Uutuuskirja Berndt Lindholmin maisemamaalauksista
Berndt Lindholm (1841–1914) kuuluu Suomen 1800-luvun lopun keskeisimpiin maisemamaalareihin ja on yksi pidetyimmistä suomalaistaiteilijoista. Hänet tunnetaan erityisesti aistivoimaisista metsä- ja rannikkoaiheisista maalauksistaan.

Tämä teos on ensimmäinen kattava katsaus suomalaisen maisemamaalauksen mestarin Berndt Lindholmin taiteeseen, ja se tuo uutta tietoa myös hänen henkilöhistoriastaan. Lindholm oli Suomen ja Ruotsin taidekentällä omana aikanaan arvostettu mutta myöhemmin historiankirjoituksen katveeseen jäänyt kuvataiteilija. Düsseldorfissa ja Pariisissa taidetta opiskellut Lindholm muutti vuonna 1876 pysyvästi Göteborgiin. Hän toimi siellä taiteilijana sekä Göteborgin taidemuseon intendenttinä ja taidekoulun johto- ja opetustehtävissä. Samalla hän kuitenkin säilytti läheisen yhteyden Suomen taide-elämään.
Lindholmin metsäaiheisia ja kallioisia rantoja esittäviä teoksia on esillä arvopaikoilla Presidentinlinnassa ja taidemuseoiden näyttelyissä sekä säätiöiden ja yksityishenkilöiden kokoelmissa.
Teoksen on kirjoittanut taidehistorian dosentti, FT Teppo Jokinen. Hän on kansainvälisesti verkostoitunut vapaa tutkija, jonka tutkimuskohteina ovat etenkin Suomen ja saksankielisen Euroopan väliset kuvataiteen ja arkkitehtuurin vuorovaikutussuhteet. Hän on perehtynyt erityisesti Suomen 1800-luvun taiteeseen ja arkkitehtuuriin.
Berndt Lindholm – Polkuja maisemaan
Kirjoittaja: Teppo Jokinen
Parvs ja Hämeenlinnan taidemuseo 2023, 144 sivua
Kieli: suomi
Ilmestyy 8.6.2023
Berndt Lindholm – Polkuja maisemaan -näyttelyt:
Hämeenlinnan taidemuseo, 9.6.–17.9.2023
Tikanojan taidekoti, Vaasan kaupungin museot, 20.10.2023–21.4.2024
Tiedotustilaisuus medialle: to 8.6.2023 klo 11 (läsnä kirjoittaja Teppo Jokinen ja näyttelyn kuraattori Tanja Pääskynen) ja näyttelyn avajaiset klo 18 (Hämeenlinnan taidemuseo, Viipurintie 2)
Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle:
Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätietoa näyttelystä:
Tanja Pääskynen, amanuenssi, Hämeenlinnan taidemuseo, tanja.paaskynen@hameenlinna.fi, p. 030 621 2360, 050 509 0692
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat













Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta23.4.2025 11:29:08 EEST | Tiedote
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 Maire Gullichsenin aloitteesta. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Vapaa Taidekoulu on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa taidehistoriassa ja merkittävä vaikuttaja Suomen taide-elämässä. Nyt julkaistava historiateos valottaa koulun rikasta historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme