Väitös 4.6.2021: Työyhteisön ristiriitoja ratkoessa huomio kannattaa suunnata henkilökemioiden sijasta keskustelun tapoihin (Pohjola)
Kun työpaikalla ilmenee konflikti, suuntautuu huomio usein yksittäisten henkilöiden vuorovaikutustyyleihin tai yhteensopimattomiin ”henkilökemioihin”. Ristiriitojen käsittelyä voidaan kuitenkin edistää paremmin toisella tapaa, PsL Mikko Pohjolan psykologian alan väitöstutkimus osoittaa. Konflikteja ja ristiriitoja voidaan ymmärtää tarkastelemalla keskusteluissa jatkuvasti rakentuvia ja muokattavissa olevia vastavuoroisia asetelmia.
Puhumalla työpaikan asioista, kuten työn tavoitteista, yhteistyötä koskevista odotuksista tai itse kunkin oikeuksista ja velvollisuuksista tietyillä tavoilla, keskustelijat ottavat itselleen ja tarjoavat toisilleen enemmän tai vähemmän suotuisia asemia. Jos keskustelijoiden puhetavat tarjoavat epäsuotuisia asemia, niitä asetutaan yleensä tavalla tai toisella vastustamaan.
– Tällaisia asetelmia syntyy herkästi tilanteissa, joissa on mukana syyttelyä, tai joissa omat näkemykset ilmaistaan jyrkästi tai ehdottomasti, Pohjola taustoittaa.
Työilmapiiriä voidaan parantaa keskustelun tapoja muokkaamalla
– Työilmapiirille haitallisia keskustelun tapoja voidaan haastaa ja muokata. Se voi johtaa jännitteiden ja ristiriitojen lievenemiseen, Pohjola kertoo.
Pohjolan havaintojen mukaan työtiimien väliset konsultointitapaamiset loivat tilaa uudenlaisille, aiempaa rakentavammille, keskustelun tavoille. Niille oli ominaista keskinäisen arvostuksen osoittaminen, syyllistämisen välttäminen sekä eri näkökulmien hyväksyvä tarkastelu sekä niiden yhdistely.
Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää organisaatioiden kehittämistoiminnassa, kuten organisaatioiden konsultoinnissa, työnohjauksessa sekä työpaikkojen esimiestyön kehittämisessä. Pohjolan tutkimus antaa välineitä käsitellä työyhteisön erimielisyyksiä tavoilla, jotka eivät loukkaa tai satuta osapuolia.
– Tutkimustulokset viittaavat siihen, että ristiriitojen hallintaa ja selvittämistä voidaan edistää luomalla työpaikoille uudenlaisia keskustelukäytäntöjä. Huomio olisi tärkeä suunnata asialistojen ja keskustelun rakenteiden lisäksi entistä enemmän keskustelun käymisen tapoihin, Pohjola toteaa.
PsL Mikko Pohjolan psykologian väitöskirjan "Jännitteet, vuorovaikutukselliset karikot ja diskursiiviset muutokset työyhteisöiden konsultoinnissa" tarkastustilaisuus järjestetään 4.6.2021 kello 12 alkaen. Vastaväittäjänä toimii professori emeritus Hannu Räty (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena dosentti Virpi-Liisa Kykyri (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Yleisö voi seurata väitöstä osoitteessa https://r.jyu.fi/dissertation-pohjola-040621.
Julkaisutiedot:
Tutkimus on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten JYU Dissertations -sarjassa, numero 38X, Jyväskylä, 2021, ISSN 2489-9003, N 978-951-39-8641-4 (PDF). Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8641-4
Taustatietoja:
PsL Mikko Pohjola suoritti psykologian maisteritutkintonsa vuonna 2000 sekä psykologian lisensiaatin tutkinnon osana työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologiopintoja vuonna 2017 Jyväskylän yliopistossa.
Pohjola on työskennellyt työterveyspsykologina vuodesta 2010 alkaen. Hänellä on pitkä kokemus organisaatioiden esimiesten ja henkilöstön valmennuksista sekä ohjauksista. Tällä hetkellä hän työskentelee sekä työterveyspsykologina Hyvinkään Terveystalossa että projektitutkijana Jyväskylän yliopistossa Työsuojelurahaston rahoittamassa hankkeessa ”Työryhmien etäpalaverien kuormittavuuden vähentäminen ja hyödyllisyyden lisääminen fysiologisten mittareiden avulla”.
Lisätietoja:
Mikko Pohjola, mikko.j.pohjola@jyu.fi, puh. 040 578 2289
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme