Vaasan kaupunki - Vasa stad

Väestörekisterikeskuksen eettinen ohjeistus auttaa kirjastoja digituen antamisessa

Jaa

Kirjastoissa tarjotaan asiakkaille monenlaista digitukea. Väestörekisterikeskuksessa laadittu eettinen ohjeistus helpottaa digituen joskus vaikeitakin neuvontatilanteita.

Kirjastoista saa digitukea esimerkiksi sähköiseen asiointiin sekä palveluiden ja laitteiden käyttöön. Tuen tavoitteena on, että asiakas pystyy hoitamaan digiasian jatkossa itse.

Palvelupäällikkö Marja Mikola Vaasan kaupunginkirjastosta toteaa, että kirjaston digituen antajat eivät kuitenkaan hoida asiakkaan puolesta tämän henkilökohtaisia asioita eivätkä ota asiakkaan salasanoja tai pankkitunnuksia käsiteltäväkseen.

- Asiakkaan täytyy aina itse kirjautua sellaisiin palveluihin, joihin tarvitaan ns. vahva tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla, Mikola kertoo.

Kun asiakas on kirjautunut palveluun, hän voi saada opastusta palvelun käytössä. Tällöin on mahdollista, että auttaja voi nähdä esim. asiakkaan henkilötietoja.

- Kirjastossa kunnioitetaan vaitiolovelvollisuutta eikä kerrota eteenpäin mitään asioita, joita digitukea annettaessa mahdollisesti tulee esiin, Mikola lisää.

Mikola muistuttaa vielä, että kirjaston digituki ei ota kantaa sähköisen asioinnin sisältöihin, vaan näissä tapauksissa neuvonta kuuluu palveluntarjoajalle. Esimerkiksi Kelan hakemusten täyttämisessä neuvoo Kela eikä kirjasto.

Viranomaisilla on hallintolain mukainen velvollisuus neuvoa omien palvelujensa käytössä ja avun yhteystiedot tulee löytyä jokaisen viranomaispalvelun yhteydestä. Tukea viranomaispalvelujen käyttöön saa myös Kansalaisneuvonnasta www.kansalaisneuvonta.fi tai puh. 0295 000.

Lue lisää: https://vrk.fi/digituki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

palvelupäällikkö Marja Mikola
Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut
p. (06) 325 3521
marja.mikola@vaasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ny coronavirussmitta har konstaterats – över 50 exponerade23.9.2020 13:13:35 EESTTiedote

Coronavirusinfektion har blivit konstaterad hos en person som varit på Vasarestaurangen Dallas Pizza Palazzo fredag 18.9.2020 kl. 19.00–20.00. Den infekterade personen är hemma i isolering. Hälsomyndigheterna har kontaktat de personer som har utsatts för smitta av personen i fråga och de har antingen redan försatts eller kommer att försättas i karantän. Enligt nuvarande information har över 50 personer exponerats.

Uusi koronavirustartunta todettu – altistuneita yli 5023.9.2020 13:09:15 EESTTiedote

Koronavirustartunta on todettu henkilöllä, joka on asioinut vaasalaisessa Dallas Pizza Palazzo –ravintolassa perjantaina 18.9.2020 klo 19.00 – 20.00. Tartunnan saanut on asetettu eristykseen ja hän on kotihoidossa. Terveysviranomaiset ovat kontaktoineet todetun tautitapauksen altistamia henkilöitä ja heidät on jo asetettu tai asetetaan karanteeniin. Tämän hetken tiedon mukaan altistuneita on yli 50.

Utställningen på Kuntsi museum för modern konst granskar små fragment i stor skala22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Utställningen Väderprognos för framtiden tar upp människans relation till andra arter under en tid då klimatförändringen och massutrotningen av arter inskränker livets möjligheter på jorden. Utställningen, som kommer 23.9.2020–14.2.2021 till Vasa via Venedigbiennalen och Kiasma, presenterar nordiska konstnärer – bland dem även konstnärsduon nabbteeri från Österbotten.

Näyttely Kuntsin modernin taiteen museossa tarkastelee pieniä osasia suuressa mittakaavassa22.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Venetsian biennaalin ja Kiasman kautta Vaasaan 23.9.2020–14.2.2021 saapuva näyttely esittelee pohjoismaisia taiteilijoita, joiden mukana myös alueemme taiteilijakaksikko nabbteeri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme