Työeläkeyhtiö Elo

Uusien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä laski 7 prosenttia vuonna 2021 – mielenterveyden sairaudet korostuivat alle 44-vuotiaiden keskuudessa

Jaa

Mielenterveyden sairaudet ovat suomalaisten yleisin syy hakea työkyvyttömyyseläkettä. Koronan vuoksi Elosta työkyvyttömyyseläkettä hakeneiden määrä jää reiluun kymmeneen.

Vuonna 2021 uusien Elosta myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä laski 7 prosenttia edellisvuoteen nähden. Elosta myönnettiin yhteensä 3 683 uutta työkyvyttömyyseläkettä.

– Työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin viime vuonna vähemmän kuin edellisinä vuosina. Tämä on toinen peräkkäinen vuosi, kun työkyvyttömyyseläkkeiden määrät ovat laskussa. Sama ilmiö nähdään koko työeläkealalla, sanoo Elon ratkaisupäällikkö Katri Paija-Luhtala.

Mielenterveyssyyt joka kolmannen uuden työkyvyttömyyseläkkeen taustalla

Mielenterveyssyyt olivat vuonna 2021 yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeen myöntämiselle. Edellisvuoteen nähden ero mielenterveyssyisten ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi myönnettyjen eläkkeiden välillä on kuitenkin kaventunut. Kumpiakin on reilu kolmannes myönnetyistä eläkkeistä.

Alle 44 -vuotiaiden osuus mielenterveysperustaisista työkyvyttömyyseläkehakemuksista on yli 60 prosenttia. Vastaavasti tuki- ja liikuntaelinsairauden vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäivät erityisesti yli 60-vuotiaat.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisin syy hakea ammatillista kuntoutusta

Ammatillisen kuntoutuksen hakemuksia saapui Eloon 3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020. Hakemusmäärän laski hieman jo toisena vuotena peräkkäin. Myönteisiä päätöksiä annettiin Elosta lähes 1 200 kappaletta.

Elon asiakaspalvelupäällikön Päivi Musto-Väistön mukaan myös ammatillisen kuntoutuksen saralla nähdään, miten mielenterveyden sairaudet keskittyvät nuorempiin ikäluokkiin.

– Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat edelleen yleisin syy saada myönteinen kuntoutuspäätös. Noin puolet myönteisistä päätöksistä annetaan tästä syystä. Merkillepantavaa on, että vaikka ammatillisen kuntoutuksen myönteiset päätökset painottuvat hieman jo 50 vuotta ylittäneisiin, korostuvat mielenterveyssairauksien perusteella annetuissa kuntoutuspäätöksissä alle 40-vuotiaat. Heidän osuutensa annetuista päätöksistä on yli puolet. 65 prosenttia päätöksistä annetaan alle 45-vuotiaille, toteaa Musto-Väistö.

Korona ei juuri näy työkyvyttömyyseläkehakemuksissa eikä ammatillisessa kuntoutuksessa

Koronan vaikutuksista suomalaisten työkykyyn on puhuttu julkisuudessa jonkin verran. Elossa käsitellyissä työkyvyttömyyseläkehakemuksissa koronaa ei juuri näy.

– Meille käsiteltäväksi tulleiden hakemusten määrä jäi vuodelta 2021 reiluun kymmeneen. Ammatillisen kuntoutuksen hakemuksia tuli viisi kappaletta. Päättyneen vuoden tilastoista on kuitenkin vaikea tehdä pidempijänteisiä päätelmiä. Koronaan liittyen on paljon epävarmuustekijöitä ilmassa, sanoo Paija-Luhtala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Paija-Luhtala, Elon ratkaisupäällikkö, p. 020 703 5723
Päivi Musto-Väistö, Elon asiakaspalvelupäällikkö, p. 020 7035297
Sara Salomaa, Elon viestinnän suunnittelupäällikkö, p. 044 5505450

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 244 000 eläkkeensaajasta ja noin 29 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Elos placeringsavkastning var -1,9 procent – osäkerheten i början av året tryckte ner placeringsmarknaden globalt27.4.2022 11:04:27 EEST | Tiedote

Tilltagande inflation, en global åtstramning av penningpolitiken och Rysslands anfallskrig mot Ukraina ökade osäkerheten och inverkade negativt på placeringsmarknaden. Elos placeringar avkastade -1,9 (3,9) procent. Placeringarnas marknadsvärde var 28,8 (26,8) miljarder euro vid utgången av det första kvartalet. Solvensnivån var 126,1 (125,0) procent.

Elon sijoitustuotto -1,9 prosenttia - epävarmuuden varjostama alkuvuosi painoi sijoitusmarkkinoita globaalisti27.4.2022 09:03:56 EEST | Tiedote

Kiihtyvä inflaatio, rahapolitiikan globaali kiristyminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisäsivät epävarmuutta ja vaikuttivat negatiivisesti sijoitusmarkkinoihin. Elon sijoitukset tuottivat -1,9 (3,9) prosenttia. Sijoitusten markkina-arvo oli 28,8 (26,8) miljardia euroa ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa. Vakavaraisuusaste oli 126,1 (125,0) prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme