Väitöstutkimuksen tuloksena syntyi uusi malli terveyspelien kehittämiseen

Väitöstutkimuksessaan Tanja Korhonen on luonut terveyspelikehitykseen uuden selkeän mallin. Se koostuu neljästä eri alueesta:
1) hyötypelipaja
2) hyötypelikanvas ja -koulutus
3) monialainen yhteistyö
4) näytöt ja ohjeistus
-Analyysivaiheessa ennen hyötypelin kehittämistä tuodaan esille suositeltavina menetelminä hyötypelipajatyöskentely ja -kanvas. Hyötypelipajassa tutustutaan aiheeseen ja käytännössä lähdetään ideoimaan peli tiettyyn tarkoitukseen. Lopputuotoksena syntyy hyötypelikanvas, joka käytännössä on ohjatuin kysymyksin etenevä visuaalinen taulu, joka kuvaa idean tiivistetyssä muodossa, Tanja Korhonen avaa pelinkehitysmetodia.
Korhosen SGTM-mallia (Serious Games development Tools and Methods) voidaan hyödyntää sekä käytännön projekteissa että tutkimuksessa. Hyötypelien kehittäjät voivat poimia ehdotetuista työkaluista ja menetelmistä sellaiset, jotka sopivat parhaiten heidän tarpeisiinsa. Edelleen jatkotutkimuksissa on tärkeää selvittää, millaisin keinoin eri alojen osaajia ja heidän yhteistyöskentelyään voidaan tukea monialaisissa hyötypeliprojekteissa.
Hyvä hyötypeli auttaa ja palvelee
Terveyspeleillä pyritään ylläpitämään, tukemaan tai kehittämään hyvinvointia ja terveyttä. Ne voidaan nähdä esimerkiksi itsehoidon välineenä, tiedon tai osaamisen lisääjänä tai vaikkapa motivointia lisäävänä tekijänä elämäntapamuutoksessa tai kuntoutuksessa. Laajemmin voidaan puhua hyötypeleistä, joilla on jokin tietty käyttötarkoitus viihdyttämisen lisäksi.
Millainen sitten on tutkijan mukaan hyvän terveyspelin resepti?
-Idea terveyspeliin tulee aidosta asiakkaiden tarpeesta ja sen nähdään tuovan lisäarvoa terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen. Tilaajana sosiaali- ja terveysalan henkilöillä on kiinnostus olla mukana prosessissa ja tuoda oma osaamisensa mukaan kehitykseen. Hyötypelipajassa fasilitaattorin johdolla kirkastetaan ja jalostetaan idea, jonka jälkeen päästään keskustelemaan pelitiimin kanssa. Pelikehityksen aikana yhteistyö on tiivistä ja katselmointikierroksissa kehitettyä peliä arvioidaan toistuvasti tilaajien loppukäyttäjien ja asiakkaiden kanssa. Lopuksi pelin käyttöön laaditaan hyvät käyttöohjeet asiakkaille ja protokolla sen käyttöön tilaajille. Tietysti tarkastellaan vielä pelin toimivuutta käyttötarkoituksessaan eli toimiiko peli kuten on tarkoitettu ja mitä vaikutuksia sillä on, Korhonen kiteyttää pelinkehitysmallin.
Tanja Korhonen teki tutkimusta hyvin käytännönläheisesti. Hän toimii Kajaanin ammattikorkeakoulussa lehtorina ja pelialan koulutusvastaavana. Näin hyötypelien kehitysprosessin vaiheet on tullut testattua ammattikorkeakoulun hankkeissa ja hyötypelipajoissa eri pelikehitystiimien kanssa. Hän on myös mukana startupyritys WeChabitissa, jossa kehitetään pelillistä vertaistukea hyödyntävää sovellusta elämäntapamuutosten tueksi.
Filosofian maisteri Tanja Korhonen väittelee Oulun yliopistosta lauantaina 26.9. Tietojenkäsittelytieteeseen kuuluvan väitöskirjan otsikko on Tools and methods to support the key phases of serious game development in the health sector (Terveyspelikehitystä tukevat työkalut ja menetelmät). Vastaväittäjänä toimii professori Olga De Troyer (Vrije Universiteit Brussel) ja kustoksena dosentti Raija Halonen Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuudesta alkaa lähetys Oulun yliopistosta kello 12 alkaen. Julkisesti seurattavan tilaisuuden linkki on https://oulu.zoom.us/j/68428361333
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme