Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasan taidehallin uusi näyttely on Merisiskot antroposeenissa

Jaa

Vaasan taidehallin 30.3. avautuvassa näyttelyssä ”Merisiskot antroposeenissa” on esillä maalauksia, esinekoosteita, ääniteoksia, installaatioita, videoita sekä myös teos, johon yleisö voi osallistua. Näyttely on esillä 26.5.2019 asti.

Elina Ruohonen: Global Race I (2019), kuva: Elina Ruohonen
Elina Ruohonen: Global Race I (2019), kuva: Elina Ruohonen

Merisiskot eli Kati ImmonenMari KrappalaElina Ruohonen ja Tiina Vainio sekä vierailijana Antti Tolvi työskentelevät antroposeenissa tumman ekologian parissa. 

Merisiskojen kuraattorin Mari Krappalan mukaan tumma ekologia valaisee paikkaamme biosfäärissä ja kuulumistamme elolliseen lajiin vähemmän ilmeisellä tavalla, kuin mihin olemme tottuneet.

- Merisiskot kokeilevat erilaisia reittejä tavoittaa ulottumattomissa olevia asioita keräilemällä ja seuraamalla paikallisia ääniä ja liikkeitä sekä luomalla uutta ei-elollisista pinnoista, kuten kalliohalkeamista ja kummitusten puheista sekä ei-inhimillisestä, ikivanhasta männystä ja kuivuneista kasveista, Krappala kuvailee.

Vaasan taidehallin näyttelyssä on teoksia, joista osan Merisiskot ovat tehneet yhdessä. He ovat tutkineet Vaasan merialuetta ja sen erilaisia näkyviä ja näkymättömiä tapahtumia.

- Yksi taiteilijoista keskusteli vaasalaisen männyn kanssa, toinen matkusti eläinihmisten kuviteltuun joukkoon, kolmas mietti elollisen ja elottoman välisiä suhteita antamalla kuolleille oksille uuden elämän ja neljäs sai viestejä mereltä, Krappala kertoo.

Merisiskojen työ kunnioittaa luontoa

Merisiskot ovat erityisesti kiinnostuneita Itämeren tilasta. Taiteellisissa tutkimuksissaan he ottavat vapauden jatkaa tieteellistä tutkimusta omassa kontekstissaan. Työ kuljettaa edemmäs ympäristötutkimuksen tuloksia kysymällä jotain sellaista mitä ei vielä voi havainnoida. Se voi myös olla uuden alun löytämistä, josta on mahdollisuus jatkaa edemmäs erilaisilla metodeilla. Joskus taiteellinen teos voi palata takaisin luonnon peruskysymyksiin, joskus se liikkuu tulevaan, ehkä kauaskin meidän yhdessä kokemastamme todellisuudesta. Silloin taideteos esittää meille uuden mahdollisuuden, kysymyksen tai häiriöpisteen.

Kuten tieteellinen tutkimus, myös taiteellinen tutkimus kantaa vastuuta ympäristöstä, sen suojelusta ja siitä tehtyjen tutkimusten lainaamisesta. Merisiskojen työ on toista ihmistä, ei-elollista ja luontoa kunnioittavaa. 

Käytännön työtä meren hyväksi

Merisiskot tekevät myös käytännön työtä meren hyväksi, mm. keväällä 2018 osallistumalla WWFn öljyntorjunta- ja öljyyntyneiden eläinten hoitokurssille. Kesällä 2019 he aloittavat Itämerta koskevan työskentelyn Kaliningradissa yhdessä paikallisten taiteilijoiden ja tutkijoiden kanssa. Käytännön työllä ryhmä haluaa kehittää toimintaansa aktivismia ja yhteisötaiteellista ulottuvuutta.

Merisiskojen matka alkoi Örön linnakesaarelta, jossa he pitivät näyttelyn kesällä 2018. Vaasasta matka jatkuu kesällä 2019 Kaliningradiin residenssiin ja vuonna 2020 Kaliningradin valtion taidemuseoon.

Vaasan Taidehallin näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Svenska Kulturfonden.

Tiedotuskuviahttps://oc.vaasa.fi/index.php/s/mUjaavOqm6Mse3l

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

näyttelyn kuraattori Mari Krappala
p. 050 367 8918
marikrappala@gmail.com

amanuenssi Anna Franck
Vaasan kaupungin museot
p. 040 672 5415
anna.franck@vaasa.fi

Kuvat

Elina Ruohonen: Global Race I (2019), kuva: Elina Ruohonen
Elina Ruohonen: Global Race I (2019), kuva: Elina Ruohonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme