Jyväskylän yliopisto

Väitös 14.12.: Näkymätönkään värähtely ei pääse piiloon – tehokkaita menetelmiä värähtelyn tutkimiseen (Mokaev)

Jaa

Meluisat jarrut ja värisevät valot ovat tuttuja ja arkipäiväisiä esimerkkejä epätoivotusta värähtelystä meitä ympäröivissä laitteistoissa. Siinä missä värisevät valot saatavat aiheuttaa vain pientä haittaa elämiimme, voivat laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopistosta vertailee menetelmiä järjestelmien stabiiliuden ja värähtelyn selvittämiseen.

Laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt voivat johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Kuvituskuva.
Laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt voivat johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Kuvituskuva.

Vaikka dynaamisten systeemien värähtelyn tutkimus on yli vuosisadan aikana tuottanut lukuisia teoreettisia metodeja, ei täydellistä ratkaisua värähtelyn ennakointiin ole löytynyt. Päinvastoin, viime vuosina tutkimuksella on löydetty esimerkkejä niin sanotusta piilevästä värähtelystä, jonka esiintymistä ei voida ennustaa perinteisin menetelmin. Järjestelmien toiminnalle piilovärähtely on luonnollisesti haitallista, mutta sen esiintymistä ei voida systemaattisesti estää nykyisillä suunnittelumenetelmillä.

MSc Ruslan Mokaev vertailee ja esittelee tietotekniikan väitöstutkimuksessaan useita systeemien vakauden arviointimenetelmiä, soveltaen niitä lentokoneen siipien värähtelyä vaimentaviin järjestelmiin. Tutkimuksessa kävi ilmi, ettei mikään yksittäinen analyysimenetelmä ole vertailukohteitaan parempi, eikä mikään menetelmistä kyennyt havaitsemaan kaikkia piilevän värähtelyn muotoja. Käytännössä tehokkaimmat menetelmät edellyttivät matemaattisen analyysin ja numeeristen menetelmien yhdistämistä.

Mokaevin tutkimuksen mukaan dynaamisten järjestelmien värähtelyjen ymmärtäminen edellyttää lisätutkimuksia, joissa tulee ottaa huomioon nykyisin tunnettujen analyysimenetelmien rajoitukset. Vaikeasti havaittavien piilevien värähtelyjen tutkimusta edesauttaa väitöskirjassa tunnistettu luokka systeemejä, joilla on todistettavasti poikkeuksetta piileviä värähtelyjä. Tällaiset systeemit tarjoavat luonnollisen ympäristön piilevien kaoottisten värähtelyjen kartoitus- ja visualisointimenetelmien testaamiselle.

MSc Ruslan Mokaevin tietotekniikan väitöskirjan "Effective analytical-numerical methods for study of regular and chaotic oscillations in dynamical systems" tarkastustilaisuus järjestetään lauantaina 14. joulukuuta kello 12 alkaen Agoran salissa Gamma (Mattilanniemi 2). Vastaväittäjänä toimii professori Vladimir Răsvan (University of Craiova, Romania) ja kustoksena dosentti, professori Nikolay Kuznetsov (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Lisätietoja:

Ruslan Mokaev, mokaev.ruslan@gmail.com

MSc Ruslan Mokaev valmistui maineikkaasta lukiosta, Presidential Physics and Mathematics Lyceum № 239, Pietarista vuonna 2008. Hän opiskeli Pietarin valtionyliopistossa ja valmistui maisteriksi vuonna 2013. Valmistumisensa jälkeen Mokaev on työskennellyt tutkijana Pietarin valtionyliopiston matematiikan ja mekaniikan tiedekunnassa.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 172, ISSN 2489-9003 ISBN 978-951-39-7989-8 (PDF). Julkaisu on luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7989-8

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +358 40 024 7458

Kuvat

Laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt voivat johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Kuvituskuva.
Laitteistoissa tapahtuvat värähtelyt voivat johtaa vakaviin seurauksiin raskaissa teollisuuskoneissa, kuten lentokoneiden ohjausjärjestelmissä. Kuvituskuva.
Lataa
Ruslan mokaev väittelee Jyväskylän yliopistossa lauantaina 14. joulukuuta.
Ruslan mokaev väittelee Jyväskylän yliopistossa lauantaina 14. joulukuuta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme