Tampereen yliopisto

Väitös: PIM-estolääkkeistä apua eturauhassyövän leviämisen ehkäisyyn

Jaa

FM Sini Eerolan väitöskirja tarjoaa uutta tietoa eturauhassyövän etenemisen ja leviämisen säätelystä sekä tulevaisuuden hoitomahdollisuuksista. Väitöskirjassaan Eerola tutki PIM-kinaaseja, jotka edistävät eturauhassyöpäsolujen selviytymistä ja liikkuvuutta, jolloin nämä solut pystyvät helpommin muodostamaan syöpäpotilaille kohtalokkaita etäpesäkkeitä. Tutkimuksissa löydettiin PIM-kinaaseille uusia vaikutusmekanismeja sekä saatiin lupaavia tuloksia siitä, että PIM-estolääkitys voisi ehkäistä eturauhassyövän kasvua sekä etäpesäkkeiden muodostumista.

Sini Eerola. Kuva: Auri Kohola
Sini Eerola. Kuva: Auri Kohola

— Paikallisilla eturauhaskasvaimilla on enimmäkseen hyvä ennuste, mutta pieni osa niistä kehittyy pahanlaatuisiksi niin kutsutuiksi kastraatioresistenteiksi kasvaimiksi, joihin tavanomaiset hoitomuodot eivät enää tehoa, ja jotka voivat levitä eturauhasesta luustoon ja muihin kudoksiin, Eerola kertoo.

— Väitöskirjatutkimusten perusteella kaikkia kolmea PIM-kinaasiperheen jäsentä ilmennetään eturauhassyövässä enemmän kuin terveessä eturauhaskudoksessa, kuten myös kahta muuta tähän syöpään liitettyä proteiinia, MYC- ja ERG-transkriptiofaktoria. Lisäksi PIM-kinaasien ilmeneminen voimistuu samaa tahtia syövän ennusteen heikentyessä, Eerola selventää.

Väitöskirjassa tutkittiin lisäksi PIM-kinaasien tarkempia vaikutusmekanismeja sekä kohdeproteiineja. PIM-kinaasien osoitettiin fosforylaation välityksellä säätelevän muun muassa CXCR4-kemokiinireseptorin sekä NFATC1-transkriptiotekijän aktiivisuutta, ja niiden tehostavan eturauhassyöpäsolujen liikkuvuutta.

Väitöstutkimuksessa testattiin lisäksi PIM-kinaasien toimintaa estävää yhdistettä nimeltä DHPCC-9, jonka avulla onnistuneesti ehkäistiin hiiren eturauhaseen ruiskutettujen eturauhassyöpäsolujen kasvua sekä verisuonituksen ja etäpesäkkeiden muodostumista. Vastaavanlaisia PIM-estolääkkeitä on jo ollut kliinisissä kokeissa, mutta niitä ei toistaiseksi vielä ole kaupallisesti tarjolla.

— Koska PIM-kinaasien lisäksi myös MYC- ja ERG-proteiinit vaikuttavat eturauhassyövän kehittymiseen, voitaisiin useampaan proteiiniin kohdistetulla yhdistelmälääkityksellä saavuttaa parempia hoitotuloksia kuin yksittäisillä lääkeaineilla, Eerola sanoo.

Sini Eerola on syntynyt Kangasalla ja kirjoittanut ylioppilaaksi Kangasalan lukiosta vuonna 2005. Hän on suorittanut korkeakoulututkintonsa Turun yliopiston biologian laitoksella vuonna 2013 ja työskennellyt väitöskirjatutkijana ensin Turun yliopistossa ja sittemmin Tampereen yliopistossa lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa.

FM Sini Eerolan syöpägenetiikan alaan kuuluva väitöskirja The role of PIM kinases in prostate cancer – promoting and inhibiting factors tarkastetetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 11.3.2022 klo 12.00 alkaen. Paikkana on Arvo-rakennuksen auditorio F115, Arvo Ylpön katu 34. Vastaväittäjänä toimii professori Juha Klefström Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Tapio Visakorpi lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.Yhteyshenkilöt

Sini Eerola
sini.eerola@tuni.fi

Kuvat

Sini Eerola. Kuva: Auri Kohola
Sini Eerola. Kuva: Auri Kohola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Nopea ja kestävä pinnoitusmenetelmä auttaa teollisuutta suojaamaan koneita korroosiolta ja kulumiselta22.9.2022 11:02:57 EEST | Tiedote

Suurnopeuslaserpinnoitus tarjoaa nopean ja ympäristönkin kannalta kestävän tavan suojata metalliseoksia korroosiolta ja korjata vaurioituneita koneenosia. Tämä käy ilmi Tampereen yliopiston tutkimuksesta, joka selvittää lisäksi pinnoitusmenetelmän soveltuvuutta metallien 3D-tulostukseen ja suojaamiseen mikrobeilta. Nopea pinnoitusmenetelmä tuo hyötyä laitteiden ja moottorien valmistukseen ja huoltoon esimerkiksi kaivos- ja puunjalostusteollisuudessa.

Väitös: Voidaanko sijoittajien välistä tiedonvaihtoa havaita osakemarkkinadatasta?15.9.2022 09:55:28 EEST | Tiedote

Saadakseen parempia tuottoja osakemarkkinoilta sijoittajat etsivät tietoa eri lähteistä. Julkisten tiedotteiden lisäksi henkilökohtaisilla yhteyksillä muihin sijoittajiin voi olla suuri merkitys sijoituspäätöksille ja markkinoiden hinnan muodostumiselle. Sosiaalisten kontaktien merkityksen tarkastelussa sijoitustiedon välityksessä haasteena on se, että sijoittajien välinen tiedonvaihto ei ole suoraan havaittavissa. Diplomi-insinööri Margarita Baltakienė, tutkii väitöskirjassaan sijoittajien käyttäytymistä sijoittajaverkostojen näkökulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme