Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Väestönsuojelu SAVO2021-valmiusharjoituksen teemana marraskuussa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Pelastusopisto järjestävät yhteistyössä SAVO2021-valmiusharjoituksen 9.–11.11.2021. Harjoituksen teemana on väestönsuojelu.

Harjoituksen tavoitteena on antaa osallistujille tietoa väestönsuojelusta ja väestönsuojeluun liittyvistä toimintamalleista. Tavoitteena on myös tunnistaa organisaatioiden väestönsuojeluvelvoitteita sekä edistää suunnittelussa ja valmisteluissa tarvittavaa yhteistyötä.

SAVO2021-valmiusharjoitukseen osallistuvat Etelä-Savon ja Pohjois-Savon kuntien, kuntayhtymien, pelastuslaitosten sekä muiden alueen hallintoviranomaisten edustajat.

Valmiusharjoitus koostuu ennakkotehtävästä, asiantuntijaseminaarista ja organisaatiokohtaisesta harjoituspäivästä. Harjoituksesta annetaan palaute. Asiantuntijaseminaari toteutetaan webinaarina ja se lähetetään Kuopiosta 9.11.2021. Webinaaria seuraavat päivät ovat organisaatiokohtaisia harjoittelupäiviä.

Väestönsuojelu on yhteistyötä, joka vaatii laaja-alaista koordinointia ja yhteensovittamista. Marraskuussa järjestettävällä valmiusharjoituksella parannetaan alueen toimijoiden väestönsuojeluun liittyviä valmiuksia: perehdytään väestönsuojeluun kokonaisuutena, toimijoiden rooleihin ja tarvittaviin yhteistoimintajärjestelyihin.

Webinaari tarjoaa laajan kattauksen väestönsuojeluun

Osana harjoitusta on webinaari, jossa kuullaan väestönsuojeluun varautumisesta eri organisaatioissa. Luennoitsijatiedot saattavat vielä muuttua yllättävien esteiden johdosta.

Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka lähtee liikkeelle Geneven sopimuksesta kohti väestönsuojelua 2020-luvulla. Apulaiskomentaja eversti Petri Olli kertoo muuttuneesta sodankuvasta. Kuntakonserni ja väestönsuojelu on kehittämispäällikkö Vesa-Pekka Tervon aiheena. Ja erityisasiantuntija Krista Lyyra avaa väestönsuojelua sosiaali- ja terveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon näkökulmista.

Paikallisen toimijan puheenvuoron pitävät valmiussuunnittelija Heli Laapotti sekä kunnanjohtaja Mervi Simoska. Pelastuslaitoksen väestönsuojelutehtävistä kertoo riskienhallintapäällikkö Lauri Holappa.

Henkinen kriisinkestävyys on hallitusneuvos Juho-Antti Jantusen aiheena ja poimintoja koronapandemian vaikutuksista henkiseen kriisinkestävyyteen kertoo johtaja Anu Liljeström. Valmiusharjoituksen avaavat ylijohtaja Soile Lahti ja rehtori Mervi Parviainen.

Haastatteluista pyydetään sopimaan etukäteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Taina Rautio, p. 0295 017 042
ma. pelastusylitarkastaja Timo Väisänen, p. 0295 016 055
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme