Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vaarallisia puita poistetaan Keskuspuiston reittien varsilta

Jaa

Keskuspuiston reittien varsilla on nykyään paljon huonokuntoisia ja vaarallisia puita, jotka ovat vaarassa kaatua vähänkin kovemmalla tuulella. Näitä vaarallisia puita ulkoilureittien varsilta on tarkoitus poistaa loka-marraskuussa 2019.

Kiira-myrskyn aiheuttamia vahinkoja Keskuspuistossa elokuussa 2017.
Kiira-myrskyn aiheuttamia vahinkoja Keskuspuistossa elokuussa 2017.

Poistettavat puut ovat reittien varsilla tai tonttien reunamien puustoa. Pääasiassa ne sijaitsevat Ruskeasuon alueella. Metsän sisemmistä osista puita ei poisteta. Puiden rungot jätetään pääosin maastoon maapuiksi luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Kaupungin metsäasiantuntijoista koostuva työryhmä on arvioinut huonokuntoiset puut. Työryhmä kiersi ko. alueen viralliset ulkoilureitit sekä tonttien reuna-alueet ja arvioi reittien varsilla olevat erittäin vaaralliset puut, jotka voivat kaatua reitin päälle milloin hyvänsä vähänkin kovemmalla tuulella. Näitä erittäin vaarallisia puita tunnistettiin 109 kappaletta. Puut on merkitty maastossa oranssilla kuitunauhalla sekä leimattu juurileimalla kaupungin käyttämällä oranssilla puiden leimausvärillä.

Ympäristöjärjestöille ja asukasyhdistyksille järjestettiin maastokävely syyskuussa, jossa metsäasiantuntijat esittelivät suunnitelmia ja kävivät läpi, mitkä puut ovat vaarallisia.

Keskuspuisto on Helsingin suurin puistoalue

Keskuspuisto on Helsingin suurin puistoalue, joka on laajuudeltaan noin 700 ha (1 000 ha, mikäli Haltialan pellot lasketaan mukaan) ja etelä-pohjoissuunnassa noin 10 km pitkä.

Keskuspuistossa on ulkoilureittejä yhteensä noin 100 km ja nyt on tarkoituksena hoitaa noin 5 % reiteistä. Jatkossa on tarkoitus käydä läpi kaikki Keskuspuiston reittien varret vaarallisten ja huonokuntoisten puiden osalta.

Keskuspuiston eteläosan metsäalueita on hoidettu viimeksi 2002–2003 sekä pieni erilliskohde vuonna 2006. Pitkän hoitovälin vuoksi alueella on paljon huonokuntoista puustoa.

Luonnonhoidon tavoitteena on pitää metsiköt mahdollisimman monimuotoisina ja puustoltaan elinvoimaisina ulkoilualueina. Reittien varsilla ja pihojen läheisyydessä kiinnitetään erityistä huomiota asukkaiden ja ulkoilijoiden turvallisuuteen ja viihtyvyyteen.

Luonnonhoitosuunnitelmaa viimeistellään

Helsingin metsissä reittien varret ja tonttien reunat hoidetaan tavallisesti luonnonhoitosuunnitelmien mukaisesti. Keskuspuiston suunnitelman valmistuminen on viivästynyt, ja sen vuoksi kaupunki haluaa huolehtia alueen turvallisuudesta ja poistaa eniten vaaraa aiheuttavat puut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

metsävastaava Vesa Koskikallio p. 09 310 38452

Kuvat

Kiira-myrskyn aiheuttamia vahinkoja Keskuspuistossa elokuussa 2017.
Kiira-myrskyn aiheuttamia vahinkoja Keskuspuistossa elokuussa 2017.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 22.9.202022.9.2020 17:13:09 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 22.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Helsinki vaatii katutyömailta parempaa laatua ja koko alan asennemuutosta22.9.2020 09:15:00 EESTTiedote

Helsinki palkkasi kesäksi 25 laaduntarkkailijaa, joiden tehtävänä oli tehdä havaintoja siitä, miten maailman toimivin kaupunki toimii. Katutöitä havainnoi kymmenen tarkkailijaa, jotka löysivät työmailta monia epäkohtia. Merkittävimpiä näistä olivat luvattomat työmaat ja työmaakylttien puuttuminen yli puolelta työmaista. Lisäksi työmailta löytyi vaarallisia kulkureittejä sekä puutteita opastuksessa, työmaiden rajaamisessa ja esteettömyydessä.

Asukkaat paljastivat lukuisia hiljaisia keitaita ympäri Helsinkiä22.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Kuluneen kevään ja kesän aikana monet ovat ulkoillessaan kiinnittäneet huomiota kaupungin äänimaisemaan. Ympäri kaupunkia löytyy paljon hiljaisiksi ja rauhallisiksi koettuja paikkoja, kuten Helsingin kaupungin viime vuonna tekemän kyselyn tulokset osoittavat. Kyselyn mukaan noin puolet paikoista sijaitsi samassa kaupunginosassa kuin vastaajan koti. Reilu kolmannes vastaajista kertoi käyvänsä hiljaisessa paikassa viikoittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme