Oulun yliopisto

Väitös: Matematiikassa kannattaa tutkia eri ratkaisutapoja ja virheitä

Jaa
Matematiikan opetuksessa voi hyödyntää eri ratkaisutapoja ja tarkoituksellisia virheitä. Opettajien näkemyksien mukaan näillä tuetaan oppilaiden aktiivisuutta, analysointitaitoja ja virheistä oppimista, selviää Oulun yliopistossa väittelevän FM Riikka Palkin väitöstutkimuksesta.

Vertailutehtäväksi kutsutaan esimerkkiä, jossa esitetään rinnakkain kahden kuvitteellisen oppilaan ratkaisutavat samaan tehtävään. Oppilaat luokassa analysoivat ratkaisutapoja vertaillen ja keskustellen. Joskus tehtävä sisältää tarkoituksellisen, tyypillisen virheen. Oppilaat etsivät virheen ja selittävät oikean periaatteen, joka olisi ehkäissyt virheen. Vertailutehtävien on yhdysvaltalaistutkimuksissa todettu kehittävän matematiikan taitoja ja matemaattista joustavuutta eli kykyä tuottaa samaan tehtävään eri ratkaisutapoja ja valita niistä sopivin.

Väitöskirjassa tutkittiin suomalaisia yläkoululaisia ja lukiolaisia, matematiikkaa opettavia opettajia ja opettajaopiskelijoita. Aineistona käytettiin oppilaiden yhtälönratkaisutestin vastauksia (n=266), opettajien ja opettajaopiskelijoiden litteroituja keskusteluja ja kyselyvastauksia ja oppituntien videointeja. Työssä tutkittiin vertailutehtäviä ja tarkoituksellisia virheitä. Selvitettiin oppilaiden joustavuutta, opettajien käsityksiä ja uskomuksia sekä käytännön tilanteita. Tutkimusmenetelmät olivat määrällisiä ja laadullisia.

”Virheistä oppii, eli vanha sanonta näyttää pitävän paikkansa. Näin totesivat myös monet kyselyyn vastanneet opettajat”, väitöskirjatutkija Riikka Palkki sanoo.

Opettajat toivat esiin, että vertailutehtävien kautta voisi oppia esimerkiksi analysointia, joka on tärkeä taito paitsi matematiikan jatko-opinnoissa, myös arki- ja työelämässä. Opettajan rooli voisi olla pikemminkin valmentaja, ja hänen olisi tärkeää kysyä ”miksi”-kysymyksiä. Opettajat suhtautuivat heille uusiin menetelmiin etupäässä positiivisesti, mutta jotkut pelkäsivät esimerkiksi virheen sekoittamista erheellisesti oikeaan ratkaisuun. Ratkaisuksi tähän on ehdotettu oikean ratkaisutavan esittämistä virheellisen rinnalla.

Filosofian maisteri Riikka Palkki väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa perjantaina 17.6.2022. Matematiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Vertailutehtävät ja tarkoitukselliset virheet – erilaisia ratkaisutapoja tarkastelemalla kohti joustavaa matematiikan osaamista. Vastaväittäjänä toimii professori Minna Hannula-Sormunen Turun yliopistosta ja kustoksena professori Peter Hästö Turun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Wetteri-salissa IT115 klo 12. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FM Riikka Palkki
riikka.palkki@oulu.fi
p. 0405440335

Kuvat

FM Riikka Palkki väittelee Oulun yliopistossa 17.6.2022
FM Riikka Palkki väittelee Oulun yliopistossa 17.6.2022
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Laaja tutkimus tuo uutta tietoa endometrioosin geneettisestä taustasta29.3.2023 08:53:55 EEST | Tiedote

Oxfordin yliopiston tutkijat ovat yhteistyössä Oulun yliopiston, suomalaisen FinnGen-hankkeen ja 24 muun tutkimusryhmän kanssa eri puolilta maailmaa julkaisseet tähän mennessä laajimman tutkimuksen endometrioosin geneettisestä perustasta. Tutkittavana oli 60 600:n endometrioosia sairastavan naisen ja 701 900 kontrollihenkilön DNA:ta. Tutkimus julkaistiin erittäin korkeatasoisessa Nature Genetics -lehdessä.

Oulun yliopisto kouluttaa erityisopettajia ja varhaiskasvatuksen opettajia Kajaanissa28.3.2023 11:33:35 EEST | Tiedote

Oulun yliopisto vastaa Kainuun ja Ylä-Savon alueiden opetus- ja kasvatusalan opettajapulaan uudella koulutushankkeella. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Oulun yliopiston, Kajaanin ja Iisalmen yhteiselle hankkeelle 840 000 euroa. Oulun yliopisto järjestää myönnetyllä rahoituksella erityisopettajan kelpoisuuden tuottavia opintoja sekä tutkintoon johtavaa varhaiskasvatuksen koulutusta.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää sairastavat naiset kamppailevat kehonkuvansa kanssa – laihduttaminen ja tyytymättömyys omaan kehoon yleistä myös normaalipainoisilla28.3.2023 07:10:00 EEST | Tiedote

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää eli PCOS:ää (polycystic ovary syndrome) sairastavat naiset yrittävät muita naisia useammin laihduttaa elämänsä aikana. Monet PCOS:ää sairastavat naiset myös kokevat itsensä ylipainoisiksi, vaikka olisivatkin todellisuudessa normaalipainoisia. Havainnot käyvät ilmi Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tuoreesta tutkimuksesta.

Pohjois-Pohjanmaan uudistettu yrittäjyyskasvatuksen strategia otetaan käyttöön27.3.2023 15:35:47 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalle on uudistettu yrittäjyyskasvatuksen strategia vuoteen 2027 asti laajana alueellisena yhteistyönä. Uudistustyötä on tehty VÄKEVÄ - Kestävä kehitys, digitalisaatio ja kansainvälisyys osana yrittäjyyskasvatusta -hankkeessa. Strategiaprosessiin on osallistunut lukuisia alueen koulutusorganisaatioiden edustajia, yrittäjyyskasvatuksen yhteistyökumppaneita ja yrittäjiä. Strategia julkistetaan VÄKEVÄ-hankkeen loppuseminaarissa 30.3. klo 9 - 15.30. Tapahtumassa keynote-puhujana on mm. kansanedustaja Mari-Leena Talvitie.

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme