Oulun yliopisto

Väitös: Lymfooman keskushermostohakuisuuden ennustetekijät

Jaa

Väitöstyössä tutkittiin adheesioon, migraatioon ja inflammaatioon assosioituvien molekyylien ilmenemistä lymfoomissa.

Useiden näiden molekyylien ekspressiota nähtiin diffuusissa suurisoluisessa B-solulymfoomassa (DLBCL) ja perifeerisissä T-solulymfoomissa, joissa niillä myös todettiin olevan ennusteellista merkitystä.

Perifeeristen T-solulymfoomien joukosta tutkitut molekyylit pystyivät erottelemaan tautiryhmän, jolla oli oma spesifinen geeniekspressioprofiilinsa. Tämä tautiryhmä myös omasi muita huonomman ennusteen. Kemokiinireseptoreiden CXCR4 ja CXCR5 sekä ITGA10, PTEN ja CD44 ekspression puolestaan todettiin olevan erilaista niissä DLBCL tapauksissa, joissa tauti affisioi keskushermostoa verrattuna niihin, joissa tautia ei ollut todettavissa keskushermostossa.

Edellä mainituilla molekyyleillä näyttää olevan oma roolinsa keskushermostotaudin kehittymisessä, ja jos nämä tulokset pystytään vahvistamaan tulevissa tutkimuksissa, johtavat ne toivottavasti kohti keskushermostorelapsiriskin tarkempaa tunnistamista. Tämä tarkempi tunnistaminen mahdollistaisi runsaasti sivuvaikutuksia aiheuttavan ennaltaehkäisevän hoidon suuntaamisen oikeille potilaille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Siria Almaz Lemma
p. 0504130022
siria.a.lemma@gmail.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: DLBCL, primaari ja sekundaari keskushermostoilmentymä, hoito ja ennaltaehkäisy17.11.2017 14:14Tiedote

Väitöstutkimuksessa arvioitiin primaarin aivolymfooman (PCNSL) hoitoa ja hoidon vaikuttavuutta tavanomaisella yhdistelmäsolunsalpaajahoidolla, sekä analysoitiin OYS:ssa vuonna 2007 käyttöönotetun veriaivoesteen aukaisuhoidon avulla ensi-tai toisessa linjassa hoidetut aivolymfoomapotilaat. Lisäksi arvioitiin sekundaarisen aivolymfooman (SCNSL) ilmaantuvuutta korkean uusiutumariskin diffuusia suurisoluista b-solulymfoomaa sairastavilla potilailla, jotka saivat joko tavanomaista immunokemoterapiaa tai siihen kombinoitua keskushermostoon suunnattua profylaksiahoitoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme