Jyväskylän yliopisto

Väitös: Kasvavat vaatimukset kasvatus- ja koulutusalalla uuvuttavat johtajan

Jaa
Kasvatus- ja koulutusalalla johtajien työ on muuttunut yhä monimuotoisemmaksi ja vaativammaksi. Työn haasteet heijastuvat myös johtajien työhyvinvointiin lisäten kuormitusta, joka pahimmillaan voi johtaa työuupumukseen. Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa kasvatustieteen väitöskirjassa perehdytään kasvatus- ja koulutusalan johtajien työnkuvaan ja työhyvinvointiin suhteessa työhön kohdistuviin vaatimuksiin, resursseihin ja vuorovaikutusverkostoihin.
KM Mailis Elomaa väittelee kasvatustieteen tohtoriksi perjantaina 10.2.2023.
KM Mailis Elomaa väittelee kasvatustieteen tohtoriksi perjantaina 10.2.2023.

”Johtajien työhyvinvointi riippuu monista henkilökohtaisista ja tilanteeseen ja ympäristöön liittyvistä tekijöistä. Kasvatus- ja koulutusalan johtajien hyvinvointia haastaa tällä hetkellä etenkin liian suuri työmäärä ja työajan riittämättömyys”, KM Mailis Elomaa kertoo.

Tutkimuksen mukaan johtajien työtä kuormittaa vaatimus olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa laajan sidosryhmän kanssa, mikä vaatii paljon aikaa ja resursseja. Johtajia kuormittavat myös sellaisten asioiden käsittely, joihin johtaja ei voi itse vaikuttaa.

Johtajan työhyvinvointi heijastuu koko yhteisöön

Johtamisen käytännöt ja johtajan hyvinvointi heijastuvat päiväkotien ja koulujen toimivuuteen ja niiden kehittämiseen. Työhyvinvoinnin edistämisessä tulee ottaa huomioon kunkin yksilölliset tarpeet ja räätälöidyt keinot. Väitöstutkimuksen tulokset korostavat sosiaalisen tuen keskeistä merkitystä niin työssä kuin sen ulkopuolella.

”Johtajien työhyvinvoinnin tukemista tulisi tarkastella myös sidosryhmien välisen yhteistyön näkökulmasta”, Elomaa muistuttaa.

Tutkimustulokset tarjoavat käytännön ehdotuksia siihen, miten kasvatus- ja koulutusalan johtajien hyvinvointia voitaisiin tukea koulutusjärjestelmän eri tasoilla ja myös siihen, ketkä hyvinvointia voisivat edistää.

KM Mailis Elomaan kasvatustieteen (opettajankoulutuslaitos) väitöskirjan "Educational leaders’ occupational well-being: ”With cool head and warm heart” tarkastustilaisuus järjestetään 10.2.2023 kello 12 alkaen Agorassa, Lea Pulkkisen salissa.

Vastaväittäjänä toimii professori Eve Eisenschmidt (Tallinnan yliopisto) ja kustoksena professori Marja-Kristiina Lerkkanen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Tilaisuutta voi seurata myös verkon välityksellä.

Väitöskirja on luettavissa osoitteessa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85116.

Lisätietoja:

Mailis Elomaa, mailis.m.elomaa@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920

Kuvat

KM Mailis Elomaa väittelee kasvatustieteen tohtoriksi perjantaina 10.2.2023.
KM Mailis Elomaa väittelee kasvatustieteen tohtoriksi perjantaina 10.2.2023.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 31.3.2023: Tietokonesimulaatioilla tietoa pH:n vaikutuksesta biologisiin prosesseihin28.3.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Väitöskirjassaan Noora Aho käsittelee fysiikkaan perustuvien tietokonesimulaatioiden hyödyntämistä pH:sta riippuvaisten biologisten prosessien tutkimuksessa. Väitöskirjan keskiössä on tehokkaan simulaatiomenetelmän jatkokehittäminen, mikä mahdollistaa biomolekulaarisiin ympäristöihin sijoittuvien happojen ja emästen laskennallisen tutkimisen vakio-pH olosuhteissa.

Mediakutsu: Tervetuloa seuraamaan Suomen kyberosaamiskeskuksen julkistamistilaisuutta 30.3.27.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjestävät Digiturvallisuus 2023 -messuilla Jyväskylän Paviljongissa Suomen kyberosaamiskeskuksen julkistustilaisuuden. Julkistustilaisuudessa ovat mukana molempien oppilaitosten rehtorit, Jyväskylän kaupunginjohtaja sekä maakuntajohtaja. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta ja esittämään kysymyksiä paikan päällä Jyväskylän Paviljongissa torstaina 30.3. klo 14.00 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme