Oulun yliopisto

Väitös: Väkivaltatilanteen tunnistaminen EKG-signaalista

Jaa

Hany Ferdinandon väitöstutkimuksen tulokset vahvistavat, että sydämen sähköisiä signaaleja (EKG-signaalia) voidaan käyttää tunnistamaan ihmisen joutuminen väkivallan kohteeksi.

Tutkimus tähtää ensisijaisesti koulukiusaamisen automaattiseen paljastamiseen. Kouluväkivalta on vakava ongelma, jolla on pitkäaikaisia ​​seurauksia jopa sadan miljoonan lapsen elämään ympäri maailmaa. Tutkimuksessa kehitetty menetelmä keskittyy uhrin näkökulmaan.

Tulokset osoittavat, että menetelmällä voidaan tunnistaa EKG-signaalissa väkivallalle altistumisen vuoksi syntyviä muutoksia. Menetelmän avulla on mahdollista suorittaa välitön hälytys koululle, huoltajalle tai sosiaalityöntekijälle uhrin auttamiseksi. Tutkimus suoritettiin Oulun yliopistossa yhteistyökumppaneina Petra Christian University (Indonesia), Harbin Institute of Technology (Kiina) ja Harbin University of Science and Technology (Kiina). Suomessa ja Indonesiassa tehtiin useita alustavia tutkimuksia simuloimalla oppilaiden väkivaltakäyttäytymistä. Näillä kerättiin arvokasta kokemusta ja tietoa lopulliseen simulaatioon, johon osallistui kaksitoista 2. ja 5. luokan oppilasta Harbinin kiinalaisesta koulusta. He tekivät erilaisia ​​aktiviteetteja, joista osaan liittyi väkivaltaa, osaan ei.

Tulosten käsittelyä varten EKG-signaalista kvantifioitiin useita indeksejä, joiden avulla erilaisten algoritmien ja koneoppimisen menetelmin pyrittiin luokittelemaan, mitkä aktiviteetit sisältävät väkivaltaa mitkä eivät. Erottelutarkkuudessa päästiin jopa 87 %:in. Vastaavanlaisia menetelmiä käytetään esimerkiksi tietokonepeleissä biopalautteen analysoinnissa ja liikenteen älykkäissä järjestelmissä.

Luotettavasti toimivan ja riittävän tarkan väkivaltatilanteiden ilmaisujärjestelmän kehittäminen vaatii vielä lisätutkimuksia. Ilmaisutarkkuuden parantamiseksi järjestelmään voidaan liittää muitakin signaaleita ja datalähteitä käyttämällä esim. kameraa, mikrofonia ja liikesensoreita. Näköpiirissä on uusi toivonpilkahdus koulukiusaamisesta kärsiville oppilaille.

Master of Science Hany Ferdinando väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 11.12.2020. Sähkötekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Classification of ultra-short-term ECG samples: studies on events containing violence (Ultralyhyiden EKG-näytteiden luokittelu väkivaltaa sisältävien tapahtumien tutkimisessa). Vastaväittäjinä toimivat professori Jukka Lekkala (Tampereen yliopisto) ja Heikki Ailisto (VTT) ja kustoksena professori Esko Alasaarela Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa klo 12.15 Oulun yliopistosta etäseurantayhteyksin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijä Hany Ferdinando hany.ferdinando@oulu.fi, 050 564 3469 (englanniksi)

Kustos, tutkimuksen ohjaaja professori Esko Alasaarela 050 5570789, esko.alasaarela@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Polku yrittäjyyteen ja korkeakoulutukseen alkaa varhain – lapsuudenaikaiset tekijät yhteydessä työuraan ja työhyvinvointiin keski-iässä22.1.2021 07:00:00 EETTiedote

Lapsuudenaikaiset sosiaaliset investoinnit, kuten panostukset koulutukseen sekä kasvuympäristön asenneilmasto, muovaavat tulevaa työuraa. Varhaislapsuudessa äidin kannustava asenne taloudelliseen itsenäisyyteen ennustaa päätymistä yrittäjän tai korkeakoulutetun uralle. Maanviljelijäperheessä kasvaminen ennustaa yrittäjyyttä ja oma hyvä koulumenestys korkeakoulutusta.

Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset20.1.2021 08:30:41 EETTiedote

Luonnontuotteiden ja terveysperusteisten elintarvikkeiden kasvava suosio maailmalla houkuttelee tuoteväärennöksiä kansainvälisille markkinoille. Oulun yliopistossa luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä törmättiin hiljattain ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Tutkija suosittaakin alalle tarkempien laboratoriotutkimusten hyödyntämistä paitsi laadun varmistamiseksi myös tuotekehityksen edistämiseksi. Kainuussa tutkijoiden ja yritysten tiivis yhteistyö on poikinut runsaasti uusia tuoteinnovaatioita.

Suomen Akatemialta lähes 13 miljoonaa euroa Oulun yliopiston tutkimuksen profiilialojen vahvistamiseen14.1.2021 09:13:46 EETTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2021-2026. Oulun yliopistolle myönnettiin 12,79 miljoonaa euroa tukemaan sen ennestään vahvoja tutkimusaloja, jotka liittyvät arktisuuteen, elinikäiseen terveyteen ja 6G:hen. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi Oulun yliopiston hakemuksen erinomaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme