Rosebud Oy

Uutuuskirja: Suomalaiskenraalit edistävät virassaan F-35-koneen hankintaa

Jaa

Suomi on tekemässä päätöstä 64 monitoimintahävittäjän hankinnasta. Käyttökustannuksineen hävittäjille voi tulla hintaa jopa 30–40 miljardia euroa. Tietokirjailija Pentti Sainio väittää painotuoreessa kirjassaan Kanskunta kenraalien käsissä, että hallitukselle ja eduskunnalle on tarkoituksella syötetty harhauttavaa tietoa: Hornetit halutaan ennenaikaisesti vaihtaa amerikkalaiseen F-35-pommittajaan vaikka Horneteilla voisi hyvin lentää halvalla vielä 20 vuotta. Sainion mukaan suomalaiskenraalit ovat työskennelleet jo vuosikymmenen pitääkseen huolta siitä, että Suomi ostaa amerikkalaiskoneen.

Tervetuloa Pentti Sainion kirjan Kansakunta kenraalien käsissä julkistamistilaisuuteen Rosebudin Sivullinen-kirjakauppaan perjantaina 10.12. kello 14 (Kaisaniemenkatu 5, Helsinki).

Pentti Sainio kirjoittaa uutuuskirjassaan, että suomalaiskenraalit – ennen kaikkea entinen Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg ja entinen ilmavoimien komentaja Lauri Puranen – ovat työskennelleet jo vuosikymmenen pitääkseen huolta siitä, että Suomi ostaa amerikkalaiskoneen ja ettei Suomi voi ostaa muuta konetta. Lindbergin ja Purasen ohella myös eräät muut kenraalit ovat olleet asiassa aktiivisia.

Sainio väittää, että ilmavoimat on antanut väärää tietoa valtiojohdolle ja eduskunnalle. Kyse on ollut Hornetien ennenaikaisesta vaihdosta amerikkalaiseen F-35-pommittajaan. Horneteilla voisi hyvin lentää halvalla vielä 20 vuotta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö totesi valtioneuvoston ns. esiselvityksen tiedotustilaisuudessa 11.6.2015 HX-hankkeesta: ”2020-luvulla maailmalla on vain kolme valtiota, joilla on sarjatuotannossaan Suomen valtiolle soveltuvia hävittäjiä – Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat – joten valintamme on helppo ja yksinkertainen.”

F-35-koneen markkinoinnin Suomessa aloitti jo vuonna 2008 kenraali Lindberg. Puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Jari Takanen sanoi STT:n haastattelussa 22.6.2009, että Pentagonin F-35-projektin ja Lockheed Martinin F-35-pommittajahävittäjä on ainoa vaihtoehto Suomen valtiolle, ”koska nyt näyttää siltä, ettei muita hävittäjiä ole silloin operatiivisessa käytössä.”

Sveitsin hävittäjäkauppoja koskevasssa kansalaisaloitteessa todetaan, että Yhdysvaltojen salainen palvelu istuu aina jokaisen F-35-pommittajan ohjaamossa keräämällä tietoa ostajamaan puolustussalaisuuksista, korostetaan. Viittaus CIA:han koneen ohjaamossa perustuu siihen, että kaikkien F-35-hävittäjien, myös Yhdysvaltojen ulkopuolisten kumppanimaiden tai ostajien, on päivitettävä tehtävätiedostonsa ennen jokaista lentoa ja sen jälkeen.

Sainion mukaan tiedot luetaan jokaisesta F-35:stä ja lähetetään sitten internetin välityksellä Fort Worthissa, Texasissa sijaitsevaan ns. ALIS-pääkeskukseen (Autonomous Logistics Information System), joka välittää ne edelleen muun muassa USRL:lle (US Reprogramming Laboratory) ja Lockheed Martinille. Kyse on kaikista järjestelmistä, jotka Lockheed Martin valmistaa.

Onkin kysyttävä, mikä on Yhdysvaltojen kontrolli- ja valvontaoikeus lentokoneen käyttöön, jos ja kun Suomi päättää hankkia F-35-koneen. Voiko Suomi ylipäänsä toimia amerikkalaisella hävittäjällä itsenäisesti?

Sainio, Pentti
KANSAKUNTA KENRAALIEN KÄSISSÄ
198 s. nid. ISBN: 9789527313374
Rosebud books/ Penmedia

Lisätietoja: Pentti Sainio, puh. 040 5336509

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rosebud Oy
Rosebud OyTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy

Kisällilaulajien aikakausi julki26.7.2022 11:13:41 EEST | Tiedote

Kisällilaulu oli aikanaan merkittävimpiä nuorisomusiikin lajeja, mutta se on aiemmin jäänyt tutkimatta ja esittelemättä. Timo ”Tipi” Tuomisen kirjassa kerrotaan kisällilaulun ­satavuotinen tarina. Esimerkiksi Reino Helismaa, Taisto Tammi, Reijo Kallio ja Reijo Frank ovat kaikki aloittaneet uransa kisällilauluryhmissä. Tanssiorkesteri Dallapén alkumuoto oli kisälliryhmä Rajamäen pojat. Kisällit lauloivat kaikesta, myös siitä, mitä lehtiin ei uskallettu kirjoittaa.

Valokuvaaja ja antropologit tarkastelevat Välimeren alueen yhteyksiä ja katkoksia12.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Valokuvaaja Lena Malmin "Crosslocations: looking for something in particular across the Mediterranean" on valokuvateos, joka vie lukijan visuaaliselle ja etnografiselle matkalle ympäri Välimeren aluetta. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta. Kirjan julkaisutilaisuus järjestetään Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) perjantaina 27. toukokuuta kello 17 alkaen.

Sotilasliittoon vai ei? Pamfletin julkistus tiistaina 10.5. klo 1429.4.2022 12:46:46 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut suuri järkytys. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu tehtävistä johtopäätöksistä on ollut mustavalkoista, sotaisaa ja vaihtoehdotonta. Tarjoamme pamfletissa "Sota ja rauha. Sotilasliittoon vai ei?" valittavaksi myös liittoutumattomuuteen ja yhteistyöhön perustuvan rauhanomaisen linjan, jonka tiedämme ja jolle on tarvetta myös nykymaailmassa.

Novaja Gazetan rauhanpalkintonäytökset 10.12.3.12.2021 13:32:10 EET | Tiedote

Nobelin rauhanpalkinto ojennetaan perinteisesti 10.12. Oslossa. Toinen palkinnon saajista on tänä vuonna venäläisen Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja Dmitri Muratov. Tämän kunniaksi Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta, Voima-lehti, Rosebud books, Suomen Rauhanpuolustajat ja Suomi–Venäjä-seura yhdessä suomalaisten elokuvateatterien ja paikallisten elokuvayhdistysten kanssa esittävät joulukuun aikana Novaja Gazeta -lehden toimituksen elämää kuvaavan Askold Kurovin ohjaaman dokumenttielokuvan “NOVAYA” ainakin seitsemällä paikkakunnalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme