HUS

Uusimaa edelleen kiihtymisvaiheessa – leviämisvaihe lähellä

Jaa

Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä totesi kokouksessaan 12.11.2020, että Uudenmaalla epidemiatilanne on huonontunut edellisestä viikosta, mutta tilanne on edelleen hallinnassa.

Tartuntojen määrät ovat Uudellamaalla lisääntyneet. Tämänhetkisen tartuntatautirekisterin tiedon mukaan viime viikolla tartuntoja todettiin noin 850 ja edellisellä viikolla noin 760. Positiivisten näytteiden osuus HUSLABissa analysoiduista näytteistä on ollut viime viikkoina 2,5-2,8 prosenttia.

Uudellamaalla koronavirusnäytteenottoon pääsee nyt hyvin ja myös vastaukset valmistuvat nopeasti. Kokonaisläpimenoaika oli eilen 24 tuntia, sisältäen sekä näytteenoton että tuloksen valmistumisen.

Näytteenoton hyvä saatavuus ja nopeus helpottavat osaltaan tartunnanjäljitystä. Altistuneet tavoitetaan nopeammin ja heidät saadaan asetettua karanteeniin. Tartunnanjäljitys sujuu hyvin ja Uudenmaan kunnissa se pystytään hoitamaan tavoiteajassa. Toki lisääntyvät tartuntamäärät aiheuttavat työpainetta tartunnanjäljityksessä.

Reilussa 40 prosentissa tapauksista tartunnanlähde on varma tai todennäköinen ja noin 20 prosentissa tapauksissa tartunnanlähteestä on epäily. Tällä hetkellä lähes puolet lähteeltään tunnistetuista tartunnoista saadaan perheenjäseniltä tai muutoin lähipiiriin kuuluvilta.

HUSin sairaaloissa on tällä hetkellä koronaviruspotilaita teho-osastoilla 6 ja vuodeosastoilla 19. Lisäksi yksittäisiä koronaviruspotilaita on hoidossa kaupunkien sairaaloissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. HUSin sairaaloissa koronaviruspotilaiden aiheuttama kuormitus ei haittaa tällä hetkellä muiden potilaiden hoitoa.

”Olemme Uudellamaalla veitsenterällä. Nyt on ensiarvoisen tärkeää hakeutua testiin herkästi. Turvavälien noudattaminen ja kokoontumisten välttäminen on paras suoja itsensä suojelemiseksi ja epidemian rajoittamiseksi. Edelleen tartunnan saaneet ovat altistaneet suuren joukon muita ihmisiä tartunnalle. Tämä kertoo siitä, että ihmisten välisiä kontakteja on paljon ja ohjeita ei aina noudateta. Tämä mahdollistaa sen, että tilanne Uudellamaalla voi heiketä nopeasti”, toteaa alueellisen pandemiakoordinaatioryhmän puheenjohtaja ja HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Kokouksessaan 12.11. Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä hyväksyi kasvomaskisuosituksen yläkoulujen henkilöstölle. Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee Uudenmaan kuntia soveltamaan paikallisen epidemiatilanteen mukaan yläkouluikäisten oppilaiden kasvomaskien käyttöä koulussa. Koordinaatioryhmä hyväksyi myös päivitetyn ohjeen harrastustoimintaan.

Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän asettamat suositukset ja rajoitukset löytyvät täältä.

Avainsanat

Kuvat

Koronaviruspotilaiden määrä HUSin sairaaloissa on kasvanut syksyn aikana, mutta toistaiseksi potilaiden määrä on pysynyt kevättä vähäisempänä.
Koronaviruspotilaiden määrä HUSin sairaaloissa on kasvanut syksyn aikana, mutta toistaiseksi potilaiden määrä on pysynyt kevättä vähäisempänä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme