Vaasan kaupunki - Vasa stad

Väestörekisterikeskuksen eettinen ohjeistus auttaa kirjastoja digituen antamisessa

Jaa

Kirjastoissa tarjotaan asiakkaille monenlaista digitukea. Väestörekisterikeskuksessa laadittu eettinen ohjeistus helpottaa digituen joskus vaikeitakin neuvontatilanteita.

Kirjastoista saa digitukea esimerkiksi sähköiseen asiointiin sekä palveluiden ja laitteiden käyttöön. Tuen tavoitteena on, että asiakas pystyy hoitamaan digiasian jatkossa itse.

Palvelupäällikkö Marja Mikola Vaasan kaupunginkirjastosta toteaa, että kirjaston digituen antajat eivät kuitenkaan hoida asiakkaan puolesta tämän henkilökohtaisia asioita eivätkä ota asiakkaan salasanoja tai pankkitunnuksia käsiteltäväkseen.

- Asiakkaan täytyy aina itse kirjautua sellaisiin palveluihin, joihin tarvitaan ns. vahva tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla, Mikola kertoo.

Kun asiakas on kirjautunut palveluun, hän voi saada opastusta palvelun käytössä. Tällöin on mahdollista, että auttaja voi nähdä esim. asiakkaan henkilötietoja.

- Kirjastossa kunnioitetaan vaitiolovelvollisuutta eikä kerrota eteenpäin mitään asioita, joita digitukea annettaessa mahdollisesti tulee esiin, Mikola lisää.

Mikola muistuttaa vielä, että kirjaston digituki ei ota kantaa sähköisen asioinnin sisältöihin, vaan näissä tapauksissa neuvonta kuuluu palveluntarjoajalle. Esimerkiksi Kelan hakemusten täyttämisessä neuvoo Kela eikä kirjasto.

Viranomaisilla on hallintolain mukainen velvollisuus neuvoa omien palvelujensa käytössä ja avun yhteystiedot tulee löytyä jokaisen viranomaispalvelun yhteydestä. Tukea viranomaispalvelujen käyttöön saa myös Kansalaisneuvonnasta www.kansalaisneuvonta.fi tai puh. 0295 000.

Lue lisää: https://vrk.fi/digituki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

palvelupäällikkö Marja Mikola
Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut
p. (06) 325 3521
marja.mikola@vaasa.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme