Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasa mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin

Jaa

Vaasan kaupunki on valittu mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin. Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen kunta voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Konkreettinen kehittämistyö käynnistyy Vaasassa heti vuoden 2022 alussa.

Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. Se auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

Sivistystoimenjohtaja Christina Knookalan mukaan Vaasassa tavoitteena on, että malliin liittyvät toimenpiteet ovat näkyviä ja konkreettisia sekä myös monin eri tavoin osallistavia.

- Toivon, että voimme tämän mallin avulla entisestään parantaa lasten asemaa ja olosuhteita Vaasassa. Ensimmäisinä toimenpiteinä UNICEF kouluttaa meidän Lapsiystävällinen kunta –koordinaatioryhmämme. Meillä on innostunut ja asiantunteva joukko aloittamassa tätä kehittämistyötä, Knookala iloitsee.

Toiminnan koordinaattorina toimii Vaasan kaupungin hyvinvointijohtaja Virve Flinkkilä.

Kunnat avainasemassa lapsen oikeuksien turvaajina

Noin kahden vuoden kehittämistyön jälkeen Vaasan kaupunki voi saada UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen.

- Tämä edellyttää tunnustuksen kriteerien täyttymistä. Näitä ovat muun muassa se, että kunta keskittyy kehittämistyössä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin lapsiin ja kunnan suurimpiin lapsenoikeusongelmiin, työssä toteutuu lasten osallisuus, työssä on mukana koko kunta ja kunta tavoittelee kehittämistyöllään pitkäkestoisia muutoksia, kertoo lapsiystävällisen hallinnon erityisasiantuntija Sanna Koskinen Suomen UNICEFilta.

Vuonna 2022 mallissa on mukana 49 kuntaa eri puolilta Suomea. Vuoden 2022 aikana Lapsiystävällinen kunta -mallissa aloittaa Vaasan lisäksi Hamina, Kuopio, Salo, Imatra ja Kempele.

Aikaisemmin malliin ovat liittyneet lähialueelta muun muassa Kokkola, Seinäjoki, Pedersöre, Maalahti ja Kauhajoki.

– Kunnat ovat avainasemassa lapsen oikeuksien turvaajina ja varmistajina. Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa, Koskinen kertoo.

Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Suomessa mallia on toteutettu vuodesta 2012 lähtien.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Hur stort koldioxidavtryck konsumtionen i kommunerna står för reddes ut för första gången – ”En mera omfattande datagrund stöder kommunernas klimatarbete”26.1.2022 11:10:48 EET | Tiedote

Vasa har rett ut de växthusgasutsläpp som orsakas av konsumtion, dvs. koldioxidavtrycket. Beräkningen gjordes som en del av projektet Kulma, där de utsläpp av växthusgaser som härrör från konsumtionen för första gången beräknades för ett stort antal finska kommuner och städer på ett sådant sätt att de är jämförbara. Utöver Vasa deltog 14 andra kommuner i projektet.

Kuntien kulutuksen hiilijalanjälki selvitettiin ensimmäistä kertaa – "Laajempi tietopohja tukee kuntien ilmastotyötä"26.1.2022 11:07:55 EET | Tiedote

Vaasa on selvittänyt kuntien ja sen asukkaiden kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjäljen. Laskenta toteutettiin osana Kulma-hanketta, jossa kulutusperusteiset kasvihuonekaasupäästöt laskettiin ensimmäistä kertaa vertailukelpoisesti suurelle joukolle suomalaisia kuntia ja kaupunkeja. Vaasan lisäksi hankkeeseen osallistui 14 muuta kuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme