Väitös: Uutta tietoa nautojen kiimansynkronointiohjelmien kehittämiseen

Hedelmällisyyshäiriöt ovat tavallisin eläinlääkärien antamien hoitojen syy lypsylehmillä, esimerkiksi vuonna 2013 hoidettiin 18 % kaikista lypsylehmistä. Hedelmällisyyden heikkenemisen myötä ja samalla aikaa vievän kiimantarkkailun korvaamiseksi maailmalla on kehitetty erilaisia kiimansynkronointiin tarkoitettuja ohjelmia. Näissä keltarauhasen regressio, follikkeliaallot ja ovulaatio pyritään synkronoimaan niin, että eläimet voidaan siementää ajoitetusti.
Dosentti Juhani Taposen tutkimusryhmä oli aiemmin havainnut, että kiimansynkronointiin tarkoitetuissa ohjelmissa yleisesti käytetyt hormonit prostaglandiini F2α (PGF2α) ja gonadotropiineja vapauttava hormoni (GnRH) aiheuttivat osalle eläimistä lyhyen keltarauhasvaiheen eli indusoidun lyhyen kiimakierron. Kiimakierto on tällöin kestoltaan 8 - 12 päivää normaalin noin kolmen viikon sijaan. Rantala selvittää tutkimuksessaan edelleen näiden indusoitujen lyhyiden kiimakiertojen luonnetta. Rantala tutki PGF2α:n ja GnRH:n antoajankohdan, antovälin ja GnRH-annoksen vaikutusta lyhyiden kiertojen esiintyvyyteen. Lisäksi Rantala tutki eräiden kohdun limakalvoreseptoreiden ja -entsyymien geeni-ilmentymistä indusoitujen lyhyiden ja normaalien kiimakiertojen alussa. Rantala havaitsi, että tutkittu hormonihoito aiheutti osalle eläimistä lyhyen kiimakierron.
Lääkitysten antoajankohta 7 tai 14 päivää ovulaatiosta ja GnRH-annos eivät vaikuttaneet esiintyvyyteen. Annos ei niin ikään vaikuttanut ovulaatiota edeltävään LH-eritykseen. LH-hormonin perustason eritys kiimakierron alussa oli samanlainen lyhyissä ja normaaleissa sykleissä. Annettaessa tutkitut hormonit samanaikaisesti, 24 tunnin välin sijaan, ovulaatioita tapahtui vähemmän ja lyhyitä kiertoja esiintyi enemmän. Kohdun limakalvon oksitosiini-, progesteroni- ja estrogeenireseptorien tai COX-II- ja 20α-HSD-entsyymien ilmentymisessä ei todettu eroa niiden lehmien välillä, joilla oli lyhyt tai normaali kiimakierto. Rantalan mukaan tutkimuksen tulokset tulee huomioida kehitettäessä ja käytettäessä kiiman synkronointiin tarkoitettuja ohjelmia, jotta vältytään haitallisilta vaikutuksilta tiinehtyvyyteen.
ELL Mari Rantala väittelee eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopiston päärakennuksen Auditorium XIII-salissa (Fabianinkatu 33) perjantaina 24.4.2015 klo 12 aiheesta:
"Induced short estrous cycles in cyclic dairy heifers and cows."
Väitöskirja kuuluu kotieläinten lisääntymistieteen alaan.
Vastaväittäjänä toimii professori Heinrich Bollwein (University of Zürich, Sveitsi) ja kustoksena toimii professori Terttu Katila-Yrjänä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
ELL Mari Rantala, mari.h.rantala@helsinki.fi, puh. 050-5858 101.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme