Jyväskylän yliopisto

Väitös 22.11. Yhteiskehittämisellä nopeammin innovaatioihin

Jaa

Tiedon yhteiskehittäminen on intensiivistä yhteistoimintaa projektikumppaneiden kesken. Ihannetapauksessa yhteistyökumppanien erilaiset näkökulmat johtavat parempaan innovointiin.

Yhteiskehittäminen on monia toimijoita osallistava prosessi sekä tapa tuottaa innovaatioihin johtavaa tietoa. Eduksi hyvälle yhteiskehittämiselle ovat osallistujien hyvät viestintätaidot sekä sujuva tiedon kulku.

- Luottamukselliset suhteet ja yhdessä ratkaistavaksi määritelty ongelma edesauttavat yhteistä innovointia. Parhaassa tapauksessa erilaiset näkökulmat ovat rikkaus ja auttavat tarkastelemaan ongelmaa laajemmin, kertoo Harri Ruoslahti Jyväskylän yliopistosta.

Ruoslahden väitöstutkimus käsittelee ilmiötä Euroopan Unionin rahoittamien projektien kontekstissa. Tutkimuksen tarkoitus on ollut ymmärtää tiedon yhteiskehittämistä monien toimijoiden näkökulmasta rahoitetuissa innovaatiohankkeissa.

- Yhteiskehittämiseen osallistuvilla kumppaneilla saattaa olla erilaisten taustojen lisäksi myös jopa ristiriidassa olevia intressejä ja motiiveja. Nämä ovat tärkeää havaita ja tunnistaa, jotta projekti saadaan vietyä menestyksellä maaliin asti. Ketterä projektiviestintä on tärkeää, Ruoslahti kertoo.

- Ristiriitaiset motiivit voivat myös olla tietyissä tilanteissa myös innovointia edistävä asia, lisää Ruoslahti.

Tutkimuksessa saatua tietoa voidaan hyödyntää paitsi viestintätieteellisessä jatkotutkimuksessa, myös kaikissa innovaatioon pyrkivissä monia toimijoita sisältävissä projekteissa. Ruoslahti näkee yhteiskehittämisen mahdollisuutena luoda tehokkaampia ja nopeampia tiedon tuottamisen malleja.

- Innovaatioiden ja uuden tiedon tuottaminen voi nopeutua, kun projektiin lisätään mm. erilaisten näkemysten tuomaa kompleksisuutta, joilla voidaan osaltaan edistää erilaisten innovaatioverkostojen toimintaa sekä parantaa projektityöskentelyä laajemminkin, kertoo Ruoslahti.

Master of Arts Harri Ruoslahden yhteisöviestinnän väitöskirjan "Co-creation of knowledge for innovation in multi-stakeholder projects" tarkastustilaisuus pidetään 22.11.2019 klo 14 alkaen Mattilanniemen Agorassa, huoneessa Gamma. Vastaväittäjänä työelämäprofessori Outi Ihanainen-Rokio (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Vilma Luoma-aho (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi. Väitöskirjan sähköinen versio on luettavissa Jyväskylän yliopiston Jyx-julkaisujärjestelmässä: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7867-9  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harri Ruoslahti
050 449 7788

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taloustieteen professori kannustaa siirtymään riskiperusteiseen päätöksentekoon koronakriisin hoidossa25.9.2020 09:37:24 EESTTutkimus

Vuoden 2008 finanssikriisi jätti arpensa maailmantalouteen vuosikausiksi. Jylläävä koronakriisi tulee epäilemättä tekemään saman. Suomessa talouskasvun tuomaa hyvinvointia häviää tänä vuonna arviolta 10 miljardin euron verran. Taloustieteen professori Jaakko Pehkonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kehuu ripeyttä, jolla Eurooppa ja Suomi edellisestä finanssikriisistä viisastuneina ryhtyivät koronakriisin hoitoon. Ekonomisti antaa tuen riskiryhmäläisten suojelulle, mutta kertyvä terveydenhuollon lasku jäänyt vähälle huomiolle.

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme