Vain harva yritys tarjoaa vielä työmatkaetua, vaikka kiinnostus on korkealla

HSL:n tekemän tutkimuksen mukaan työmatkaedun tarjoaminen henkilöstöetuna oli tuttu 66 %:lle työnantajista. Kaikista tutkimukseen osallistuneista yrityksistä (n=102) työmatkaetu oli käytössä 4 %:lla. Kyselyn perusteella jopa 49 % piti työmatkaetua erittäin tai melko kiinnostavana.
Edun tunnettuus ja myös kiinnostavuus ovat kaikkein korkeinta niillä alueilla, joissa myös joukkoliikenneyhteydet ovat parhaat. Huonoimmin etu tunnetaan ja myös käyttöönoton esteet ovat suurimpia alueilla, joissa yritykset ovat sijoittuneet heikompien joukkoliikenneyhteyksien päähän.
”Yritykset ovat löytäneet viime vuosina kiitettävästi ympäristöhaittoja vähentäviä ratkaisuja, jotka samalla saattavat jopa parantaa yrityksen tulosta. Työmatkaliikkumisen tukemisella olisi vielä paljon kasvunvaraa Helsingin seudulla, jossa myös joukkoliikenteen tarjonta on Suomen runsainta, ja asiakkaiden tyytyväisyys palveluun hyvällä tasolla”, sanoo Jemina Uusitalo HSL:n B2B-myynnistä.
Työnantajien esille nostamia keskeisiä motiiveja työsuhde-etujen tarjoamiselle ovat työntekijöiden hyvinvoinnin edistäminen sekä arjen helpottaminen. Korkeimmalle sijalle kipuaa juuri hyvinvointi. Edun tarjoaminen on signaali myös työnantajan ympäristövastuullisuudesta. Joillakin toimialoilla etu on myös rekrytointivaltti. Osa työmatkaetua tarjoavista yrityksistä pystyy säästämään myös henkilöautoiluun liittyvissä kilometri- ja parkkikuluissa.
Vaikka koronapandemia on kiihdyttänyt monipaikkaisen työn tekemistä, Helsingin seudulla on edelleen satojen tuhansien työntekijöiden joukko, jolla ei ole mahdollisuutta tehdä etätyötä. HSL:n joukkoliikenteen suositteluhalukkuutta mittaavan tutkimuksen mukaan (n=8 123) koronapandemian jälkeen 41 % vastaajista kertoi, että työtä ei ole mahdollista tehdä etänä tai he eivät ole siihen halukkaita. 20 % arveli tekevänsä 1-2 etäpäivää viikossa ja 32 % arveli etäpäivien määrä olevan 3-5.
HSL on selvittänyt myös laajemmin liikkumisessa meneillään olevia muutoksia. Keväällä 2021 valmistuneen tarkastelun mukaan etätyötäkin tekeville työntekijöille työmatkaetu tuo helppoutta ja huolettomuutta arkeen. Lippu on erityisen arvostettu etu silloin, kun työnantaja tarjoaa jatkuvasti voimassa olevan työmatkalipun.
Työmatkaetua saa käyttää työmatkojen ja työpäivän aikaisten matkojen lisäksi vapaa-ajan matkoihin. Korona-ajan tiukimpien etätyösuositusten aikana trendiksi nousikin joukkoliikennematkojen painottuminen etenkin viikonloppuihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yritysmyyntivastaava Jemina Uusitalo, puh. 044 055 7903
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne
Kehärata täyttää tänään kymmenen vuotta – I- ja P-junat ovat löytäneet paikkansa HSL:n liikenteessä1.7.2025 10:59:20 EEST | Tiedote
I- ja P-junat viettävät merkkipäiväänsä tänään. Muun muassa Helsingin keskustan, lentoaseman sekä Itä- ja Länsi-Vantaan yhdistävä Kehärata valmistui tasan kymmenen vuotta sitten, 1.7.2015.
Matkustajilta kiitettävä yleisarvosana joukkoliikenteelle24.6.2025 12:42:35 EEST | Tiedote
Kevään 2025 HSL:n joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimuksessa 82 prosenttia matkustajista oli joko erittäin tai melko tyytyväisiä joukkoliikenteeseen antaen sille yleisarvosanaksi 4 tai 5 asteikolla 1–5. Syksyllä 2024 tyytyväisten matkustajien osuus oli 83 prosenttia.
HSL uudistaa raitiovaunujen väritystä Helsingissä24.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Raitiovaunujen väritys uudistuu Helsingissä maltillisesti, kun raitioverkko laajenee uusille alueille. Turkoosi pikaratikan väritys on tulevaisuudessakin käytössä erillisillä radoilla kulkevilla linjoilla, kuten linjalla 15 ja tulevalla Vantaan ratikalla. Kaikilla muilla raitiolinjoilla liikennöidään perinteisellä keltavihreällä värityksellä, joka samassa yhteydessä uudistuu hieman.
Rantaradan junaliikenteessä viiden viikon katko juhannuksen jälkeen18.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Väyläviraston ratatyöt katkaisevat rantaradan junaliikenteen viideksi viikoksi juhannuksen jälkeen 23.6.–27.7. Lisäksi HSL-junaliikenteessä on lyhyempiä yhden ja kahden vuorokauden katkoja viikonloppuisin syksyllä. Myös toukokuussa rantaradan junaliikenteessä oli vuorokauden mittaisia katkoja. Katkot vaikuttavat lähijunaliikenteeseen Leppävaarasta länteen Kauklahden, Kirkkonummen ja Siuntion suuntaan. Katkojen aikana junaliikennettä korvataan busseilla. Rantaradan työt liittyvät Espoon kaupunkirata -hankkeeseen, joka jatkuu vuoteen 2029 asti.
HSL:n hallituksen päätöksiä 17.6.202517.6.2025 16:26:03 EEST | Tiedote
HSL:n hallitus kokoontui 17. kesäkuuta 2025 ja päätti seuraavista asioista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme