Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Vaasassa tehdään robottikoulutuksen historiaa

Jaa
Vaasan ammattikorkeakoulu aloittaa teollisuusrobotiikan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tähtäävän koulutuksen ensimmäisenä Suomessa. Koulutus on osoitus tiiviistä työelämäyhteistyöstä.
Koulutus on kehitetty yhteistyössä Danfossin ja Co-Engineeringin kanssa. Vasemmalta Sami Kivioja (Co-Engineering), Heidi Hannus (Danfoss), Mika Billing ja Jorma Tuominen (VAMK).
Koulutus on kehitetty yhteistyössä Danfossin ja Co-Engineeringin kanssa. Vasemmalta Sami Kivioja (Co-Engineering), Heidi Hannus (Danfoss), Mika Billing ja Jorma Tuominen (VAMK).

Robottien ja automatiikan merkitys teollisuudelle on viime vuosina korostunut, ja työpaikoilla kaivataan koko prosessin tuntevia omia osaajia.

Vaasan ammattikorkeakoulu vastaa tarpeeseen aloittamalla ensi keväänä teollisuusrobotiikan koulutuksen, jonka hedelmistä työelämä pääsee nauttimaan saman tien. Vastaavaa koulutusta ei ole missään muualla Suomessa.

Koulutus johtaa ylempään ammattikorkeakoulututkintoon, joka vastaa master-tason pätevyyttä. Koulutuksen aloittavilla opiskelijoilla on oltava taustalla konetekniikan, tietotekniikan tai sähkötekniikan insinööritutkinto tai vastaava ammatillisen korkea-asteen tai yliopiston tutkinto.

– Koulutus koostuu teoriaosuudesta ja opinnäytetyöstä, joka voi olla esimerkiksi jonkin yrityksen tai yhteisön projekti. Näin koulutuksesta on varmasti paljon hyötyä sekä opiskelijalle että työelämälle, sanoo VAMKin tekniikan yksikön johtaja Jorma Tuominen.

Koulutus on suunniteltu alusta lähtien yhdessä yritysten kanssa. Aloite tuli säännöllisten tapaamisten yhteydessä Danfossilta ja heidän tarpeistaan. Koulutuksen sisältöä punnittiin yhdessä, ja mukana suunnittelussa oli myös automaatiosuunnittelun asiantuntijayritys Co-Engineering.

– Tarvitsemme lisää koulutettuja ammattilaisia, joilla on syventävää tietoa nimenomaan robotiikasta ja automaatiosta. Kyse on sekä laaduntarkkailusta että tuottavuudesta, sanoo Danfossin tuotannon kehitysyksikön vetäjä Heidi Hannus.

Jatkuvaa oppimista

Teollisuuden alan osaajia välittävän Co-Engineeringin toimitusjohtaja Sami Kivioja on huomannut, että robotiikka ymmärretään yhä useammin mahdollisuutena Suomen kilpailukyvylle.

– Vanha ajatus oli, että robotit vievät ihmisten työt. Siitä on päästy eroon ja huomattu, että automatisoinnin avulla tuotantoa voidaan jopa saada takaisin Suomeen.

Tämä kuitenkin edellyttää kotimaisten osaajien jatkuvaa kouluttamista. Teknologia-alalla ei parane kuvitella tietävänsä kaikesta kaiken, koska kehitys on niin huimaa.

­– Muutamassa vuodessa tapahtuu isoja harppauksia, joten osaamista kannattaa päivittää koko ajan, sanoo tekniikan lehtori Mika Billing.

Heidi Hannus toteaa, että koulutusyhteistyö kannustaa työntekijöitä päivittämään osaamistaan töiden ohessa. Danfossilla työntekijä voi käyttää opiskeluun 16 tuntia kuukaudessa myös opinnäytetyötä tehdessään.

Robottien ammattilaiseksi

Teollisuusrobotiikan lisäkoulutus kestää 1,5 – 2 vuotta. Monimuoto-opintojen ansiosta tutkinnon voi suorittaa työn ohella. Opinnot pyritään suunnittelemaan niin, että niistä on mahdollisimman paljon hyötyä työelämässä. Lähiopetus painottuu viikonloppuihin.

Koulutus tarjoaa syventävää tietoa robottiautomaation tekniikasta, etäohjelmoinnista ja simulaatiosta sekä robottisolujen suunnittelusta. Myös robotiikan ja automaation hyödyt sekä projektien hallinta tulevat tutuiksi.

Ensimmäinen teollisuusrobotiikkakoulutus alkaa maaliskuussa, ja siihen voi hakea 4.1. – 22.1.2021 Opintopolussa. Lisätietoja VAMKin hakusivulta https://www.vamk.fi/haku/amk-tutkinnot/teollisuusrobotiikka/.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jorma Tuominen
jorma.tuominen@vamk.fi
0207 663 433

Kuvat

Koulutus on kehitetty yhteistyössä Danfossin ja Co-Engineeringin kanssa. Vasemmalta Sami Kivioja (Co-Engineering), Heidi Hannus (Danfoss), Mika Billing ja Jorma Tuominen (VAMK).
Koulutus on kehitetty yhteistyössä Danfossin ja Co-Engineeringin kanssa. Vasemmalta Sami Kivioja (Co-Engineering), Heidi Hannus (Danfoss), Mika Billing ja Jorma Tuominen (VAMK).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3700 ja henkilöstöä 200.

VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Kevään toinen yhteishaku alkaa – löydä oma polkusi VAMKissa13.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku käynnistyy tänään 13.3. ja jatkuu 27.3. saakka. Vaasan ammattikorkeakoulussa on haettavana suomenkielisiä AMK- ja YAMK-tasoisia koulutusohjelmia, joista valmistuu asiantuntijoita tekniikan alalta, liiketalouden alalta sekä sosiaali- ja terveysalalta. Tarjolla on sekä perinteisiä päivätoteutuksia että joustavia monimuoto- ja verkkototeutuksia. Opinnot alkavat elokuussa 2024

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye