Vaasan jakaa tehokkaat vinkit leipähävikin torjuntaan kotona

Tiesitkö, että suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa? Sen arvo on noin 500 miljoonaa euroa.* Jo kymmenettä kertaa järjestettävällä Hävikkiviikko-kampanjalla halutaan nostaa ruoan arvostusta ja auttaa vähentämään ruokahävikkiä. Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, ja henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa. Leipä kuuluu useimmin roskiin päätyvien ruokien joukkoon.
“Ruokahävikin vähentäminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ruuantuotannon kestävyyden vaalimisessa. Kun leipä päätyy roskiin, kaikki viljan kasvattamiseksi sekä leivän leipomiseksi ja kuljettamiseksi käytetyt raaka-aineet ja energia on kulutettu turhaan. Kiihtyvä inflaatio ja heikentyvä ostovoima korostavat hävikin torjunnan roolia entisestään”, toteaa Vaasan Oy:n liiketoimintajohtaja Minna Cousins.
Vaasanin teettämien tutkimusten mukaan kuluttajat ovat kuitenkin systemaattisesti vähentäneet kotona syntyvää leipähävikkiä. Ensimmäisenä tutkimusvuonna 2017 useampi kuin joka neljäs vastaaja ilmoitti heittävänsä leipää roskiin viikoittain, kun toissa vuonna sitä teki enää 16 % vastaajista**.
Hävikkiä torjuttava jokaisella tasolla – leipomoissa, kaupassa ja kotona
Vaasan Oy:n leipomoissa syntyvä hävikki minimoidaan älykkään teknologian avulla, ja syntyvä leipomojäte käytetään tarkasti uudelleen. Leipäjätteestä valmistetaan muun muassa polttoainetta ja kuplia virvoitusjuomiin. Vaasan on aloittanut myös yhteistyön koko Suomen kattavan ResQ Clubin kanssa, jonka sovelluksella saa Vaasanin omista myymälöistä ostettua edullisesti leipää, joka uhkaa päätyä hävikkiin.
”Avasimme kesällä Vantaalle uuden palaleipälinjaston, jolla taikinahävikki minimoidaan uuden teknologian avulla. Jokapäiväisen leivän menekin vaihtelu on suurta ja vaikeasti ennustettavaa, joten hävikkiä on vaikea välttää kokonaan. Leipomoilla syntyvä biojäte kuljetetaan konsernimme omalle elintarvikejätteen kierrätyslaitokselle, missä siitä syntyy raaka-ainetta biopolttoaineelle, rehulle ja hiilihapolle juomateollisuuteen”, Minna Cousins kertoo.
Pakkausten osalta Vaasan on tuonut isojen perhepakkausten rinnalle useista suomalaisten suosikkileivistä myös pieniä pakkauksia, joiden avulla kuluttajien on helppo hillitä omaa hävikkiään. Leivät pakataan muovisiin pusseihin, joissa leipä säilyy tuoreena ja pehmeänä mahdollisimman pitkään.
”Muovinen leipäpussi on edelleen turvallisin ja tehokkain tuoreuden takaaja. Kestävää pussia voi käyttää monta kertaa uudelleen erilaisiin kodin tarpeisiin. Yksikin biojätteeseen heitetty pala ruisleipää aiheuttaa sen muovipakkauksen valmistusta suuremman ympäristökuorman. Muovin hyvät ominaisuudet omaavia uusia pakkausmateriaaleja on toki kehitteillä ja uskon, että näemme niitä pian käytössäkin”, Cousins summaa.
Viisi vinkkiä leipähävikin vähentämiseen kotona
- Suunnittele viikon ruokalista ja osta vain sen verran, kuin jaksat syödä. Valitse omaan tarpeeseesi sopivankokoinen leipäpussi.
- Säilytä oikein. Muovinen leipäpussi säilyttää leivän tuoreena pisimpään ja kestävää pussia voi sen jälkeen käyttää uudelleen, vaikka eväspussina. Lopuksi pussi kuuluu muovinkeräykseen.
- Pidennä leivän käyttöaikaa pakastamalla osa leivästä. Sulatus on helppoa huoneenlämmössä tai paahtimessa, jolloin saat pöytään aina lämmintä leipää.
- Käytä kuivahtanut leipä esimerkiksi krutonkeina tai piirakkapohjana, tai jauha se korppujauhoiksi. Kauraleipää voi lisätä sellaisenaan smoothien sekaan. Klassikkojälkkärit Pappilan hätävara, pullavanukas ja köyhät ritarit voi kaikki loihtia hieman kuivahtaneesta leivästä.
- Osta laputettuja ja alennettuja tuotteita kaupan poistohyllystä tai ResQ Clubin kautta ja käytä heti.
*Havikkiviikko.fi. Valtakunnallisen Hävikkiviikon järjestäjänä toimii Kuluttaja-lehti yhteistyössä Hävikkifoorumin ja Maa- ja metsätalousministeriön kanssa.
**IRO Research Oy, Vaasan Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimukset 10–11/2017, n=1000, 1–2/2019, n=1000 ja 3/2020, n=1000.
Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 520 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee meistä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä neljässä leipomossa eri puolilla maata, rikkaan suomalaisen leipäkulttuurin edistämiseksi. Tunnetuimpia tuotemerkkejämme ovat Vaasan Ruispalat ja Vaasan Kauratyynyt. Suomen lisäksi leivomme myös Baltian maissa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. vaasan.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni Pyykkö, viestintäpäällikkö, Vaasan Oy
040 826 8254, anni.pyykko@vaasan.com
Sini Sorainen, Wolfcom Oy
040 039 7464, sini.sorainen@wolfcom.fi
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Suomalaisten tähtikokkien ravintolavinkit Tallinnaan9.10.2025 13:35:38 EEST | Tiedote
Viro on suomalaisten suosituin ulkomainen ruokamatkailukohde, eikä ihme, sillä maan ravintolatarjonta on kokoonsa nähden ainutlaatuisen rikas. Viron ravintolakulttuuri kehittyy jatkuvasti ja maassa on jo Suomeakin enemmän Michelin-oppaasta löytyviä suosituksia. Helpottaaksemme suomalaismatkailijoiden ravintolavalintoja, kysyimme Virossa asuvilta ravintola-alan ammattilaisilta suosituksia ja vinkkejä syksyiselle makumatkalle Tallinnaan. Omat ravintolavinkkinsä antoivat keittiömestarit Kim Mikkola, Kim Päivästö, Karoliina Jaakkola ja Tõnis Siigur sekä ravintolapäällikkö Ella Korpi.
Tärpit elämykselliseen syyslomaan Virossa24.9.2025 13:14:56 EEST | Tiedote
Viro kutsuu jälleen syyslomalaisia nauttimaan syksyisen värikkäästä luonnosta, jännittävistä aktiviteeteista sekä löylyn ja uima-altaiden lämmöstä kaupungin vilinään tai vaihtoehtoisesti talviunille valmistautuvan maaseudun hiljaisuuteen. Jokaiselle löytyy varmasti jotain uutta ja yllättävää nähtävää ja koettavaa.
Helsinki Citycopter kasvaa: toinen liikesuihkukone ja Aerocom Aviation24.9.2025 09:15:17 EEST | Tiedote
Viisi vuotta täyttänyt yksityisomisteinen suomalainen lentoyhtiö Helsinki Citycopter kasvaa. Yhtiö ottaa käyttöön toisen liikesuihkukoneen sekä virallisen yhtiönimensä Aerocom Aviation Oy. Lentokaluston lisäyksellä vastataan yksityis- ja tilauslentojen kysynnän kasvuun sekä tarjotaan yritys- ja yksityisasiakkaille entistä joustavammat palvelut. Korkealaatuisiin yksityislentoihin erikoistunut yhtiö vahvistaa samalla Suomen houkuttelevuutta helposti saavutettavana matkailukohteena. Helsinki Citycopter -brändi jatkaa normaalisti helikopterien tilauslentoihin erikoistuen.
Usva by Terhen Spa juhlii ensimmäistä vuottaan – hyvinvointia ja saunaperinteitä Helsingin ytimessä18.9.2025 13:08:34 EEST | Tiedote
Vuosi sitten avautuneen NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotellin hyvinvointikeskus Usva by Terhen Spa ammentaa inspiraationsa suomalaisesta sauna- ja hoitoperinteestä. Kyseessä ei ole tavallinen hotellin saunaosasto tai day spa, vaan elämyksellinen kokonaisuus, joka kutsuu syventymään kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin maailmaan. Saunan ja hoitolan lisäksi se käsittää myös täysin varustellun, 300 neliömetrin kuntosalin venyttelyalueineen.
Uusi Wine & Tapas Helsinki lisää mutkattomia ruokaelämyksiä keskustaan17.9.2025 13:44:12 EEST | Tiedote
Helsingin ydinkeskustaan, Kampin Narinkkatorin laidalle, on avautunut uusi Wine & Tapas Helsinki. Se tarjoaa töiden jälkeen ja iltaisin laadukkaan sekä kohtuuhintaisen mahdollisuuden nauttia jaettavista tapaksista ja viinistä rennossa tunnelmassa. Päivisin ravintolaan katetaan entuudestaan tunnettu, keskustan suosituimpiin kuuluva buffetlounas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme