Väitös 28.2.2020: Ovatko opettajat valmiita inkluusioon Suomessa ja Japanissa? (Yada)

Inkluusio eli erityisoppilaiden opettaminen yleisopetuksen luokissa on ollut kansainvälisen koulutuspolitiikan keskiössä Unescon Salamancan julistuksesta (1994) lähtien. Opettajilla on tärkeä rooli sen toteuttamisessa. On esitetty, että tietojen ja taitojen lisäksi myös opettajan luottamus omiin kykyihinsä eli heidän minäpystyvyytensä ja asennoitumisensa inklusiiviseen opetukseen vaikuttavat koulun käytäntöihin.
Analyysien perusteella opettajien inklusiivinen minäpystyvyys lisäsi sen hyväksymistä sekä Japanissa että Suomessa. Lisäksi kokemus vammaisten opiskelijoiden opettamisesta vaikutti myönteisesti minäpystyvyyteen ja asenteisiin molemmissa maissa.
Yada havaitsi kuitenkin joitakin maiden välisiä eroja. Ensinnäkin pitkä opetusura ennakoi minäpystyvyyttä ainoastaan Japanissa, eli vanhemmat japanilaiset opettajat olivat nuoria itsevarmempia. Suomessa vastaavaa eroa ei havaittu. Toinen ero oli, että opetusuralla oli negatiivinen yhteys asenteisiin ainoastaan Suomessa: vanhemmat suomalaiset opettajat asennoituivat inkluusioon nuoria opettajia kielteisemmin.
Kolmas maita erottava tekijä oli se, että inkluusioon liittyvän opettajankoulutuksen määrä vaikutti positiivisesti opettajien minäpystyvyyteen ja asenteisiin vain Suomessa. Tämä havaittiin, kun tarkasteltiin kysymystä molempien maiden sosiokulttuuristen kontekstien näkökulmasta. Näitä tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä opettajien perus- ja täydennyskoulutuksen inkluusioon liittyviä sisältöjä.
Kaiken kaikkiaan tutkimus osoittaa opettajien inklusiivisen minäpystyvyyden olevan ratkaisevan tärkeä tekijä haluttaessa muokata heidän inkluusioasenteitaan positiivisemmiksi. Tulosten perusteella minäpystyvyyden tunnetta voisi kehittää esimerkiksi sisällyttämällä opettajankoulutusohjelmiin enemmän käytännön kokemuksia työskentelystä erityisoppilaiden kanssa.
Lisäksi tulokset nostavat esiin kaksi ongelmaa. Ensimmäinen niistä liittyy suomalaisten vanhempien opettajien nuoria kielteisempiin inkluusioasenteisiin. Tämä saattaa selittyä sillä, että inkluusio on käsitteenä melko uusi eivätkä vanhemmat opettajat tunne olevansa valmiita siihen. Siksi Suomessa voisi olla tarpeen kehittää inkluusioon liittyvää täydennyskoulutusta.
Toinen tulosten esiin tuoma ongelma oli japanilaisten aloittelevien opettajien heikompi minäpystyvyys, vaikka heidän on suoriuduttava samasta määrästä vaativia tehtäviä kuin kokeneiden kollegoidensa. Koska havaittiin myös, että Suomessa inkluusioon liittyvä opettajankoulutus vaikuttaa myönteisesti opettajien minäpystyvyyteen ja asenteisiin, tulevaisuudessa voisi olla hyödyllistä kartoittaa tarkemmin suomalaisia opettajankoulutusohjelmia.
M.A. Akie Yadan erityispedagogiikan väitöskirjan "Different Processes Towards Inclusion: A Cross-Cultural Investigation of Teachers' Self-Efficacy in Japan and Finland" tarkastustilaisuus pidetään 28.2.2020 klo 12.00 alkaen Ruusupuiston salissa RUU D101 Juho. Vastaväittäjänä professori Markku Jahnukainen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Hannu Savolainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Julkaisu: Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 194, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003; ISBN 978-951-39-8073-3 (PDF.) Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8073-3 (PDF).
Taustatietoa:
Akie Yada suoritti Bachelor of Arts in Education -tutkinnon Aoyama Gakuinin yliopistossa vuonna 2005. Hän valmistui samasta yliopistosta maisteriksi kliinisestä psykologiasta vuonna 2007 ja maisteriksi erityisopetuksesta Jyväskylän yliopistosta vuonna 2015. Hän on työskennellyt kliinisenä psykologina Japanissa.
Yada on ollut tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopistossa vuosina 2015-2020.
Lisätietoja:
Akie Yada, ado.eika@gmail.com, 0468895590
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenTiedottaja
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme