Väkivaltaisesta ekstremismistä on mahdollista irtautua – Opas kokoaa Exit-työn ensi kertaa yksiin kansiin

Väkivaltainen ekstremismi tarkoittaa sitä, että väkivaltaa käytetään, sillä uhataan, siihen kannustetaan tai se oikeutetaan aatemaailmalla perustellen. Se pyrkii muuttamaan yhteiskuntaa väkivallan keinoin, ja uhkaa avointa ja demokraattista yhteiskuntaa sekä kaikkien ihmisten yhtäläistä ihmisarvoa.
”Exit-toiminnan tavoitteena on lisätä yleistä turvallisuutta tukemalla sellaisia henkilöitä integroitumaan yhteiskuntaan, joilla on halu irtautua väkivaltaisesta aatemaailmasta”, kertoo Diakonissalaitoksen toimialajohtaja Ilkka Kantola.
”Meidän tehtävämme järjestötoimijana ei ole tuomita, vaan rakentaa luottamusta ja löytää ratkaisuja, jotta kuntoutuminen ja asioiden korjaaminen on mahdollista”, Kantola huomauttaa.
Viranomaiset ja järjestöt työskentelevät Suomessa aktiivisesti yhdessä radikalisoitumisen ja väkivallantekojen ehkäisemiseksi. Yhtälö ei kuitenkaan ole aivan on ongelmaton, sillä Exit-toimintaa rahoitetaan tällä hetkellä määräaikaisella hankerahoituksella.
”Erityisesti irtautumisprosessiin sitoutuneiden ihmisten kannalta tilanne on kestämätön: huoli tuen jatkumisesta on yksi epävarmuustekijä jo muutoinkin vaikeassa tilanteessa”, Ilkka Kantola sanoo.
Halu ja luottamus muutokseen on tärkeä
”Vaikka ääriliikkeet ovat tiiviitä yhteisöjä, joiden kulttuuria värittää vahva me ja ne -asetelma, niistä on kokemuksemme mukaan mahdollista irtautua. Alkuun päästään, jos ihmisellä on oma halu muutokseen”, Exit-hankkeen projektipäällikkö Oussama Yousfi sanoo.
Väkivaltainen ekstremismi ei liity mihinkään tiettyyn aatemaailmaan tai uskontoon. Päinvastoin väkivaltaista ekstremismiä voi esiintyä useissa erilaisissa aatemaailmoissa ja uskonnoissa.
”Irtautumisprosessi on aina yksilöllinen, ja lähtee ihmisen omasta taustasta ja elämäntilanteesta. Jos elämän perusasiat ovat epävakaita, niitä pyritään tukemaan ensin. Aatemaailmaa pystytään käsittelemään vasta sitten, kun muutkin asiat ovat reilassa”, Yousfi kertoo.
Exit-työn arki on hyvin moninaista: joskus työtä tehdään huonekalua yhdessä kasaten, tai esimerkiksi ajankohtaisiin terveyspulmiin apua hakien.
”Exit-työ perustuu luottamukseen. Ensin luottamukseen ihmisen kyvystä tehdä asioita toisin, ja irtautujan luottamukseen oman muutoksen mahdollisuudesta. Prosessin edetessä huomio siirtyy irtautujan ja työntekijän väliseen luottamukseen, ja hiljalleen luottamukseen lähiyhteisöä ja yhteiskuntaa kohtaan”, Yousfi sanoo.
Exit-työn kulku ensimmäistä kertaa yksiin kansiin
Exit-työ Suomessa -opas on ensimmäinen suomalainen kokoomaopas järjestöpohjaisesta Exit-toiminnasta. Se luo tietopohjaa väkivaltaisesta ekstremismistä ilmiönä sekä kuvaa irtautumisen prosessia yksilön näkökulmasta. Opas perustuu käytännön työssä kertyneisiin oppeihin, tutkimustietoon sekä kansainvälisten ja suomalaisten kollegojen kanssa käytyihin keskusteluihin.
Julkaisun tiedot
Exit työ Suomessa. Tietoa ja tukea väkivaltaisesta ekstremismistä irtautumiseen.Toim. Diakonissalaitoksen Exit-tiimi.
ISBN 978-952-9854-42-4
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilkka Kantola, diakoniajohtaja, ilkka.kantola@hdl.fi, 050 512 2173
Oussama Yousfi, projektipäällikkö, oussama.yousfi@hdl.fi, 050 325 7202
Jenni Sarolahti, viestintäpäällikkö, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828
Kuvat


Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme