Jyväskylän yliopisto

Väitös 12.12.: Algoritmeista apua myös aivojen tutkimukseen (Wang)

Jaa

EEG-mittauksia hyödynnetään aivotutkimuksessa kasvavassa määrin. Jotta saatua dataa voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, kaivataan kentällä uusia, tehokkaita analyysimenetelmiä. Msc Deqing Wang tutki ja kehitti tietotekniikan väitöskirjassaan kehittyneitä signaalinkäsittelymenetelmiä moniulotteisen EEG-datan analysointiin.

Elektroenkefalografia eli EEG on tehokas keino tutkia aivojen sähköfysiologista toimintaa. Mittauksilla saatu data tallennetaan yhä yleisemmin moniulotteisiin tietorakenteisiin eli tensoreihin. Datan analysointiin käytettävää tensorihajotelmaa hyödyntämällä voidaan aivodatasta irrottaa piirteitä useamman ulottuvuuden suhteen. Näistä aivojen toimintaa monipuolisimmin kuvaavat paikka, taajuus ja aika.

MSc Deqing Wang hyödynsi tietotekniikan väitöstutkimuksessaan EEG-dataa ja koetilanteita, joissa koehenkilö altistettiin ärsykkeelle, kuten jatkuvalle musiikille tai asentoon tai liikkeeseen liittyvälle toistuvalle ärsykkeelle. Wangin työssään kehittämät tensorihajotelma-algoritmit pystyivät tehokkaasti irrottamaan datasta oleellisia EEG-piirteitä, jotka liittyvät kognitiivisiin prosesseihin.

Väitöstutkimuksessa kehitettyjä menetelmiä voidaan käyttää analysoitaessa moniulotteista dataa aivotutkimuksessa ja kognitiivisessa neurotieteessä.

MSc Deqing Wangintietotekniikan väitöskirjan "Extracting meaningful EEG Features using constrained tensor decomposition" tarkastustilaisuus järjestetään torstaina 12. joulukuuta kello 12 alkaen Agoran salissa Alfa. Vastaväittäjänä toimii professori Pauli Miettinen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Tapani Ristaniemi (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Lisätietoja:

Deqing Wang, deqing.wang@foxmail.com, +358 40 377 8570

Deqing Wang (s. 1986, Chaoyang, Liaoningin provinssi, Kiina) valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 2012 opiskeltuaan Harbin Engineering Universityssa, Kiinassa.

Väitöskirja on julkaistu osana sarjaa JYU Disserations numerona 169. ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-7968-3 (PDF). Julkaisu on luettavissa verkossa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7968-3

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +358 40 024 7458

Kuvat

Lataa
Deqing Wang.
Deqing Wang.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kannattaako avohakkuista luopua? Tuore simulaatiomallinnus vertaili metsänkäsittelytapojen vaikutuksia pitkällä aikavälillä5.8.2020 09:29:26 EESTTiedote

Luopuminen kokonaan avohakkuista suomalaisissa talousmetsissä ei ole paras vaihtoehto. Jatkuvan kasvatuksen tulisi kuitenkin olla eniten käytetty metsien käsittelyn tapa, koska se turvaa paremmin monitoiminnallisuuden kuin avohakkuisiin perustuva metsien käsittely. Tämä ilmenee Jyväskylän yliopiston bio­ ja ympäristötieteiden laitoksen uudesta tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Land Use Policy –tiedejulkaisussa verkkojulkaisuna heinäkuussa 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme