Jyväskylän yliopisto

Vaihdevuosien lihasmassan hupenemisen syyt selviämässä

Jaa

Vaihdevuosiin liittyy useita fysiologisia muutoksia, joista yksi on lihasmassan väheneminen. Vielä ei tarkalleen tiedetä, mistä lihasmassan väheneminen johtuu. Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus valottaa estrogeenin puutoksen vaikutuksia lihaksiin ja osoittaa, että estrogeenin puute muuttaa lihaksen mikro-RNA-signalointia.

Estrogeenin puute pienentää lihasmassaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Estrogeenin puute pienentää lihasmassaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Vaihdevuosiin liittyvä estrogeenin puute on yhteydessä lihasmassan ja -voiman vähentymiseen. Tämän on arveltu johtuvan muutoksista sekä lihaksen toiminnassa että lihassolujen määrässä.

- Vielä ei kuitenkaan ole ollut selvyyttä siitä, mitä kautta estrogeeni säätelee lihasmassaa. Tutkimuksessamme keskityimme selvittämään estrogeenin puutteen vaikutusta lihaksessa tapahtuvaan signalointiketjuun, joka lopulta johtaa lihassolujen kuolemaan, kertoo Suomen Akatemian tutkijatohtori Sira Karvinen Gerontologian tutkimuskeskuksestaJyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. 

Yksi mahdollinen säätelyreitti kulkee mikro-RNA-molekyylien kautta. Mikro-RNA-molekyylit säätelevät geenien toimintaa ja voivat näin osallistua myös lihassolujen määrän säätelyyn.

- Olemme aiemmissa tutkimuksissamme löytäneet sekä verestä että lihaksesta mikro-RNA-molekyylejä, joiden määrä muuttuu vaihdevuosivaiheen mukaan eli on yhteydessä estrogeenitasoon. Nyt tutkimme ilmiötä aiempaa tarkemmin käyttämällä koe-eläinmallia, selvittää tutkimusta johtanut akatemiatutkija Eija Laakkonen.

Tutkimuksessa havaittiin, että estrogeenin puute vähensi useiden solukuolemaa säätelevien mikro-RNA-molekyylien määrää lihaksessa. Tämä puolestaan lisäsi solukuolemaa aiheuttavien proteiinien määrää.

- Estrogeenin säätelemät mikro-RNA:t voivat olla yksi mekanismi vaihdevuosiin liittyvän lihaskadon taustalla. Lihasmassaa voi ja kannattaa pitää yllä voimaharjoittelulla myös ja etenkin vaihdevuosi-iässä. Voima ja massa tarttuvat myös aikuisiällä, Karvinen vinkkaa.

Tutkimus toteutettiin yhteistyönä Jyväskylän yliopiston ja Minnesotan yliopiston tutkimusryhmien kanssa. Tutkimusprojektia on rahoittanut Suomen Akatemia ja National Institutes of Health (USA).

 Alkuperäinen tutkimusartikkeli:

Estradiol deficiency and skeletal muscle apoptosis: Possible contribution of microRNAs. Karvinen, S., Juppi, H-K., Le, G., Cabelka, C.A., Mader, T.L., Lowe, D.A., and Laakkonen, E.K. https://doi.org/10.1016/j.exger.2021.111267

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Sira Karvinen, sira.m.karvinen@jyu.fi, 050 3625120

Kuvat

Estrogeenin puute pienentää lihasmassaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Estrogeenin puute pienentää lihasmassaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

QS Ranking 2021: Jyväskylän yliopistosta useita tieteenaloja maailman huippujen listalla, liikunta ja kasvatustieteet top 100 -joukossa4.3.2021 08:00:00 EETTiedote

Vuoden 2021 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista parhaiten sijoittui liikunta, joka paransi sijoitustaan viime vuodesta sijalta 50 sijalle 45. Myös kasvatustieteet säilyttivät asemansa sadan parhaan joukossa sijalla 92 (viime vuonna 51–100), kansallisella tasolla sijoitus on toinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme