Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Väestönsuojelukoulutukselle on selkeä tarve myös tulevaisuudessa ‒ LSS19-valmiusharjoituksen raportti julkaistu

Jaa

Väestönsuojelu on puhuttanut erityisesti kuluvana vuonna suomalaisia, vaikka asia on ajankohtainen kaikkina vuosina. Länsi- ja Sisä-Suomen alueen kaikissa maakunnissa laitettiin väestönsuojelusuunnitelmat kuntoon jo vuonna 2019 alueellisen valmiusharjoituksen tavoitteiden mukaisesti. Harjoituksen pohjalta tehty raportti on nyt julkaistu.

Raportti on tarkoitettu helpottamaan väestönsuojeluun perehtymistä, tuomaan esille väestönsuojelussa havaittuja epäselvyyksiä mahdollisen lainsäädännön tai ohjeistuksen avuksi ja tarjoamaan kehitysehdotuksia yhteisen jatkokehittämisen pohjaksi.

Vuoden 2019 valmiusharjoituksen yhteydessä todettiin lukuisia epäkohtia kansallisessa väestönsuojelusuunnittelussa. Lisäksi paikallisessa ja alueellisessa varautumistoiminnassa oli haavoittuvuuksia, joihin on vuoden 2019 jälkeen pystytty puuttumaan. Yhtenä kehitysehdotuksena kolme vuotta sitten esitettiin, että väestönsuojelua ja väestönsiirtoja tulisi harjoitella vielä konkreettisemmin. Tähän tarpeeseen vastataan tämän vuoden LSS22-valmiusharjoituksella, joka järjestetään viikoilla 35‒37 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueen viidessä maakunnassa.

Raportissa on nostettu esiin myös muita kehitysehdotuksia, jotka tunnistettiin vuoden 2019 valmiusharjoitusten aikana. Kansallisiksi kehitysehdotuksiksi raportissa on tunnistettu mm. kansallisen evakuointiohjelman uudistaminen, varautumistiedon sujuvampi välittäminen eri yhteiskunnan toimialoille sekä viranomaiskäyttöön tarkoitettu keskitetty tietokanta väestönsuojien tiedoista ja sijainneista.

Raportti on luettavissa aluehallintoviraston sivuilla:

Raportista antavat lisätietoja

johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800, etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

rikoskomisario Juha Kankaanpää, p. 0295 449 33, etunimi.sukunimi@poliisi.fi
Pohjanmaan poliisilaitos

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johto kaksipäiväisellä maakuntamatkalla Kainuussa27.1.2023 17:37:03 EET | Tiedote

Tapaamiset Kainuun hyvinvointialueen, Kainuun maakunnan sidosryhmien ja alueen yritysten ja median kanssa olivat ohjelmassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johdon vierailulla 26.-27.1.2023. Koronan vuoksi läsnäolotapaamisia ei ole kolmeen vuoteen järjestetty. Esillä olivat maakunnan hyvinvoinnin, sivistystoimen, elinvoiman, kriiseihin varautumisen, saavutettavuuden ja työsuojelun kysymykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme