Uutuuskirjassa pohditaan, mitä pyhiinvaellus on kokemuksena, matkana mielenmaisemissa ja Suomessa

Valo askeleillani -teoksessa pyhiinvaellusta lähestytään pohdiskellen ja ihmetellen. Pyhiinvaellus on vaeltamista pyhiin paikkoihin, mutta myös syvällisen läsnäolon sävyttämää kulkemista niin metsäpoluilla kuin kulttuurimaisemassa. Se on vaellusta, joka kutsuu katsomaan tuttua tuorein silmin, oivaltamaan uutta, näkemään merkityksiä ja pysähtymään ihmeen äärellä.
”Sana vaellus herättää mielikuvan pitkästä matkasta, mutta tässä kirjassa vaeltamisella tarkoitetaan mitä tahansa kulkemista omien voimavarojen ehdoilla. Pyhiinvaelluksessa tärkeintä ei ole kuljetun matkan pituus vaan sisäinen halu olla pyhiinvaeltaja”, tekijät sanovat. Pyhiinvaellus on ikiaikaista ja nykyaikaista yhtä aikaa. Se pohjaa ikivanhaan perinteeseen mutta elää ja uusiutuu tässä ajassa.
Kiihkeässä maailmanajassamme pyhiinvaellus on myös vastakulttuurin ele. Se on pysähtymistä ja suunnanmuutos kiireettömyyteen, yksinkertaisuuteen ja vapauteen.
”Jo kaipuu pyhiinvaellukselle on ensimmäinen askel”, toteaa Annastiina Papinaho. ”Pyhiinvaellukselle lähdön syitä on yhtä monta kuin vaeltajia.”
”Pyhiinvaeltajan ei tarvitse jatkuvasti henkistyä, oivaltaa, kehittyä tai saavuttaa mitään erityistä – sehän olisikin uuvuttavaa. Suorittamisen sijaan voi suostua tapahtumattomuuteen”, Larissa Riihihuhta sanoo.
Teoksessa tutkitaan pyhiinvaeltajan seitsemää avainsanaa. Ne ovat kiireettömyys, vapaus, huolettomuus, hengellisyys, jakaminen, yksinkertaisuus ja hiljaisuus. ”Avainsanat viitoittavat tietä pyhiinvaeltajan mielenmaisemaan. Ne vihjaavat, että kokemus pyhästä ei ole kahlittu tiettyyn paikkaan pitkän matkan päässä vaan voi kietoutua yllättävän tavallisiin hetkiin”, tekijät kirjoittavat.
”Kysymmekin, miltä pyhiinvaellus tuntuu. Olemme kirjaa työstäessämme kysyneet tätä itseltämme, ja kutsumme lukijan mukaan pohdintoihin.”
Pohdittavia kysymyksiä ovat lisäksi muun muassa: Mitä annettavaa pyhiinvaelluksella voi olla tavalliselle elämänmatkalaiselle? Mitä kohden lähdemme tekemään matkaa, kun vaellamme pyhiin? Missä voi vaeltaa? Mitä piirteitä on kotimaisella pyhiinvaelluksella?
Upein luontokuvin kuvitettu teos tarjoaa elämyksellisiä matkakertomuksia ja tuoreita näkökulmia kotimaan matkailijoille – niin luontokohteista kuin historiallisista paikoista kiinnostuneille. Teoksen lopussa on poimintoja uusista ja vanhoista kotimaisista vaellusreiteistä.
Ilari Aalto, Annastiina Papinaho, Larissa Riihihuhta & Usva Torkki (kuvitus): Valo askeleillani. Pyhiinvaelluksella Suomessa. Kirjapaja 2022. 272 s. Kansi Satu Kontinen. Kl 17.3; 42. ISBN 9789523545380
Ilari Aalto on raisiolainen arkeologi ja keskiajan tutkija, jolle pyhiinvaellukset ovat löytöretkiä vuosisatojen takaiseen todellisuuteen.
Annastiina Papinaho on turkulainen uskontotieteilijä, hiljaisuuden ystävä ja arjen ihmettelijä. Hän on Suomen ensimmäisen pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö.
Larissa Riihihuhta on naantalilainen kirjastoammattilainen, matkailuopas ja pyhiinvaellusopas, jonka sydäntä lähellä on tarinallistaminen, osallistaminen ja perhe-elämän hidastaminen.
Usva Torkki on tamperelainen valokuvaaja, jolle niin kuvaamisessa kuin pyhiinvaelluksessakin tärkeää on rauhallinen havaitseminen.
Lisätietoja ja haastattelut: Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Annastiina Papinaho | p. 040 707 3317 | annastiina.papinaho@evl.fi
Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja-Liisa SarasteViestintäpäällikköKirjapaja, Publiva Oy
Kirjapaja, Publiva Oy
Minna VatjaMediakoordinaattoriKirjapaja, Publiva Oy
Puh:09 6877 4543minna.vatja@kirjapaja.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat. Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja
Emil Anton ja Antti Kruus, Rooma – opas pyhiinvaeltajalle30.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Pyhän Pietarin hauta, apostoli Paavalin mestauspaikka, pala Jeesuksen ristiä ja pyhän Valentinuksen pääkallo – uusi Rooma-opas johdattaa vakavat ja vähemmän vakavat pyhiinvaeltajat Ikuisen kaupungin mysteerien äärelle. Pääsiäisenä Vatikaanin aukiolle kokoontuu satoja tuhansia pyhiinvaeltajia ja turisteja.
Suru, jollaista en tiennyt olevan28.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Puolison kuolema muuttaa leskeksi jääneen elämän perustavalla tavalla. Uuden arjen opettelu tapahtuu surun sumussa. Leskeys koskee myös tuhansia nuoria ihmisiä vuosittain.
Kuninkaallisia naisia -uutuuskirja nostaa valokeilaan Euroopan hovien naiset ja heidän erikoislaatuisen elämänsä15.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Tuula Vainikainen tarjoaa teoksessaan ruhtinaallisen annoksen naisvoimaa. Tulevaisuudessa siintää naishallitsijoiden aikakausi.
Suomalaisten metsäsuhde on murroksessa, toteaa Eero Ojanen teoksessaan Metsän filosofia.13.3.2023 12:57:06 EET | Tiedote
Ehkä vasta nyt on syntymässä uudenlainen, kunnioittava metsäsuhde entisaikojen pelokkuuden ja alemmuudentunteen sekä myöhemmän öykkärimäisen hallinnan ja tuhoamisvimman sijaan.
Pauliina Kainulaisen uutuusteos puhuu luontoyhteyden puolesta10.3.2023 08:18:44 EET | Tiedote
Pauliina Kainulaisen Metsämaja – luontomietiskelyjä maan kielellä (Kirjapaja) vie retkelle suurten puiden siimekseen, ikiaikaisten kallioiden äärelle ja kirkasvetisten lampien syleilyyn. Se kutsuu rakentamaan – konkreettisesti tai mielensisäisesti – oman majan, pienen tai suuren olemisen kodan. Omassa sydämenpaikassaan lukija voi rauhoittua ja etsiä uutta näkyä elämäänsä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme