SPR Veripalvelu

Väitöstutkimus verivalmisteiden solunulkoisista vesikkeleistä

Jaa
FM Sami Valkonen väittelee 19.12. Veripalvelussa aiheesta ”Extracellular Vesicles and Nanoerythrosomes: The Hidden Pearls of Blood Products”. Kolmiosaisessa väitoskirjassa tutkitaan muun muassa solunulkoisten vesikkelien (extracellular vesicles, EV) käyttömahdollisuuksia verihiutalevalmisteiden laadun ja käytön optimoinnissa.
Kuva: Jari Härkönen
Kuva: Jari Härkönen

Solunulkoiset vesikkelit (extracellular vesicles, EV:t) ovat lipidikaksoiskalvollisia nanopartikkeleita, joita nykykäsityksen mukaan kaikki solut tuottavat. EV:iden avulla solut välittävät spesifistä ja kohdennettua molekyylilastia solujen ja kudosten välillä niiden fysiologisissa ja patologisissa tehtävissä.

Vasta viimeaikainen menetelmä- ja laitekehitys on mahdollistanut EV:iden molekyylisisällön ja toiminnallisuuden tutkimisen, mikä on herättänyt kiinnostuksen hyödyntää EV:itä diagnostiikassa, terapeuttisina tuotteina ja lääkekuljetuksessa.

Vaikka kiinnostus EV:iden mahdollisuuksiin näkyy tutkimusjulkaisujen voimakkaana kasvuna, on tutkimuskenttä vasta kehittymässä, ja toimintamekanismeiltaan poikkeavilla analyysimenetelmillä saatujen tulosten vertailu on vaikeaa. Yleisesti käytetyt tasalaatuiset referenssimateriaalit mahdollistaisivat EV-tutkimuksen vertailtavuuden lisääntymisen. Valkosen väitöskirjatutkimuksen yhtenä tavoitteena olikin valmistaa biologinen vertailumateriaali EV-tutkimukseen. Punasoluista tuotettiin nanoerytrosomeja, jotka osoitettiin monilta ominaisuuksiltaan samankaltaisiksi luonnollisesti muodostuvien EV:iden kanssa. Veripalvelun lähtömateriaalista on mahdollista tuotantomenetelmiä kehittämällä tuottaa EV-vertailumateriaalia teollisen massatuotannon kokoluokkaan, mikä tekee nanoerytrosomeista houkuttelevan vaihtoehdon yleisesti käytettäväksi referenssiksi.

Väitöskirjatutkimuksen toisessa osassa tutkittiin verihiutalevalmisteiden EV:itä ja niiden käyttömahdollisuuksia verihiutalevalmisteiden laadun ja käytön optimoinnissa. Säilytyksen aikana verihiutaleet aktivoituvat, ja tätä aktivoitumista halutaan seurata muun muassa silloin, kun säilytysolosuhteita kehitetään. Pelkästään EV-määrän mittaaminen oli herkkä menetelmä tutkittaessa verihiutaleiden aktivoitumisastetta. EV-määrää verrattiin kahteen tutkimuskäytössä olevaan aktivaatiotekijään CD62p-proteiiniin ja GPV-glykoproteiiniin.

Lisäksi väitöskirjassa tutkittiin verihiutale-EV:iden sisältämien bioaktiivisisten välittäjäaineiden merkitystä verihiutaleiden viestinnässä. Näitä olivat erityisesti kalvorakenteiden fosfolipidit ja näistä edelleen entsyymien toiminnan seurauksena aktiivisesti tuotetut lipidivälittäjät, lipidimediaattorit. Verihiutalevalmisteiden EV:iden osoitettiin sisältävän erityisen fosfolipidiprofiilin sekä fosfolipideistä saatavien rasvahappojen muokkaamiseen tarvittavien entsyymien lisäksi bioaktiivisia lipidimediaattoreita. Verihiutale-EV:iden ja erityisesti lipidimediaattoreiden merkitystä verihiutaleiden toiminnassa on tarkoitus tutkia lisää jatkotutkimuksissa.

Sami Valkosen väitöstilaisuus järjestetään Veripalvelussa Kivihaassa torstaina 19.12. Väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa.

Veripalvelussa tuotetaan vuosittain 30-40 tieteellistä alkuperäisjulkaisua. Lisäksi Veripalvelussa on tehty sen historian aikana yli 60 väitöskirjaa sekä lukuisia opinnäytetöitä. Kaikki Veripalvelun julkaisemat tutkimukset löytyvät täältä: https://www.veripalvelu.fi/tutkimus/tieteelliset-julkaisut

Sami Valkosen väitöskirja ”Extracellular Vesicles and Nanoerythrosomes: The Hidden Pearls of Blood Products” on luettavissa täällä: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/307653

Pressmeddelanden på svenska: blodtjänst.fi

Press releases in English: bloodservice.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Sami Valkonen, projektitutkija, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, 029 300 1045

Kuvat

Kuva: Jari Härkönen
Kuva: Jari Härkönen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Härkälenkki 13
01730 VANTAA

029 300 1010https://www.veripalvelu.fi
Veripalvelu on ollut tiukasti kiinni tiedemaailmassa jo yli 60 vuotta. Jatkuva tutkimustoimintamme mahdollistaa Veripalvelun kehittymisen nyt ja tulevaisuudessa ja tuottaa arvokasta tietoa terveydenhuoltoon. Tuemme tutkimuksellamme myös potilaiden hoitoa. Nykyisen tutkimusstrategiamme mukaiset painopisteet ovat verenluovutukseen liittyvä terveyden tutkimus hyödyntämällä genomitietoa ja biopankkitoimintaa, punasolujen ja verihiutaleiden ikääntymisen tutkimus sekä veren-, solujen- ja kudostensiirron sopivuuden tutkimus. Olemme myös aktiivisesti mukana kehittämässä tulevaisuuden uusia soluterapioita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye