Jyväskylän yliopisto

Väitös 17.9.2020: Hidasteet ja esteet liiketoimintamallien muutoksessa heikentävät yritysten kilpailukykyä (Luhti)

Jaa

Jatkuvasti nopeutuva teknologinen kehitys mahdollistaa yrityksille lukuisia uusia liiketoimintamallien kehittämis- ja innovaatiomahdollisuuksia. Yrityksille tämä tarkoittaa usein merkittäviä haasteita sekä tasapainoilua olemassa olevan ja uuden liiketoimintamallin välillä.

Toni Luhti
Toni Luhti

Samalla, kun uutta teknologiaa käyttöönotetaan, ihmisiä koulutetaan ja omaa toimintaa mallinnetaan uuden teknologian ympärille. Muutoksen epäonnistumiselle tai merkittävälle hidastumiselle löytyy syitä useasta suunnasta eikä niihin ehditä tai voida varautua aina etukäteen.

– Muutoksen hitaus voi pahimmillaan johtaa muutostyöstä luopumiseen ja vähintäänkin kilpailukyvyn heikkenemiseen. Yritysjohtajien on elintärkeää ymmärtää, miten liiketoimintamallin muutos etenee, miten he voivat nopeuttaa prosessia ja miten he voivat puuttua mahdollisiin estäviin tekijöihin jo etukäteen, Toni Luhti listaa.

Liiketoimintamallien muutoskirjallisuudessa on toistaiseksi kuvattu sitä, miten liiketoimintamallia päätetään lähteä muuttamaan ja miten olemassa oleva malli tämän päätöksen jälkeen muuttuu. Toni Luhdin väitöstutkimus kuvaa kahdessa tapaustutkimuksessa tilannetta missä muutos on käynnissä, mutta kaikki ei onnistukaan sujuvasti tai suoraviivaisesti edeten.

Tutkimus osoittaa, että jokaisessa muutoksen vaiheessa on erilaisia hidasteita tai esteitä. Tunnistamalla ne, tai poistamalla kokonaan, voidaan muutoksen etenemistä nopeuttaa ja tehostaa. Uusi liiketoimintamalli parantaa myös yrityksen kilpailuasetelmaa ja mahdollistaa nopeassa teknologisessa kehityksessä mukana pysymisen.

Liiketoimintamallien jatkuvassa kehittymisessä yritysten kilpailukyvyn kannalta keskeistä on kyky viedä muutos nopeasti ja tehokkaasti läpi. Tämä tutkimus nostaa ensimmäistä kertaa mahdollisia hidasteita ja esteitä kokonaisvaltaisesti esiin. Se avaa mahdollisuuksia uusille jatkotutkimuksille ja kuvaa liiketoimintapäättäjille haasteellista muutosprosessia uudella tavalla.

KTM Toni Luhdin tietojärjestelmätieteen väitöskirjan "Technology-triggered business model transformation is decelerated by multiple factors of inertia" tarkastustilaisuus järjestetään torstaina 17.9.2020 klo 12 alkaen verkkovälitteisesti. Vastaväittäjänä Associate Professor Xiaofeng Wang (Free University of Bozen-Bolzano, Italia) ja kustoksena professori Mikko Siponen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta verkkovälitteisesti. Linkki Zoom-webinaariin (suositellaan Zoom-sovellusta tai Google Chrome selainta): https://r.jyu.fi/dissertation-luhti-170920

Julkaisun tiedot

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 275, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8263-8. Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8263-8 (PDF).

Taustatietoja

Toni Luhti, synt. 1982, valmistui kauppatieteiden maisteriksi 2014 Jyväskylän yliopistosta ja tietojenkäsittelyn tradenomiksi 2011 Tampereen ammattikorkeakoulusta. Luhti on useamman yrityksen toimitusjohtaja, usean hallituksen jäsen ja sarjayrittäjä. Aikaisemmin hän on toiminut mm. Elisan aluejohtajana, Alson pilvipalveluliiketoiminnan vetäjänä ja keynote-puhujana kymmenissä kansainvälisissä tapahtumissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toni Luhti
toni.luhti@gmail.com
puh. 050 5066 327

Kuvat

Toni Luhti
Toni Luhti
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme