Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.10.2020: Löydä unen salaisuus (Yan)

Jaa

– uusi automaattinen unianalyysimenetelmä. Nukumme noin kolmanneksen elämästämme. Terveellinen uni on välttämätöntä esimerkiksi palautumiselle, muistin paranemiselle ja hormonitoiminnalle. Nykyään, todennäköisesti hektisen elämäntapamme vuoksi, uniongelmien yleisyys lisääntyy dramaattisesti.

M.Eng. Rui Yan kehitti uuden automaattisen unianalyysimenetelmän väitöskirjassaan.
M.Eng. Rui Yan kehitti uuden automaattisen unianalyysimenetelmän väitöskirjassaan.

– Perinteinen manuaalinen unianalyysi vie paljon aikaa, joten automaattinen unianalyysi vastaisi kasvaviin unentutkimuksen tarpeisiin, ehdottaa M.Eng. Rui Yan väitöskirjassaan.

Rui Yan tutki unisignaalien vaikutusta unianalyysiin. Selvisi, että erilaiset unisignaalit täydentävät ja vahvistavat toisiaan. Niinpä useiden signaalien yhdistetty analysointi edistäisi tarkkaa unianalyysiä. Tämän perusteella Yan kehitti automaattisen unianalyysityökalun, joka pystyy käsittelemään useita unisignaaleja muuttamatta mallin parametreja eri tehtävissä.

– Ehdottamani automaattinen analyysityökalu helpottaa unen seurantaa joko kliinisessä tai rutiininomaisessa hoidossa. Terveellisen unen seurannan tehostaminen edistäisi henkilökohtaista hyvinvointia ja toisi jopa taloudellisia ja sosiaalisia hyötyjä, Yan kertoo.

Useimmat olemassa olevat tutkimukset ovat aivan liian optimistisia niiden käytännön sovelluksista. Ja toisin kuin Yanin malli, ne vaativat usein tehtäväkohtaisia muutoksia ja se tekee niistä haastavia käyttää muille kuin asiantuntijoille. Yanin väitöstutkimus esittelee oivalluksia monipuolisten mallien rakentamisesta ja tarjoaa siten suunnan tulevalle tutkimukselle.

M.Eng. Rui Yanin ohjelmisto- ja tietoliikennetekniikan väitöskirjan "Automatic Sleep Scoring based on Multi-Modality Polysomnography Data" tarkastustilaisuus järjestetään keskiviikkona 28.10.2020 klo 12 alkaen verkkovälitteisesti. Vastaväittäjänä professori Li Hu (Kiinan tiedeakatemia) ja kustoksena professori Timo Hämäläinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään englanniksi.

Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta verkkovälitteisesti.

Linkki Zoom-webinaariin (suositellaan Zoom-sovellusta tai Google Chrome selainta): https://r.jyu.fi/dissertation-yan-281020

Puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset lisäkysymyksensä (kustokselle): +358 40 7726470

Julkaisun tiedot

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 298, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8329-1. Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8329-1 (PDF).

Taustatietoja

Rui Yan suoritti tekniikan kandidaatin tutkinnon 2013 Hebein maatalousyliopistossa (Hebei Agricultural University) Baodingissa Kiinassa. Hän sai diplomi-insinöörin tutkinnon vuonna 2016 Dalianin teknillisessä yliopistossa, Kiinassa. Hän on tehnyt väitöskirjaansa informaatioteknologian tiedekunnassa vuodesta 2017.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rui Yan
ruiyanmodel@foxmail.com
+358 449536761

Kuvat

M.Eng. Rui Yan kehitti uuden automaattisen unianalyysimenetelmän väitöskirjassaan.
M.Eng. Rui Yan kehitti uuden automaattisen unianalyysimenetelmän väitöskirjassaan.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme