Oulun yliopisto

Väitös: Suomalaisten vankien suunterveys on huono

Jaa

Suomalaisten vankien suunterveys on huonolla tolalla. Suunterveyteen liittyvät ongelmat ovat yleisiä ja vain harva vanki käy hammashoidossa säännöllisesti.

Tiedot käyvät ilmi hammaslääketieteen lisensiaatti Raija Vainionpään väitöstutkimuksesta, johon osallistui yhteensä 100 vankia (89 miestä ja 11 naista) syyskuun 2014 ja helmikuun 2015 välisenä aikana Pelson vankilassa.

Kahdeksalla vangilla kymmenestä todettiin hampaistossa korjaavan hoidon tarvetta. Iensairaudet olivat yleisiä, ja vaikea-asteista iensairautta eli parodontiittia oli 7 %:lla tutkituista. Yhdeksän vankia kymmenestä tarvitsi vähintään ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä hampaiden erosiivisen kulumisen takia. Purentaelimistön toimintahäiriöt olivat tavallisia. Myös hammashoitopelko oli jonkin verran yleisempää vankien keskuudessa.

Tutkittaville tehtiin kliininen tarkastus, johon sisältyi hampaiden kariologinen, parodontologinen ja erosiivisten vaurioiden tutkimus sekä purentafysiologinen tutkimus. Lisäksi puolet tutkituista kutsuttiin haastatteluun, jossa kartoitettiin sosiodemografisia taustatietoja, päihteiden käyttöä, terveys- ja suunterveystottumuksia, suunterveyspalvelujen käyttöä, hammashoitopelkoa sekä yleisterveyteen liittyviä seikkoja. Lisäksi saatiin tietoa käytössä olevista lääkityksistä.

Lähes kaikki tutkittavat tupakoivat. Nuuskaa oli käyttänyt joka viides. Huumeiden ja alkoholin käyttö ennen vankeusaikaa oli ollut yleistä, huumeiden käyttö jopa yleisempää kuin alkoholin. Melkein kaikki käyttivät jotain reseptilääkettä; käytetyimpiä olivat psykoosi-, kipu- ja unilääkkeet. Tutkituista vangeista yli puolella oli C-hepatiitti.

Vankien suunterveyttä heikentäviä riskitekijöitä olivat epäsäännöllinen elämäntapa, suunterveyspalvelujen epäsäännöllinen käyttö ennen vankilaan joutumista, lääkkeiden ja päihteiden runsas käyttö, huono suuhygienia sekä hampaille haitallinen ruokavalio.

Hammashoitopelko sekä suun ja purentaelimistön ongelmat puolestaan ovat riskejä yleisterveydelle ja voivat heikentää elämänlaatua.

Vaikka hammashoidolle oli ilmeinen tarve, suurin osa vangeista hakeutui hammashoitoon vasta silloin, kun suussa oli särkyä tai muita vaivoja.

”Valtaosa vangeista tarvitsee hammashoitoa, olipa se sitten ennaltaehkäisevää, korjaavaa tai iensairauksien hoitoa. Myös purentafysiologisen ja hampaiden erosiivisen kulumisen hoidolle on tarvetta. Nämä tekijät on syytä huomioida niin yksittäisen vangin hoidossa kuin yleensä suunniteltaessa vankien suunterveyspalveluita”, väittelijä toteaa.

Suurin osa vangeista on joko nuoria tai keski-ikäisiä miehiä, vaikkakin vankien keski-ikä on nousussa. Vankien sosiaalinen asema ja koulutustausta ovat huonommat muuhun väestöön verrattuna.

Aiempaa tietoa suomalaisten vankien suunterveydestä on ollut vähän.

---
Hammaslääketieteen lisensiaatti Raija Vainionpää väittelee Oulun yliopistossa torstaina 19.12.2019. Hammaslääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: Oral health of Finnish prisoners (Suomalaisten vankien suunterveys). Vastaväittäjänä toimii professori Heikki Murtomaa Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Vuokko Anttonen Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla, Dentopoliksen Markku Larmas -salissa H1091 (Aapistie 3) klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
Hammaslääketieteen lisensiaatti Raija Vainionpää
raija.vainionpaa@pp.inet.fi
puh: 0405949985

Kuvat

HLL Raija Vainionpää
HLL Raija Vainionpää
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksen tuloksena syntyi uusi malli terveyspelien kehittämiseen22.9.2020 08:39:08 EESTTiedote

Terveydenhuollon palveluihin tarvitaan uusia digitaalisia työkaluja tukemaan asiakkaita. Terveyspelit voivat tarjota tähän kustannustehokkaita ja asiakasta motivoivia menetelmiä. Tavoitteena terveyteen ja hyvinvointiin liittyvillä hyötypeleillä on innostaa pelaajaa parantamaan omaa psykologista, fyysistä tai sosiaalista hyvinvointiaan. Itsemittaaminen on tutkitusti tehokasta. Terveyspelien kehitysprosessi vaatii monialaista yhteistyötä pelinkehittäjien ja muiden alojen ammattilaisten kesken.

Uusi ultranopea NMR-menetelmä molekyylien vaihdon tutkimiseen18.9.2020 10:15:00 EESTTiedote

Molekyylien vaihto erilaisten fysikaalisten tai kemiallisten ympäristöjen välillä on erittäin merkittävässä roolissa monissa tärkeissä prosesseissa, kuten hengityksessä, proteiinien laskostumisessa, kemiallisissa reaktioissa ja katalyysissä. Oulun yliopiston NMR-spektroskopian tutkimusyksikkö on kehittänyt ultranopean NMR-menetelmän, jolla molekyylien vaihdon havaitsemista voidaan nopeuttaa jopa 10 000-kertaisesti. Menetelmää hyödynnetään ilmastonmuutoksen tutkimuksessa ilmakehän aerosolien koostumuksen ymmärtämiseen yhteistyössä Oulun yliopiston Nano- ja molekyylisysteemien tutkimusyksikön kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme