finland. Den färska Nyföretagaröversikten berättar om vem som grundade företag, vilka företag som grundades och vilka fenomen som kunde observeras inom nyföretagandet under årets första hälft.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme