Uutuuskirja Ivan Timiriasewin 1900-luvun alun Helsinki-kuvista

Ivan Timiriasew oli intohimoinen harrastajavalokuvaaja, merkittävä helsinkiläiselämän dokumentoija sekä tunnettu ja pidetty kaupunkilainen. Upseerintyönsä ohessa hän valokuvasi laajalti kaupunkia ja erilaisia kaupunkilaisia ja sai kuvistaan myös useita palkintoja ja kunniakirjoja. Ainutlaatuisia ovat etenkin kuvat venäläisestä sotaväestä Helsingissä ensimmäisen maailmansodan aikoihin – samoin kuin tarkalla silmällä valitut kaupungin arjen ja juhlan hetket leikkivine lapsineen, torikauppiaineen ja vappukulkueineen.
Jäätyään eläkkeelle vuonna 1917, parahiksi ennen Venäjän lokakuun vallankumousta, Timiriasew jäi asumaan Helsinkiin ja toimi ammattimaisena lehtikuvaajana. Hänen valokuviensa monipuoliset aiheet ja inhimillinen lähestymistapansa avaavat samastuttavia näkökulmia 1900-luvun alun pääkaupunkiin ja sen asukkaiden elämään. Helsingin kaupunginmuseo osti ensimmäisen erän valokuvia Ivan Timiriasewilta sata vuotta sitten, vuonna 1921. Yhteensä Timiriasewin Helsinki-aiheisia kuvia on museon kokoelmissa yli 600, ja niistä muodostunut rakastettu ja paljon eri yhteyksissä käytetty kokonaisuus.
Ivan Timiriasew – Helsinkiläinen valokuvaaja -kirjan julkaisevat yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseo ja Kustannusosakeyhtiö Parvs, ja sen ovat kirjoittaneet Iisa Aaltonen ja Elina Maaniitty. Iisa Aaltonen on Helsingin historiaan keskittynyt historioitsija ja kulttuuripolitiikkaan erikoistunut yhteiskuntatieteilijä, joka työskentelee tällä hetkellä Helsingin kaupunginmuseolla kulttuurituottajana. Elina Maaniitty on historioitsija, joka viimeistelee parhaillaan Helsingin yliopistossa väitöskirjaansa tautiepidemioista ja lääketieteestä 1700-luvun Ruotsissa. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat historiallinen demografia, historiallinen epidemiologia, tieteen historia ja merihistoria.
”Tutustuttuani eräässä työprojektissa Timiriasewin kuviin aloin ihmetellä, miksi hänet tunnetaan niin paljon huonommin kuin esimerkiksi Signe Brander. Entä miksi hänen kohdallaan nostetaan lähes poikkeuksetta esiin ”muukalaisuus”? Oliko hän todella muukalainen 1900-luvun Helsingissä?”, Elina Maaniitty kertoo kirjaprojektin synnystä.
”Timiriasewin henkilössä on erityisen kiinnostavaa hänen monet, osittain päällekkäisetkin roolinsa vuosisadan vaihteen Helsingissä. Ristiriitaisesta asemastaan huolimatta hän oli helposti lähestyttävä ja pidetty henkilö, joka pääsi lähelle kuvattaviaan”, Iisa Aaltonen kuvailee.
Kirja on saatavana Helsingin kaupunginmuseon museokaupasta ja kirjakaupoista 7.10.2021 alkaen.
Kirjan julkaisutapahtuma järjestetään Helsingin kaupunginmuseossa torstaina 7.10.2021 klo 17–18. Tilaisuudessa Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe haastattelee kirjan tekijöitä Iisa Aaltosta ja Elina Maaniittyä kirjan tekemisen taustoista. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Toimittajilla on mahdollisuus haastatella kirjan tekijöitä ennen julkaisutapahtumaa torstaina 7.10.2021 klo 14–17. Haastatteluiden sopiminen: viestintäsuunnittelija Katja Pyykkö, Helsingin kaupunginmuseo, p. 040 572 2905, katja.pyykko(at)hel.fi
Ivan Timiriasew – Helsinkiläinen valokuvaaja
Iisa Aaltonen ja Elina Maaniitty
208 sivua
ISBN 978-952-7226-99-5
Parvs ja Helsingin kaupunginmuseo, 2021
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat








Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Romantiikan ajan keskeisen taiteilijan Alexander Lauréuksen elämä ja teot kirjana14.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Taiteilija Alexander Lauréus (1783–1823) syntyi Turussa mutta lähti jo nuorena Tukholmaan, jossa hän loi menestyksekkään uran. Lauréus kuuluu romantiikan ajan keskeisiin taiteilijoihin, ja nyt ilmestynyt uuteen tutkimukseen perustuva julkaisu on ensimmäinen laajempi katsaus hänen urastaan.
Poliittisesta poeettiseen – uutuuskirjan esseissä tutkitaan palkitun mediataiteilija Maija Blåfieldin elokuvia12.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Maija Blåfieldin dokumentaarisissa elokuvissa etsitään ihmisen kokoista mittakaavaa erilaisiin tuhoutuvaisuuden ja olemassaolon haurauden kysymyksiin. Aiheet ulottuvat ilmastonmuutoksesta ja maailman pelastamisesta kertomusten ja muistin valtaan sekä todellisuuden hahmottamiseen. Käsittelytavassa on aina mukana lämpöä ja omaperäistä huumoria. Hänen teoksensa liikkuvat dokumenttielokuvan ja nykytaiteen välimaastossa. Niitä on esitelty lukuisilla elokuvajuhlilla sekä museoissa ja gallerioissa.
Uutuuskirja tarjoaa uuden näkökulman Alvar Aallon arkkitehtuurin suhteesta luontoon13.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote
Luonnon yhteys arkkitehtuuriin on arkkitehti Alvar Aallon suunnittelutyön kiinnostavimpia piirteitä. Aalto yhdisti taitavasti maiseman osaksi suunniteltua ympäristöä ja rakensi luonnolle mahdollisuuden kasvaa osaksi arkkitehtuuria: ”Kaikki minkä kotoiseen maaperään liitämme, on tehtävä niin, ettei se pilaa vaan päinvastoin jalostaa ennen ’puhdasta luontoa’ ollutta maisemaamme.”
Metallin makua ja vaaran tunnetta – myyttisen nykyveistäjän, Markus Copperin elämä ja teot kirjana2.11.2022 13:00:21 EET | Tiedote
Kulttimaineen saavuttanut Markus Copper (1968–2019) oli yksi aikamme merkittävimmistä suomalaisista ja pohjoismaisista kuvanveistäjistä. Hänen veistostensa aiheet viittaavat lähihistorian traumaattisiin tapahtumiin, kuten matkustaja-alus Estonian uppoamiseen. Copper tunnetaan erityisesti suurista, tilaa hallitsevista teoksista, jotka hyödyntävät ääntä, mekaanista liikettä ja valoa.
Gösta Serlachiuksen taidesäätiön nykytaidekokoelma esitellään ensimmäisen kerran kirjamuodossa27.10.2022 11:27:54 EEST | Tiedote
Uutuuskirja "Kuusi katsetta kokoelmaan" esittelee Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan kuuluvia nykytaidehankintoja vuosilta 2010–2022. Kokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat esimerkiksi Eija-Liisa Ahtila, Riiko Sakkinen, Ville Lenkkeri, Marita Liulia ja Elina Brotherus. Kirjan on toimittanut Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme