Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uusilla pakotteilla EU kieltää öljynkuljetuksia, lisää vienti- ja tuontirajoituksia sekä puuttuu pakotteiden kiertämiseen

Jaa
Euroopan unioni on asettanut 6. lokakuuta uusia pakotteita Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan takia. Tähän kahdeksanteen pakotepakettiin sisältyy muun muassa öljyn hinnalle määriteltävän katon ylittävien kuljetusten kieltäminen sekä vienti- ja tuontikieltojen laajennuksia. Uusilla pakotteilla laajennetaan ja tarkennetaan aikaisemmin asetettuja pakotteita sekä täsmennetään niiden toimeenpanoa. Lisäksi otetaan käyttöön uusi pakotelistauskriteeri, joka mahdollistaa EU:n pakotteiden kiertämistä helpottavien henkilöiden ja tahojen pakotelistaamisen.

EU:n kahdeksas pakotepaketti on vastaus Venäjän toimiin, joilla se on pyrkinyt painostamaan Ukrainaa hyökkäyssodassaan. Venäjä yrittää laittomasti liittää Ukrainan alueita osaksi Venäjää ja muuttaa kansainvälisiä rajoja väkivalloin. Liikekannallepano Venäjällä ja uhkaus käyttää ydinaseita ovat lisäpainostuskeino Ukrainan tilanteessa.

EU ei hyväksy Ukrainan Donetskin, Luhanskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueiden laitonta liittämistä Venäjään ja tuomitsee sen jyrkästi.

Ensimmäinen osa uusista pakotteista koskee luetteloa pakotelistatuista henkilöistä ja yhteisöistä. Nyt listatut henkilöt ovat Venäjän miehittämilleen alueille Ukrainassa asettamien ”hallintojen” edustajia sekä Venäjän asevoimien edustajia, poliittisia toimijoita, Venäjän yhteiskunnan informaatiovaikuttajia, mielipidevaikuttajia sekä Venäjän hallitusta tukevia tai siitä hyötyviä liike-elämän vaikuttajia. Nyt listatut yhteisöt ovat Venäjän asevoimia tukeneita yrityksiä.

Toinen osa rajoittaa edelleen kauppaa ja sisältää uusia venäläisten tuotteiden tuontikieltoja. EU on päättänyt myös vientikieltojen laajentamisesta. Tavoitteena on estää Venäjän puolustussektoria saamaan käyttöönsä keskeisiä teknologioita kuten ilmailutuotteita, elektronisia komponentteja ja tiettyjä kemiallisia aineita. Tällä pyritään lisäksi heikentämään Venäjän taloudellista pohjaa ja sen modernisointikykyä. Paketissa on myös lisäkieltoja muun muassa eurooppalaisten ICT-, insinööri- ja arkkitehtuuripalvelujen tarjoamiselle Venäjälle sekä kielto EU-kansalaisille toimia Venäjän valtionyhtiöiden hallintoelimissä.

Kolmas osa koskee venäläistä öljyä. EU on jo aiemmin kieltänyt venäläisen öljyn tuonnin meriteitse. Kielto tulee voimaan loppuvuodesta. G7-maat ovat sopineet ottavansa käyttöön hintakaton venäläisen öljyn viennille kolmansiin maihin. Öljyn hintakatto pienentäisi Venäjän tuloja ja auttaisi pitämään globaalit energiamarkkinat vakaina. Tämän pakotepaketin mukaisesti hintakaton ylittävät kuljetukset kolmansiin maihin kiellettäisiin.

Neljännessä osassa otetaan käyttöön uusi pakotelistauskriteeri, joka mahdollistaa EU:n pakotteiden kiertämistä helpottavien henkilöiden ja tahojen pakotelistaamisen. Pakotteiden kiertämistä on esimerkiksi pakotteiden alaisten tavaroiden vienti EU-maista kolmanteen maahan ja sieltä edelleen Venäjälle, tai omistusjärjestelyt todellisen omistajan peittämiseksi. Tällaista toimintaa harjoittavat yritykset ja henkilöt voivat joutua EU:n pakotelistalle. Tähän uuteen pakotelistauskriteeriin perustuva pakotelistaaminen tulee vähentämään halukkuutta osallistua pakotteiden kiertämiseen.

Ns. sektoripakotejärjestelmä

Neuvoston päätös (YUTP) 2022/1909

Neuvoston asetus (EU) 2022/1904

Ns. henkilö- ja yhteisöpakotejärjestelmä

Neuvoston päätös (YUTP) 2022/1907

Neuvoston asetus (EU) 2022/1905

Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/1906

Ns. Donetskin ja Luhanskin aluepakotejärjestelmä

Neuvoston päätös (YUTP) 2022/1908

Neuvoston asetus (EU) 2022/1903

Lisätietoja:

Pia Sarivaara, lähetystöneuvos, tiiminvetäjä (pakotteet yleisesti), puh. 0295 350 660

Sanna Selin, yksikönpäällikkö (talouspakotteet), puh. 0295 350 612

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye