Jyväskylän yliopisto

Väitös 13.11.2020: Liikunta näkyy murrosikäisen aivoissa

Jaa

Tuoreessa väitöstutkimuksessa havaittiin fyysisen aktiivisuuden ja kestävyyskunnon olevan eri tavalla yhteydessä murrosikäisten aivoihin. LitM Ilona Ruotsalaisen psykologian väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa liikunnan yhteyksiä murrosikäisten nuorten aivoihin.

Ilona Ruotsalainen
Ilona Ruotsalainen

-  Kestävyyskunto oli erityisesti yhteydessä nuorten aivojen rakenteisiin, kun taas fyysinen aktiivisuus kytkeytyi aivojen toimintaan alueella, joka on oleellinen liikkeen tuottamiselle, Ruotsalainen kertoo.

- Fyysisesti aktiivisilla henkilöillä on usein myös korkeampi kestävyyskunto, joten voisi olettaa, että myös yhteydet aivoihin näkyisivät samoilla alueilla. Tutkimuksissamme kuitenkin havaitsimme, että näin ei ollut, Ruotsalainen jatkaa.

Havaitut yhteydet liikuntamittareiden ja aivojen välillä painottuivat alueisiin, joilla on motoristen toimintojen kannalta oleellinen merkitys. Lisäksi yhteydet rajoittuivat suhteellisen pienille alueille.

Tästä poikkeuksena oli kestävyyskunnon yhteys aivojen valkean aineen ratoihin. Diffuusiokuvaus paljasti, että yhteys näkyi laajasti eri aivoradoilla. Diffuusiokuvauksella mitataan veden liikettä kudoksissa. Sen avulla voidaan saada tietoa aivoratojen ominaisuuksista, kuten kuinka yhteneväisiä radat ovat.

Aivojen valkean aineen radat ovat tärkeitä jokapäiväisessä elämässä, koska ne välittävät viestejä eri aivoalueiden välillä mahdollistaen aivojen tiedonkäsittelyn.

- On mahdollista, että perimä selittää osittain kestävyyskunnon ja fyysisen aktiivisuuden eriäviä yhteyksiä aivoihin. Perimä vaikuttaa kestävyyskuntoon, ja sen tiedetään myös vaikuttavan niiden aivoalueiden rakenteisiin, jotka olivat tässä tutkimuksessa yhteydessä kestävyyskuntoon. Toisaalta on kiinnostavaa, että fyysinen aktiivisuus taas oli yhteydessä aivojen paikalliseen tiedonkäsittelyyn, johon perimällä ei vaikuta olevan suurta merkitystä, Ruotsalainen pohtii.

Väitöskirjassa perehdyttiin myös aiemmin havaittuun yhteyteen liikunnan ja kognitiivisten taitojen välillä. Tutkimuksessa havaittiin, että aivojen valkean aineen ominaisuudet voivat selittää sitä, miten fyysinen aktiivisuus ja kestävyyskunto ovat yhteydessä työmuistiin. Tämä tulos viittaa siihen, että aivojen valkean aineen ominaisuudet tulee huomioida, kun tutkitaan liikunnan suhdetta työmuistiin.

Tutkimus suoritettiin Jyväskylän yliopistossa yhteistyössä Likes-tutkimuskeskuksen kanssa. Tutkimukseen osallistui 64 murrosikäistä nuorta ja aivojen kuvantaminen toteutettiin Aalto-yliopistossa magneettikuvauksella.

LitM Ilona Ruotsalaisen psykologian väitöskirjan ”The association of physical activity and aerobic fitness with brain structure and functional connectivity in adolescents” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 13.11. klo 12. Vastaväittäjänä toimii Professori Stephan Swinnen (KU Leuven) ja kustoksena apulaisprofessori Tiina Parviainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Yleisö voi seurata väitöstä verkkovälitteisesti

Linkki Zoom-webinaariin (suositellaan Zoom-sovellusta tai Google Chrome selainta): https://r.jyu.fi/dissertation-ruotsalainen-131120. Tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymykset voi lähettää kustoksen puhelinnumeroon +358 40 805 3533.

Julkaisun tiedot:

Väitöskirja on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 297, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8327-7. Julkaisu on luettavissa sähköisessä muodossa osoitteessa https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/72019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilona Ruotsalainen, ilona.p.ruotsalainen@jyu.fi

Kuvat

Ilona Ruotsalainen
Ilona Ruotsalainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaikkien liikkuminen ei vähene nuoruudessa - eri suuntaisista liikkumisen poluista uutta tutkittua tietoa2.7.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston pitkittäistutkimuksessa löydettiin viisi erilaista liikkumisen muutosryhmää 15 ja 19 ikävuoden välillä. Aktiivisuuden säilyttäjät jatkoivat muita tyypillisemmin urheiluseuraharrastustaan nuorena aikuisena. Inaktiivisuuden säilyttäjät eivät yleensä kulkeneet koulu- ja työmatkoja itse aktiivisesti liikkuen.

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja29.6.2021 08:25:28 EEST | Tiedote

Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.

Näkyykö pintaa pisteleviä poikasparvia Päijänteellä? Tehinselän muikunpoikasmäärä oli ennätyksellisen runsas tänä keväänä28.6.2021 13:06:05 EEST | Tiedote

Tänä keväänä Päijänteen Tehinselällä kuoriutui muikunpoikasia ennätyksellisen paljon. Tiheys on yli kaksinkertainen edelliseen vuonna 2017 havaittuun huippulukemaan verrattuna. Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos toteuttaa vuosittaiset siikakalojen poikasseurannat Säkylän Pyhäjärvellä, Puulavedellä, Pohjois-Päijänteellä, Päijänteen Tehinselällä ja Ruotsalaisella sekä Etelä-Konnevedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme