Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasassa liikenteen päästöt kuriin datan avulla

Jaa

Vaasa haluaa olla hiilineutraali kaupunki 2020-luvun loppuun mennessä. Tavoite on kova – hiilidioksidipäästöjä pitää leikata paljon ja nopeasti. Nyt käynnistetyssä Vaasan liikenne 202x -hankkeessa Vaasan kaupunki yhteistyössä Rambollin kanssa kehittää uuden työkalun ilmastojohtamisen tueksi.

Vaasan liikenne 202x -hankkeen tavoitteena on tuottaa ajantasaista tietoa Vaasan kaupungin liikennesuoritteiden ja liikenteen hiilidioksidipäästöjen kehityksestä sekä johtaa suunnittelua ja toimenpiteitä siten, että kunnianhimoiset hiilidioksidipäästötavoitteet saavutetaan.

Vaasassa hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet vuosien 2011-2019 aikana noin 30 prosentilla. Merkittävimmät vähennykset ovat tulleet sähkönkulutuksesta sekä kaukolämmöstä. Suurin haaste on tieliikenteessä, jonka päästöt ovat vähentyneet samalla ajanjaksolla ainoastaan 10 prosenttia.

– Vaasan liikenne 202x –hanke on erittäin tärkeä kaupungin hiilineutraalisuustavoitteiden kannalta. Oletettavasti ajoneuvoteknologian kehittyminen tuo osan vaaditusta päästövähennyksestä, mutta kukaan ei osaa tällä hetkellä sanoa, uudistuuko autokanta riittävän nopeasti tai kuinka paljon tarvitaan toimenpiteitä, joilla voidaan vaikuttaa kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen suosioon, Vaasan kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi toteaa.

– Nyt kehitettävän työkalun avulla selvitämme erilaisia skenaarioita tavoitteeseen pääsemiseksi sekä toteutamme järjestelmän, jolla kehitystä voidaan seurata. Tärkeä näkökulma on myös päästötavoitteen näkyväksi tekemisessä jokaiselle vaasalaiselle, Talvi jatkaa.

Hankkeessa hyödynnettävä strateginen liikennemallinnus pyrkii kuvaamaan erilaisten maankäytön ja liikenteen suunnitteluhankkeiden vaikutuksia tuleviin liikennemääriin, kulkutapojen käyttöön ja tuleviin hiilidioksidipäästöihin.

– Kehityshanke Vaasan kaupungin kanssa on mielenkiintoinen monestakin syystä. Hanke sopii hyvin Rambollin sitoumukseen toimia tiennäyttäjänä kestävän kehityksen ratkaisuissa. Toisaalta reaaliaikaisten datalähteiden yhdistäminen strategiseen liikennemallinnukseen on mielenkiintoinen kehityskohde, joka mahdollistaa jatkossa uusia sovelluskohteita, kertoo Rambollin projektipäällikkö Teemu Sihvola.

Rambollin kehittämä liikenteen kysynnän simulointimalli BRUTUS soveltuu tarkkuutensa takia hyvin kestävien kulkutapojen mallintamiseen. Mallin yksilöpohjaisuus mahdollistaa vaikutusten arvioinnin sosioekonomisten tekijöiden näkökulmasta.

Ympäristöministeriön rahoittama hanke toteutetaan yhteisenä kehityshankkeena Vaasan kaupungin ja Rambollin kesken, jotka myös osaltaan hanketta rahoittavat. Hankkeessa kehitetään uutta teknologiaa ja tuote, jolla on myös kansainvälistä uutuusarvoa. Seurantaryhmässä on mukana tahoja myös muualta Suomesta.

Yhteyshenkilöt

Teemu Sihvola, yksikönpäällikkö, Ramboll Finland, 040 735 8885, teemu.sihvola@ramboll.fi

Jukka Talvi, kuntatekniikan johtaja, Vaasan kaupunki, 040 831 1550, jukka.talvi@vaasa.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa får ett musikhus och ett nytt landmärke – starkt stöd av stadsfullmäktige för genomförandet27.7.2021 08:10:49 EEST | Tiedote

Stadsfullmäktige i Vasa beslöt vid sitt extra sammanträde 26.7 om beviljande av borgen för projektet Wasa Stations lån samt om bildande av ett nytt fastighetsbolag. Det av staden ägda bolaget tar sammanlagt 52 miljoner euro i lån och med det finansieras det framtida musikhusets andel av multifunktionskvarteret. Det är meningen att byggandet av Wasa Station på den gamla busstationens plats inleds redan i år.

Vaasa saa musiikkitalon ja uuden maamerkin – kaupunginvaltuustolta vahva tuki Wasa Stationin toteutumisen puolesta27.7.2021 08:08:12 EEST | Tiedote

Vaasan kaupunginvaltuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan 26.7. Wasa Station -hankkeen lainatakauksen myöntämisen puolesta ja uuden kiinteistöyhtiön perustamisesta. Kaupungin omistama yhtiö ottaa lainaa yhteensä 52 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan monitoimikortteliin tulevan musiikkitalon osuus. Vanhan linja-autoaseman paikalle nousevan Wasa Stationin rakentaminen on tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme