Vaaleista puuttuu ehdokas numero yksi, ja syy siihen löytyy historiasta

Jaa
Vaaleihin liittyy monia perinteitä. Yksi päivän kysymyksistä on, mitä herkkua laitetaan tarjolle vaalikahveille - ja kuka on paras ehdokas. Suomen vaaleissa ehdokkaiden numerointi alkaa aina numerosta 2. Tämä ei ole yleismaailmallinen käytäntö. Mikä mahtaa olla syynä siihen, ettei Suomessa järjestettävissä vaaleissa kukaan ehdokas saa numeroa yksi? Kuopiolainen Trube tutki asiaa ja päätti varata ykkösnumeron vaalikahvipullalle. Kampanja muistuttaa samalla äänestämisen tärkeydestä.

Suomen eduskuntavaaleissa vuosina 1907–1935 äänestyslippu oli isokokoinen äänestyslakana, johon oli painettu kaikki ehdokaslistat ehdokkaineen. Äänestäjä merkkasi kynällä punaisen viivan listaan sen nimen kohdalle, jolle halusi antaa äänensä. Ilmari Kiannon Punainen viiva -niminen romaani sai muuten nimensä tästä käytännöstä. 

Äänestyslakanasta luovuttiin 1940-luvulla. Tällöin alettiin käyttää nykyistä vaalilippua, johon äänestäjä itse kirjoittaa numeron. 

Ehdokasasettelussa luovuttiin numero 1:stä kahdesta syystä:  Ensinnäkin 1940-luvulla lainvalmistelijat pelkäsivät, että vanhat ihmiset piirtävät vanhasta muistista viivan, jonka ääntenlaskijat tulkitsevat numero ykköseksi. Näin ehdokas numero yksi saisi ääniä, jotka ei hänelle ole edes tarkoitettu. Kenellekään ehdokkaalle ei myöskään haluttu antaa etulyöntiasemaa, että ehdokas pääsisi elvistelemään olevansa vaalien ykkösehdokas.

Numeroinnin peruste kirjattiin myös vaalilakiin, jonka mukaan ehdokkaille annetaan tässä numerot alkaen numerosta 2”.

Suomessa äänestyspäivänä äänioikeutta ja demokratiaa on perinteisesti juhlistettu juomalla vaalikahvit. Tästä perinteestä on pidetty Suomessa tiukasti kiinni. Lämminhenkistä perinnettä noudatetaan juomalla kahvit herkkuineen kahvilassa, kotona tai äänestyspaikan läheisyyteen pystytetyssä vaalikahvilassa, jolla kerätään varoja esimerkiksi yhdistyksille tai oppilaskunnille.

Perinteikäs kuopiolainen Trube päätti kuntavaalien myötä varata valtakunnallisesti vaalikahvien ykkösehdokkaan numeron. Virallisia menettelyitä siihen ei liittynyt, vaan “Aina hyvän puolella” -kampanja juhlii kaikille tasa-arvoista äänioikeutta ja muistuttaa kaikkia äänioikeuden käyttämisestä.

– Vaalipäivänä kaikkilla äänioikeutetuilla on vain yksi, samanarvoinen ääni. Juhlitaan ja nautitaan suomalaisesta demokratiasta kahvilla ja pullalla, iloitsee Truben toimitusjohtaja Sami Kemiläinen.

Truben vaalikahvistudio kommentoi vaalipäivän tapahtumia ja kerää vaalikahvitunnelmia Twitterissä 13.6. klo 16–18. Laita jo nyt seurantaan @trubenpulla!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Sami Kemiläinen
F.K. Trube Oy
puh. 044 7668 365
sami.kemilainen@trube.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Trube
PL 1771
70460 Kuopio

044 7668 366http://trube.fi

F.K. Trube Oy on pulla- ja konditoriatuotteisiin erikoistunut leipomo. Makumaailmamme pohjautuu sadan vuoden perinteiseen käsityöosaamiseen yhdistyen luovasti nykypäivän vaatimuksiin. Leipomomme sijaitsee Kuopiossa, jossa meitä on 40 makujen ammattilaista.

Leivomme Suomen suositelluimmat pullat ja konditoriatuotteet runsailla ja tarkoin valituilla aineksilla. Tuotteemme ovat lempeästi voilla leivottuja, ja niille on myönnetty kotimaisuudesta kertova Avainlippu-merkki. Tuotteemme ovat myynnissä vähittäiskaupoissa kautta maan.

F.K. Trube Oy kuuluu Hallman-konserniin.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye