Keski-Suomen ELY-keskus

Vaikuta nyt! Vesienhoidolla Keski-Suomen vedet hyvään tilaan

Jaa
Avovesikausi koittaa pian! Sen myötä tulevat ajankohtaisiksi kysymykset muun muassa järvien veden laadusta, sinilevien esiintymisestä ja veden korkeudesta. Vedet – niin pinta- kuin pohjavedet – ovat kiinteä osa elämäämme. Pohjavesi on maakunnassamme laadultaan pääosin hyvää. Myös suurin osa järvistä ja joista on erinomaisessa tai hyvässä tilassa. Haasteita kuitenkin riittää, jotta EU:n vesienhoidon tavoite järvien, jokien, rannikkovesien ja pohjavesien hyvästä tilasta saavutetaan vuoteen 2027 mennessä. Vesien käyttäjien näkemyksiä kysytään nyt!
Kuva: Katja Leskisenoja
Kuva: Katja Leskisenoja

Vesienhoitotyön avulla saadaan tietoa niistä vesistä, jotka vielä tarvitsevat toimia hyvän tilan saavuttamiseksi tai ylläpitämiseksi ja joille toimenpiteitä tulee kohdentaa. Vesien tilan parantaminen on pitkäjänteistä työtä ja se vaatii alueen toimijoilta laajaa yhteistyötä sekä sitoutumista.

– Veden käyttäjinä meitä kiinnostaa se, millaisissa vesissä uimme, kalastamme ja riittääkö meille hyvälaatuista pohjavettä juotavaksi. Nyt on oikea aika vaikuttaa, sillä kuuleminen vesien- ja merenhoidonsuunnitelmista on käynnissä 14.5.2021 saakka, limnologi Katja Leskisenoja kertoo.

Mielipiteitä suunnitelmaehdotuksiin kysytään

Kansalaisilta, yrityksiltä, järjestöiltä ja yhteisöiltä pyydetään mielipiteitä suunnitelmaehdotuksista sekä niitä tarkentavista toimenpide-ehdotuksista ja muista tausta-asiakirjoista. Mielipiteitä toivotaan erityisesti siitä, ovatko suunnitellut toimenpiteet riittäviä tavoitteisiin nähden sekä yksittäisten toimenpiteiden arviointiin ja vaikuttavuuteen liittyen. Vesienhoitoalueiden valmisteluasiakirjat ja niiden tausta-asiakirjat ovat nähtävillä sähköisenä 2.11.2020– 14.5.2021 välisen ajan verkkosivulla https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vaikuta_vesiin/Vesienhoito.

Lopullinen tilaluokitus julkaistaan vesienhoitosuunnitelmissa, jotka hyväksytään valtioneuvostossa joulukuussa 2021. 

Vesienhoidossa riittää haasteita

Vesien tila parempaan muuttuu hitaasti. Merkittävin pintavesien tilaa heikentävä tekijä on liiallinen ravinnekuormitus ja sen aiheuttama rehevöityminen. Rehevöityminen näkyy vesien nuhraantumisena, sameutumisena ja rantakivien limoittumisena. Myös runsaiden sinileväesiintymien riski kasvaa. Sinilevälautoista on tullut yhä useampien vedenkäyttäjien jokakesäinen riesa, jota ilmastonmuutos pahentaa.

– Pohjavesien osalta uhat liittyvät pohjaveden laatuun, määrällisesti vettä yleensä riittää. Laatuongelmista yleisempiä ovat maa- ja metsätalousalueiden lannoituksien vuoksi kohonneet typpipitoisuudet sekä teiden suolauksen seurauksena kasvaneet kloridipitoisuudet, hydrogeologi Kari Illmer toteaa.

Seurantatiedot arvion perustana

Pintavesientilaa arvioitaessa tarkastellaan ensisijaisesti ihmistoiminnan aiheuttamia muutoksia vesistön biologiseen tilaan ja veden laatuun. Pohjavesien osalta tila-arvion ratkaisee määrällisestä ja kemiallisesta tilasta heikompi.

Kattavaa seuranta-aineistoa tilan arvioimiseksi ei vielä kaikista vesimuodostumista ole, mutta seurantatietoa kertyy koko ajan lisää muun muassa toiminnanharjoittajien velvoitetarkkailuista ja ympäristöhallinnon seurannasta. Keski-Suomen ELY-keskuksen toimesta seurataan kymmeniä järvi- ja jokikohteita, yli sataa pohjavedenottamoa sekä reilua kahtakymmentä pohjavesipaikkaa. Suurin osa seuranta-aineistoista (esim.pinta- ja pohjavesistä, vesivaroista, ympäristön kuormituksesta) on koottu Avoimien ympäristötietojärjestelmien -palveluun: https://www.syke.fi/fi-FI/Avoin_tieto/Ymparistotietojarjestelmat.

Lisäksi Vesikartta -palvelussa on koottua tietoa luokitelluista vesimuodostumista:http://paikkatieto.ymparisto.fi/vaikutavesiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Limnologi Katja Leskisenoja (pintavedet), p. 0295 024 965
Hydrogeologi Kari Illmer (pohjavedet), p. 0295 024 746
Ylitarkastaja Mari Nykänen (vesienhoito), p. 0295 024 581


etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Kuva: Katja Leskisenoja
Kuva: Katja Leskisenoja
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomeen odotettavissa selvästi keskimääräistä suurempia tulvia lumisen talven takia – osassa järviä tulvahuippu jo saavutettu17.4.2024 13:32:13 EEST | Tiedote

Aikaisen kevään takia vedenkorkeushuiput osuvat tänä vuonna tavanomaista varhaisempaan ajankohtaan. Tilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkastamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Irtotavarat kannattaa kerätä rannalta suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Myös matalilla rantateillä ajamista on syytä välttää.

Keski-Suomen ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelma on julkaistu – vuonna 2024 tienpitoon on Keski-Suomessa käytössä noin 11 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän5.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Vuonna 2024 tienpitoon on Keski-Suomessa käytössä kaikkiaan 50,2 miljoonaa euroa, mikä on noin 11 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Rahoituksen kasvua vuodelle 2024 selittää päällysteiden korjauksiin eduskunnan myöntämä 250 miljoonan euron lisärahoitus, josta Keski-Suomen ELY-keskuksen osuus on 14,3 miljoonaa euroa. Lisärahoituksella pystytään korjaamaan maanteiden sekä kävely- ja pyöräilyväylien päällysteitä viime vuosia enemmän ja poistamaan osittain korjausvelkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye