Kustannusosakeyhtiö Otava

Uutuuskirja paljastaa Matti Nykäsen todellisen sielunmaiseman

Jaa

Mäkihyppylegendan traagisessa elämässä sattui ja tapahtui. Millainen ihminen oli kaikkien suomalaisten tuntema Matti? Miksi hän eli sellaisen elämän kuin eli?

Marko Lempisen ja Jussi Niemen uutuuskirja Elämä oli laiffii (ilm. 10.9.2020) on kattava, rohkea ja koskettava teos suomalaisia hämmästyttäneestä ja puhuttaneesta miehestä, jonka traagista sielunmaisemaa vain harvat oppivat ymmärtämään. Nykänen menehtyi 55 vuoden iässä 4. helmikuuta 2019.

“Halusimme kertoa tarinan, jossa ihminen mielenmaisemineen tulisi ensin – teot ja seuraukset vasta sitten. Matin poikkeuksellisessa elämässä riitti moninaisia ulottuvuuksia, ja niiden ymmärtäminen voi palvella eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä”, kommentoi Lempinen.  

”Päätimme jo hyvissä ajoin, että palvelemme Matin perintöä parhaiten kertomalla asiat niin kuin ne tapahtuivat – tapahtumia millään tavoin kaunistelematta, mutta mäkihyppyikonia kunnioittavasti. Valitettavan poismenonsa jälkeen Matti ansaitsi kirjan, jossa pyritään mahdollisimman seikkaperäisesti kertomaan syyt hänen tekojensa ja valintojensa taustalla.”

Mäkihyppylegendan dramaattisessa elämässä nähtiin värikkäitä käänteitä joka lähtöön – mutta paljon jäi julkisuudelta piiloon. Kirja kuljettaa lukijan vetävästi ja tunteikkaasti mäkitornien sekä keikkalavojen kulissien taakse sekä piirtää rehellisen kuvan Matti Nykäsestä hyvine ja huonoine puolineen. Uutta tietoa on luvassa luvusta toiseen. 

Teos perustuu laajaan arkistomateriaaliin, tekijöiden omiin tietoihin ja kokemuksiin sekä yli sataan haastatteluun. Haastateltavien joukossa oli esimerkiksi Nykäsen läheisiä, ystäviä, kilpakumppaneita, valmentajia ja psykologeja. 

Marko Lempinen (s. 1974) on tietokirjailija ja palkittu toimittaja. Lempinen on kirjoittanut muun muassa menestysteoksen Läpi helvetin – Marko Jantusen tarina (2016) sekä teoksen Harkimo – Tarina likaisesta Harrysta (2019). 

Jussi Niemi (s. 1951) seurasi vuosikymmenten ajan aitiopaikalta Matti Nykäsen elämää. Niemi on kokenut muusikko, joka on tehnyt useimmat Nykäsen esittämistä kappeleista. Hän toimi Nykäsen taustayhtyeen kitaristina ja keulahahmona. 

Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi  

Lisätiedot, pdf-vedokset ja tekijöiden haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi  

Kirja on arvostelu- ja käsittelyvapaa ilmestyessään 10.9.2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Aino ja Alvar Aallon tarina ilmestyy syksyllä 2021 Otavan kustantamana20.10.2020 09:37:00 EESTTiedote

"Rakastan sinussa ihmistä – Aino ja Alvar Aallon tarina" kertoo maailmankuulun arkkitehti- ja muotoilijapariskunnan Aino Marsio-Aallon (1894–1949) ja Alvar Aallon (1898–1976) yhteisen tarinan – tarinan rakkaudesta, perhe-elämästä, vahvasta ammatillisesta kumppanuudesta ja yhteisestä elämäntyöstä, joka päättyi Aino Aallon ennenaikaiseen kuolemaan. Syksyllä 2021 ilmestyvän kirjan tekijä on Aino ja Alvar Aallon tyttärenpoika Heikki Aalto-Alanen.

Kustannusosakeyhtiö Otava on ostanut Atena Kustannuksen1.10.2020 15:00:10 EESTTiedote

Kustannusosakeyhtiö Otava on ostanut tänään allekirjoitetulla sopimuksella Atena Kustannuksen pääomistaja Svenska folkskolans vänner r.f:n osakekannan. Atena on yleiskustantamo, joka julkaisee viitisenkymmentä kauno- ja tietokirjaa vuodessa. Se tunnetaan muun muassa Henriikka Rönkkösen, Roope Lipastin ja Mikko Porvalin teoksista sekä Thomas Eriksonin menestyskirjoista, joista tunnetuin on Idiootit ympärilläni. Atenan julkaisema teos on voittanut Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon viisi kertaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme