Tampereen yliopisto

Väitös: Valoon perustuva etäisyystutka ja tekoäly auttavat tulevaisuuden työkoneita ja toimistorobotteja liikkumaan itsenäisesti

Jaa
FM Jukka Peltomäen väitöskirja tutkii ympäristöstä otetun etäisyyskartan avulla tehtävää paikannusta. Etäisyyskartta mitataan valoon perustuvalla etäisyystutkalla (eng. LiDAR), joka on usein luotettavampi kuin digitaalisen kameran kuva ja toimii eri sää- ja valaistusolosuhteissa. Otettua etäisyyskuvaa verrataan etäisyysgallerian kuviin tekoälymenetelmällä, jolloin saadaan liikkuvan laitteen tarkka paikka selville. Hyödyntämällä väitöskirjan teknologiaa itseajavat autot ja robotit voivat liikkua autonomisesti sisä- ja ulkotiloissa.
Kuva: Jukka Peltomäki
Kuva: Jukka Peltomäki

Yksi liikkuvien työkoneiden, itseajavien autojen ja robottien tärkein ominaisuus on kyky liikkua itsenäisesti. Itsenäinen liikkuminen taas vaatii kykyä tunnistaa nykyinen sijainti. Ulkona karkean paikan saa mm. GPS-satelliitin signaalista, mutta sisätiloissa tai korkeiden rakennusten vieressä tämä ei ole mahdollista ja tarvitaan joku toinen teknologia.

Jukka Peltomäki tutki väitöskirjassaan menetelmiä, jotka perustuvat syvyyskuvaan. Syvyyskuva saadaan esimerkiksi stereokameralla tai erilaisilla syvyyttä mittaavilla tutkilla (ToF, LiDAR, RADAR). Tutkien hyvä ominaisuus on että ne sietävät muutoksia säässä ja valaistuksessa paremmin kuin esimerksiksi tavallainen digitaalikamera. Tekoälyn avulla voidaan laitteen ottamaa kuvaa verrata aikaisemmin tallennettuihin kuviin ja näin selvittää nykyinen paikka kartalla.

Peltomäen väitöskirja on tehty Tampereen yliopiston Teollisuuden tutkijakoulun tarjoamassa väitöskirjatutkijan paikassa ja väitöskirjan rahoitukseen on osallistunut Sandvik Oy. Lisää tietoa teollisuuden tutkijakoulusta.

Väitöstilaisuus perjantaina 24.3.2023

FM Jukka Peltomäen tietokonenäköön ja koneoppimiseen liittyvä väitöskirjakäsikirjoitus “LiDAR Place Recognition with Image Retrieval” tarkastetaan Tampereen yliopiston Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa, Hervannan kampuksella, Tietotalon luentosalissa TB109 24.3.2023 kello 12. Väitöstilaisuudessa vastaväittäjinä toimivat professori Tapio Seppänen Oulun yliopistosta ja professori Heikki Kälviäinen LUT-yliopistosta. Kustoksena toimii professori Joni Kämäräinen Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

FM Jukka Peltomäki
jukka.peltomaki@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Jukka Peltomäki
Kuva: Jukka Peltomäki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Digitaalisesta kaksosesta apuväline yksilölliseen ja ennaltaehkäisevään akuutin myeloidisen leukemian lääkehoitoon2.6.2023 11:33:29 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston professorit Olli Yli-Harja ja Frank Emmert-Streib työskentelevät tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on luoda ensimmäinen akuutin myeloidisen leukemian digitaalinen kaksonen (engl. Acute Myeloid Leukaemia Digital Twin, lyhennettynä AML-DT). Kyseessä on potilaan sairauden virtuaalinen ja yksilöllinen mallinnos, jonka avulla potilaat ja heidän lääkärinsä voivat yhdessä selvittää hoitomahdollisuuksia. Hankkeen löydöksiä voi olla tulevaisuudessa mahdollista hyödyntää muiden sairauksien hoidossa ja yleisterveyden ylläpitämisessä sekä monilla eri sovellusaloilla, kuten tuotantotekniikassa ja ilmastontutkimuksessa.

Väitös: Sähköiset hiukkasten mittausmenetelmät täydentävät perinteisiä ilmanlaadun mittauksia2.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Hiukkassaaste meitä ympäröivässä ilmassa on maailmanlaajuisesti merkittävä ennenaikaisten kuolemien aiheuttaja. DI Laura Salo toteaa väitöskirjassaan, että sähköiset mittausmenetelmät ovat parempia paikallisten hiukkaspäästöjen seurannassa kuin perinteiset massapohjaiset mittausmenetelmät, jotka taas korostavat alueellisia päästöjä. Lisäksi Salo esittelee uuden yksinkertaisen sähköisen hiukkassensorin, joka kykenee seuraamaan ilmanlaatua erittäin saastuneessa ympäristössä.

Ruokalähettien työssä riskit kasautuvat1.6.2023 14:36:21 EEST | Tiedote

Digitaalisten alustojen ruokalähetit ovat tuoreiden tutkimustulosten mukaan jatkuvassa tapaturmariskissä. Alustojen kautta tehdyssä ruokalähettityössä on vähemmän turvallisuutta kuin perinteisen kuljetusalan ja kaupan ruokajakelutyössä. Alustatyöntekijöiden riskejä tuottavat urakkaluontoinen keikkatyö, aikapaine ja yksintyöskentely. Digitaalinen hallinta, jolla työtä ohjataan, ei ole kaikilta osin läpinäkyvää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme