Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vähäpäästöisten autojen houkuttelevuuden lisäämiseksi Helsingissä tarvitaan monipuolisia kannustimia

Jaa

Helsinki selvitti, miten kaupunki voisi kannustaa asukkaita vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan ja käyttöön. Liikenteen vähäpäästöisyys on tärkeä tavoite Helsingille, sillä liikenne aiheuttaa noin viidenneksen kaupungin hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen päästöt heikentävät myös ilmanlaatua merkittävästi ja aiheuttavat meluhaittoja. Vähäpäästöisten ajoneuvojen osuuden kasvattaminen on yksi tärkeistä toimenpiteistä liikenteen päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Pysäköityjä autoja Kalliossa. Kuva: Roni Rekomaa
Pysäköityjä autoja Kalliossa. Kuva: Roni Rekomaa

Uudet sähköautot ovat polttomoottoriautoja kustannustehokkaampia jo muutaman vuoden käytön jälkeen. Vaikka Helsingin latauspisteverkosto on jo melko kattava, on vähäpäästöisten ajoneuvojen osuus uusista ajoneuvoista toistaiseksi vielä vähäinen. Helsingin kaupunki selvittikin, millä eri tavoilla se voisi parantaa vähäpäästöisten autojen houkuttelevuutta asukkaiden silmissä.

Selvityksessä tunnistetut Helsingille soveltuvat kannustimet jakautuvat kolmeen ryhmään: yksityisten latauspisteiden rakentamisen kannustimet, muut rahalliset kannustimet ja ei-rahalliset kannustimet.

Yksityisten latauspisteiden rakentamiseen voidaan kannustaa muun muassa edellyttämällä latauspisteiden rakentamista tontinluovutusehdoissa sekä tukemalla yksityisten latauspisteiden rakentamista. Muut rahalliset kannustimet koskevat julkisten latausverkoston kehittämistä, pysäköintimaksujen alennuksia ja romutuspalkkioita. Ei-rahallisiin kannustimiin kuuluvat esimerkiksi yritysten kannustaminen sähköisen liikenteen edellytysten kehittämiseen markkinavuoropuhelulla ja viestintä vähäpäästöisestä autoilusta.

Selvityksessä kannustimia tunnistettiin kaupunkilaiskyselyn, kansainvälisen kirjallisuuskatsauksen sekä asiantuntijahaastattelujen avulla. Kannustimista poimittiin Helsingille soveltuvat keinot ja arvioitiin niiden päästövaikutuksia, kustannustehokkuutta sekä toteutuskelpoisuutta.              

Myös pienen vaikuttavuuden kannustimet tärkeitä kokonaisuuden kannalta

Kaikilla tutkituilla kannustimilla todettiin jonkinlainen päästöjä vähentävä vaikutus. Suurimmat päästövähennykset saadaan romutuspalkkiolla ja pysäköintimaksuihin vaikuttamalla. Selvityksessä kuitenkin painotetaan, että henkilöautojen vähäpäästöisyyttä kannattaa edistää myös pienempien päästövaikutusten kannustimilla.

”Vähäpäästöisten ajoneuvojen houkuttelevuutta tulee kehittää lukuisilla eri toimenpiteillä. Monipuolisilla kannustimilla luodaan vähäpäästöisille ajoneuvoille suotuisaa toimintaympäristöä Helsinkiin”, sanoo ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikön päällikkö Laura Walin.

Helsinki edistää selvityksen ehdotusten pohjalta uusien kannustinten käyttöönottoa. 

Tutustu selvitykseen vähäpäästöisten ajoneuvojen kannustinten kehittämisestä Helsingissä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Karoliina Isoaho
ympäristötarkastaja
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 31516
karoliina.isoaho@hel.fi

Kuvat

Pysäköityjä autoja Kalliossa. Kuva: Roni Rekomaa
Pysäköityjä autoja Kalliossa. Kuva: Roni Rekomaa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.4.202115.4.2021 21:04:20 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 15.4.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 29.4.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme