Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasan kaupunki solmii sopimuksen oppilaaksi otosta Vasa övningsskolan kanssa

Jaa

Vaasan kaupunki on laatinut sopimuksen Åbo Akademin ja Vasa övningsskolan kanssa koskien oppilaaksi ottamista ja oppilaaksi oton prosesseja. Sopimus koskee ruotsinkielistä esi- ja perusopetusta ja varmistaa muun muassa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden oikeuden saada tarvitsemaansa tukea lähikoulussaan.

Aiemmin kaupungin ja Vasa övningsskolan välillä ei ole ollut sopimusta oppilaaksi ottamisesta. Vasa övningsskola toimii lähikouluna eli sillä on oma oppilaaksiottoalue ja täten velvollisuus tarjota oppilaille samanlaista tukea kuin muut koulut. Sopimuksen puute aiheutti ongelmia viime keväänä muutaman erityistä tukea tarvitsevan oppilaan kohdalla.

- Sopimus selkiyttää tilannetta ja varmistaa, että kaikkia oppilaita kohdellaan tasavertaisesti. Sopimuksen turvin myös Vasa övningsskola voi antaa lakisääteistä tukea niille oppilaille, jotka sitä tarvitsevat, kertoo Vaasan kaupungin sivistystoimenjohtaja Christina Knookala.

Harjoituskoulujen rahoitusjärjestelmässä epäkohta

Uudessa sopimuksessa on nyt määritelty myös ne tilanteet, joissa Vaasan kaupunki osallistuu pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevan oppilaan opetuksen aiheuttamiin kustannuksiin.

- Esimerkkinä on oppilas, jolla on pidennetty oppivelvollisuus, mutta joka voi opiskella normaalissa opetuksessa; tässä tapauksessa kaupunki kustantaa puolet ohjaajan palkasta, kertoo koulutoimenjohtaja Marianne West.

Sopimukseen on myös kirjattu että oppilaille, joiden opetus on järjestettävä luokkamuotoisessa erityisopetuksessa ja/tai toiminta-alueittain, osoitetaan koulupaikka kunnalliseen kouluun.

Valtion harjoituskoulut eivät saa oppilaista, joilla on pidennetty oppivelvollisuus samanlaista korotettua valtionosuutta kuin kunnalliset koulut. Tämä puute rahoitusjärjestelmässä on aiheuttanut sen, että Vasa övningsskola ei ole voinut tarjota erityistukea tarvitseville oppilaille samanlaista tukea kuin muut lähikoulut.

Knookalan mukaan harjoituskoulujen rahoitusjärjestelmää koskevaa asiaa on viety eteenpäin sekä eduskunnassa että ministeriössä.

- Haluamme, että tämä rahoituksen epäkohta korjataan, ja viestiä on viety eteenpäin muun muassa suoraan opetusministerille, Knookala kertoo.

Sopimus on tehty yhteistyönä Vaasan kaupungin toimialajohtajan ja virkamiesten sekä Åbo Akademin ja Vasa övningsskolan virkamiesten kesken aluehallintoviraston ja opetushallituksen ohjeiden mukaisesti. Se astuu voimaan 1.1.2019. Sopimusta päivitetään joka kolmas vuosi tai tarvittaessa aikaisemmin, jos muutoksia tapahtuu laissa, asetuksissa tai toiminnassa.

Sopimuksen hyväksymisestä päättää kasvatus ja opetuslautakunta kokouksessaan 14.12.2018.

Yhteyshenkilöt

Sivistystoimenjohtaja Christina Knookala, puh. 040 5565011, christina.knookala@vaasa.fi

Koulutoimenjohtaja Marianne West, puh. 040 777 3225, marianne.west@vaasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme