Oulun yliopisto

Väitös: Epäterveelliset elintavat ja psykososiaaliset ongelmat yhteydessä nuorten selkäkipuihin ja työelämästä syrjäytymiseen

Jaa

Terveydelle haitallisten elintapojen ja psykososiaalisten ongelmien kasautuminen altistaa nuoria tuki- ja liikuntaelinkivuille ja lisää riskiä työelämän ulkopuolelle jäämiselle varhaisaikuisuudessa.

Lääketieteen lisensiaatti Eveliina Heikkala selvitti väitöstutkimuksessaan 15-16-vuotiaiden nuorten epäterveellisten elintapojen ja psykososiaalisten ongelmien yhtäaikaista esiintymistä ja yhteyttä nuoruuden alaselkäkipuun ja toistuvaan, usealla kehon alueella esiintyvään tuki- ja liikuntaelinkipuun sekä työelämän ulkopuolelle jäämiseen varhaisaikuisuudessa.

Tutkimus osoitti, että nuorten epäterveelliset elintavat ja psykososiaaliset ongelmat esiintyvät usein yhdessä. Esimerkiksi tupakointi oli yleistä psykososiaalisista ongelmista kärsivillä. Näillä nuorilla oli kohonnut riski nuoruuden alaselkäkivulle sekä toistuvalle, usealla kehon alueella esiintyvälle tuki- ja liikuntaelinkivulle. He jäivät myös terveellisiä elintapoja noudattavia nuoria useammin työelämän ulkopuolelle.

Osalla psykososiaalisista ongelmista kärsivistä havaittiin esiintyvän yhtaikaisesti useita epäterveellisiä elintapoja. Vähäisesti liikkuvilla ja runsaasti istuvilla ylipaino tai riittämätön unen määrä olivat yleisiä. Nämä nuoret olivat alttiita tuki- ja liikuntaelinkivuille ja työelämän ulkopuolelle jäämiselle. Sen sijaan nuoren usealla kehon alueella esiintyvä tuki- ja liikuntaelinkipu ei ennustanut työelämän ulkopuolelle jäämistä varhaisaikuisuudessa.

Väitöstutkimus pohjautui Pohjois-Suomessa vuosina 1985-86 syntyneiden kohorttiin, ja analysoitavana oli lähes 7 000 nuoren terveystietoja. Tiedot terveyteen liittyvistä tekijöistä ja tuki- ja liikuntaelinkivuista kerättiin kahden kyselyn avulla. Työelämään liittyvät tiedot kerättiin kansallisista rekistereistä.

Tuki- ja liikuntaelinkivut ovat varsin yleisiä jo nuoruudessa. Vaikka valtaosalla nuorista kiputilat ovat harmittomia ja ohimeneviä, osalla kivut voivat pitkittyä ja toistua. Tuki- ja liikuntaelinkivut aiheuttavat merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle ja elämänlaadullista haittaa yksilöille.

Suurin osa suomalaisista nuorista ja nuorista aikuisista kiinnittyy työelämään odotetusti. Kuitenkin n. 10-20 % heistä on työttömänä tälläkin hetkellä ja jopa reilu 10 % on työelämän ja koulutuksen ulkopuolella. Vaikeus kiinnittyä työelämään nuorena altistaa myöhemmille työelämän ongelmille.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että nuorten epäterveelliset elintavat ja psykososiaaliset ongelmat liittyvät usein toisiinsa ja että ne ovat usein yhteydessä nuoruuden ja varhaisaikuisuuden tuki- ja liikuntaelinkipuihin sekä työelämään kiinnittymisen vaikeuksiin, mutta niiden yhteisvaikutus on tunnettu puutteellisesti.

”Elintapa- ja psykososiaalisten tekijöiden arviointi voisi edesauttaa riskiryhmien tunnistamisessa ja luoda mahdollisuuksia aikaisempaa yksilöllisempään tuki- ja liikuntaelinterveyden ja työelämään kiinnittymisen tukemiseen”, väittelijä summaa.

---
Lääketieteen lisensiaatti Eveliina Heikkala väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8.5.2020. Lääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: Co-occurrence of unhealthy behaviours and psychosocial problems among adolescents, with special reference to low back and multisite musculoskeletal pains during adolescence and labour market exclusion in early adulthood (Nuoruuden epäedullisten elintapojen ja psykososiaalisten ongelmien yhteisesiintyvyyden vaikutus alaselkäkipuun ja monipaikkaiseen tuki- ja liikuntaelinkipuun nuoruudessa sekä työelämän ulkopuolelle jäämiseen varhaisaikuisuudessa). Vastaväittäjänä toimii professori Clas-Håkan Nygård Tampereen yliopistosta ja kustoksensa professori Jaro Karppinen. Väitöstilaisuutta voi seurata klo 12 alkaen etänä osoitteessa: https://oulu.zoom.us/j/66966725543

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
LL Eveliina Heikkala
p. 0405789748
mia.heikkala@oulu.fi

Kuvat

LL Eveliina Heikkala
LL Eveliina Heikkala
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Puolijohteisiin perustuva 3D-etäisyysmittausteknologia tulossa3.6.2020 07:07:00 EESTTiedote

Oulun yliopiston Circuits and Systems -tutkimusyksikössä (CAS) tehdyssä väitöskirjatyössään Sahba Jahromi on kehittänyt uutta sensoriteknologiaa, joka luo pohjaa pienikokoisen ja vähän tehoa kuluttavan 3D-etäisyyskameran kehittämiselle. 3D-etäisyyskameralla on runsaasti sovelluksia muun muassa liikenteessä, työkoneiden ja robottien ohjauksessa, hahmon tunnistuksessa, liikeohjauksessa, peleissä ja ylipäätään jokapaikan tietotekniikassa. Jahromi on suunnitellut, toteuttanut ja testannut vastaanotinarkkitehtuurin 3D-etäisyyskuvantamiseen. Mittaus perustuu tietyssä toimintamuodossa olevan, tarkoitusta varten suunnitellun laserdiodin tuottamien pulssien kulkuaikojen mittaamiseen.

Uusi kotimainen mittausperävaunu auttaa kehittämään raskaan liikenteen rengasturvallisuutta ja energiatehokkuutta3.6.2020 06:00:00 EESTTiedote

Oulun yliopiston auto- ja työkonetekniikan tutkimusryhmä on kehittänyt kuorma-auton perävaunuun laitteiston, jolla voidaan mitata monipuolisesti raskaan ajoneuvon renkaiden käyttäytymistä erilaisilla ajoalustoilla. Rengasvoimien vaikutusta ajodynamiikkaan koskevan tutkimustiedon avulla voidaan kehittää raskaiden ajoneuvojen rengas- ja ajoturvallisuutta sekä energiatehokkuutta.

Väitös: Psykoosiriski voi näkyä aivojen rakenteessa ja toiminnassa1.6.2020 06:00:00 EESTTiedote

Psykologian tohtori Aino Saarisen neurotieteen alan väitöstutkimuksessa havaittiin, että skitsofreniapotilaiden oireettomilla lähisukulaisilla ilmenee poikkeamia aivojen otsalohkon alueella, joka liittyy itsekontrolliin. Lisäksi psykoosiriskin huomattiin liittyvän aivojen kohonneeseen fysiologiseen vaihteluun, joka saattaa heijastaa sellaista signaalilähdettä, jota ei ole mitattu useimmissa aiemmissa tutkimuksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme