Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Vaikuta vesiin - kerro mielipiteesi vesienhoidosta ja tulvariskien hallinnasta

Jaa
ELY-keskukset ovat valmistelleet yhteistyötahojensa kanssa ehdotukset Suomen eri alueiden vesienhoitosuunnitelmiksi. Samaan aikaan eri tahoja kuullaan myös tulvariskien hallintasuunnitelmista sekä merenhoitosuunnitelman toimenpideohjelman ehdotuksesta. Suunnitelmien kuuleminen kestää 14.5.2021 saakka, johon asti jokainen voi vaikuttaa niiden sisältöön.

Vesien tilan parantaminen ja tulvariskien hallinta vaatii tekojen, rahan ja pitkäjänteisyyden lisäksi hyvää suunnittelua. ELY-keskusten laatimat ehdotukset suunnitelmiksi koskevat vuosia 2022–2027. Vesienhoidon tavoite on, että kaikkien pinta- ja pohjavesien tila on vähintään hyvä. Tärkeimpänä tavoitteena ja suurimpana haasteena on ravinnekuormituksen alentaminen. Tulvariskien hallinnan tavoitteena on ehkäistä ihmisille ja yhteiskunnallisesti tärkeille toiminnoille aiheutuvia vahinkoja. Kaikilla toimialoilla on mahdollisuuksia ja keinoja edistää kestävää vesien käyttöä ja samalla ihmisten ja luonnon hyvinvointia.

Ravinnekuormitusta vähentämällä edistetään vesienhoitoa

Vesienhoidon tavoitteena niin Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla kuin muuallakin Suomessa ja koko EU:ssa on vesien hyvän tai erinomaisen tilan saavuttaminen ja säilyttäminen pinta- ja pohjavesissä vuoteen 2027 mennessä. Pintavesien hyvä ekologinen tila tarkoittaa, että esimerkiksi kalojen, pohjaeläinten, vesikasvien ja planktonlevien esiintymisessä ja lajistossa on korkeintaan vähäisiä ihmisen toiminnasta aiheutuvia muutoksia.

Pintavesien hyvän tilan saavuttamiseksi on alueellemme suunniteltu ravinnekuormitusta vähentäviä valuma-aluetoimenpiteitä. Lisäksi on suunniteltu vesistökunnostuksia, jotka kohdistuvat suoraan jokiin, järviin ja rannikkovesiin. Suunnittelu on luonteeltaan yleispiirteistä. Toimenpiteet tarkentuvat mm kuulemispalautteen pohjalta ja varsinkin toimenpiteiden toteutusvaiheessa 2022–2027. Suunnitellut toimenpiteet löytyvät alueemme toimenpideohjelman luonnoksesta ja kuultavana olevasta vesienhoitosuunnitelmasta.

– Yli kaksi kolmasosaa alueemme jokivesistä on hyvää huonommassa tilassa, osa jopa huonossa tilassa, kertoo ryhmäpäällikkö Vincent Westberg. Tilaa ovat heikentäneet ja heikentävät mm. voimakas ravinnekuormitus, vesirakentamisen vaikutukset sekä useissa vesistöissä erityisesti happamien sulfaattimaiden ja maankuivatuksen aiheuttama happamuus ja korkeat metallipitoisuudet. Esimerkiksi fosforin kokonaiskuormitusta pitäisi alentaa nykyisestä lähes kolmannes. Muita haasteita ovat vesistöjen rakenteelliset muutokset, kuten esimerkiksi kalojen nousuesteet.

Järvet ovat pääosin tyydyttävässä tilassa, mutta myös välttävässä sekä toisaalta hyvässä ja erinomaisessa tilassa olevia järviä löytyy. Suurin syy järvien heikentyneeseen tilaan on maa- ja metsätalouden sekä turvetuotannon hajakuormitus. Rannikkovesien osalta sisäsaaristo on lähes kokonaan korkeintaan tyydyttävässä tilassa. Sisäsaaristoalueiden tilaa heikentää jätevesien ja jokien tuoma ravinnekuormitus, jolle matalat ja suljetut saariston alueet ovat herkkiä.

Maankäytön suunnittelu ja omatoiminen varautuminen avainasemassa tulvariskien hallinnassa

Tulvariskien hallinnan tavoitteena on ehkäistä tulvista aiheutuvia vahinkoja ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle, vesi- ja energiahuollon kaltaisille tärkeille toiminnoille, ympäristölle sekä taloudelle. Hallintasuunnitelmissa esitetään toimenpiteet, joilla alueiden tulvariskiä pyritään vähentämään.

Suomen 22 merkittävästä tulvariskialueesta viisi sijaitsee Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella: Lapua Lapuanjoella, Ilmajoki–Seinäjoki ja Ylistaro–Koivulahti Kyrönjoella, Laihia–Tuovila–Runsor Laihianjoella sekä Lapväärtti Lapväärtin-Isojoella. Tulvakartoitusten perusteella on arvioitu, että kerran sadassa vuodessa toistuva tulva voi aiheuttaa näillä alueilla jopa kymmenien miljoonien eurojen vahinkoja ja uhata useita satoja ihmisiä. Tulva uhkaa merkittävästi myös liikenneyhteyksiä kaikilla merkittävillä tulvariskialueilla. Vesistöalueille, joilla on yksi tai useampi merkittävä turvariskialue, on laadittu ehdotukset tulvariskien hallintasuunnitelmiksi vuosille 2022–2027. Suunnitelmiin toivotaan palautetta tulva-alueiden viranomaisilta, asukkailta sekä muilta asiasta kiinnostuneilta.

– Kaikissa parhaillaan nähtävillä olevissa suunnitelmaehdotuksissa painotetaan maankäytön suunnittelun ja omatoimisen varautumisen merkitystä, toteaa vesitalousasiantuntija Erika Saarenpää. Tulvariskit sähkö- ja tieliikenneyhteyksille on tuotu esiin entistä enemmän ja keskeisesti esillä ovat myös tulvatorjunnan toimenpiteet, yhteistyö ja tulvatiedottaminen. Lisäksi korostetaan pienimuotoisia toimenpiteitä vesien pitämiseksi valuma-alueilla, joita ovat mm. kosteikkojen rakentaminen, hulevesien hallinta sekä käytöstä poistuvien turvetuotantoalueiden muuttaminen kosteikoiksi.

Merenhoidolla parannetaan Itämeren tilaa

Helmikuun alussa kuultavaksi on julkaistu myös päivitetty merenhoitosuunnitelma, jonka avulla pyritään parantamaan Itämeren tilaa. Suunnitelma sisältää 65 eri merenhoidon toimenpidettä, jotka liittyvät esimerkiksi rehevöitymiseen, roskaantumiseen, vedenalaiseen meluun sekä merenpohjan fyysisiin vahinkoihin. Suunnitelmasta voi antaa palautetta Varsinais-Suomen ELY-keskukseen.

Odotamme innolla palautettasi! Asiakirjat löytyvät osoitteesta www.ymparisto.fi/vaikutavesiin

Anna palautetta suunnitelmista

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoito: Vincent Westberg, ryhmäpäällikkö, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 956, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tulvariskien hallinta: Erika Saarenpää, vesitalousasiantuntija, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 028 027, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Merenhoito: Anna Bonde, johtava asiantuntija, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 777, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Rekreationsplanen för Storsand i Nykarleby skickas för utlåtande och presenteras för allmänheten (Österbotten)23.4.2024 10:07:56 EEST | Tiedote

Under åren 2021–2023 har en rekreationsanvändningsplan beretts för naturskyddsområdena och Natura 2000-området vid Storsand i Nykarleby. Planen har framtagits i samarbete med en planeringsgrupp som bestått av representanter för Nykarleby stad, Monäs, Hirvlax, Monå och Harjux byars samfälligheter, Forststyrelsen och Närings- trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten. Planens främsta målsättning är att fastställa hur området kan utvecklas så att skyddet av områdets naturvärden och möjligheterna till rekreationsanvändning kan samordnas. Rekreationsanvändningsplanen är inte juridiskt bindande.

Uudenkaarlepyyn Storsandin virkistyskäyttösuunnitelma lähetetään lausuntokierrokselle ja esitetään yleisölle (Pohjanmaa)23.4.2024 10:07:56 EEST | Tiedote

Uudenkaarlepyyn Storsandin luonnonsuojelualueiden ja Natura-2000-alueen virkistyskäyttösuunnitelma on valmisteltu vuosien 2021–2022 aikana. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä ohjausryhmän kanssa, johon on kuulunut Uudenkaarlepyyn, osakaskunnan (Monäs-Hirvlax-Monå och Harjux byars samfällighet), Metsähallituksen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen edustajia. Virkistyskäyttösuunnitelman päätavoite on määritellä, miten aluetta voidaan kehittää siten, että luonnonarvojen turvaaminen ja alueen virkistyskäyttömahdollisuuksia pystytään yhteensovittamaan. Virkistyskäyttösuunnitelma ei ole juridisesti sitova.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye