Tampereen yliopisto

Väitös: Valoon perustuva etäisyystutka ja tekoäly auttavat tulevaisuuden työkoneita ja toimistorobotteja liikkumaan itsenäisesti

Jaa
FM Jukka Peltomäen väitöskirja tutkii ympäristöstä otetun etäisyyskartan avulla tehtävää paikannusta. Etäisyyskartta mitataan valoon perustuvalla etäisyystutkalla (eng. LiDAR), joka on usein luotettavampi kuin digitaalisen kameran kuva ja toimii eri sää- ja valaistusolosuhteissa. Otettua etäisyyskuvaa verrataan etäisyysgallerian kuviin tekoälymenetelmällä, jolloin saadaan liikkuvan laitteen tarkka paikka selville. Hyödyntämällä väitöskirjan teknologiaa itseajavat autot ja robotit voivat liikkua autonomisesti sisä- ja ulkotiloissa.
Kuva: Jukka Peltomäki
Kuva: Jukka Peltomäki

Yksi liikkuvien työkoneiden, itseajavien autojen ja robottien tärkein ominaisuus on kyky liikkua itsenäisesti. Itsenäinen liikkuminen taas vaatii kykyä tunnistaa nykyinen sijainti. Ulkona karkean paikan saa mm. GPS-satelliitin signaalista, mutta sisätiloissa tai korkeiden rakennusten vieressä tämä ei ole mahdollista ja tarvitaan joku toinen teknologia.

Jukka Peltomäki tutki väitöskirjassaan menetelmiä, jotka perustuvat syvyyskuvaan. Syvyyskuva saadaan esimerkiksi stereokameralla tai erilaisilla syvyyttä mittaavilla tutkilla (ToF, LiDAR, RADAR). Tutkien hyvä ominaisuus on että ne sietävät muutoksia säässä ja valaistuksessa paremmin kuin esimerksiksi tavallainen digitaalikamera. Tekoälyn avulla voidaan laitteen ottamaa kuvaa verrata aikaisemmin tallennettuihin kuviin ja näin selvittää nykyinen paikka kartalla.

Peltomäen väitöskirja on tehty Tampereen yliopiston Teollisuuden tutkijakoulun tarjoamassa väitöskirjatutkijan paikassa ja väitöskirjan rahoitukseen on osallistunut Sandvik Oy. Lisää tietoa teollisuuden tutkijakoulusta.

Väitöstilaisuus perjantaina 24.3.2023

FM Jukka Peltomäen tietokonenäköön ja koneoppimiseen liittyvä väitöskirjakäsikirjoitus “LiDAR Place Recognition with Image Retrieval” tarkastetaan Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa, Hervannan kampuksella, Tietotalon luentosalissa TB109 24.3.2023 kello 12. Väitöstilaisuudessa vastaväittäjinä toimivat professori Tapio Seppänen Oulun yliopistosta ja professori Heikki Kälviäinen LUT-yliopistosta. Kustoksena toimii professori Joni Kämäräinen Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FM Jukka Peltomäki
jukka.peltomaki@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Jukka Peltomäki
Kuva: Jukka Peltomäki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote

Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye