Ensi- ja turvakotien liitto

Väkivaltatyön foorumi - merkittävin ajankohtaisseminaari väkivallan teemoista

Jaa

Väkivaltatyön foorumi 30.-31.8. kokoaa tänä vuonna 220 ammattilaista ympäri Suomea Liikuntakeskus Pajulahteen, Lahteen. 18. kerran järjestettävän valtakunnallisen foorumin teemana on ”Lähisuhdeväkivalta on kansallinen häpeä- tavoitteena turvallisuus.” Yhdessä käyty keskustelu ja ajatusten vaihto vahvistaa eri toimijoiden osaamista lähisuhdeväkivaltatyön kentällä.

Lähisuhdeväkivallan ehkäisevä työ ja väkivaltaa kokeneiden auttaminen on kehittynyt viime vuosina niin Päijät-Hämeessä kuin koko maassa isoin harppauksin.  Muutosta parempaan on tapahtunut sekä ammattilaisten asenteissa että apua tarjoavien yhteistyössä.

 – Ammattilaiset tunnistavat väkivallan entistä paremmin, väkivalta otetaan rohkeammin puheeksi ja taidot ovat karttuneet, iloitsee Jukka Ihalainen, Lahden ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja.

Päijät-Hämeessä perheiden auttamisen lähtökohdaksi on otettu turvallisuus. Turvattomuus voi joskus liittyä väkivaltaan, toisinaan ei. Ihmisten kokemusten kysyminen ja kuuleminen on tärkeä alku keskustelulle  ja yhdessä asiakkaan kanssa pitäisi miettiä sopivaa apua. Pääasia on koko palvelujärjestelmän aktiivisuus ja tietoisuus väkivallasta. Väkivaltaa kokeneita autetaan monipuolisesti. Lahden ensi- ja turvakoti ry:n eri työmuodoissa autetaan vuosittain noin 1000 perhettä.

Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämissä 11 turvakodissa sai apua vuonna 2016 2227 ja väkivaltatyön avopalveluissa apua sai 2790 henkilöä. Kokonaisuutta täydentää valtakunnallisesti palveleva verkkoauttaminen ja tietoa väkivallasta kokoava Nettiturvakoti. Esimerkiksi kahdesti viikossa palveleva Nettiturvakodin Chat auttaa anonyymisti matalalla kynnyksellä väkivaltaa kokeneita.

Poimintoja ohjelmasta

Ke 30.8., klo 12-14 teemana Asenteet
Kysymykseen miten suomalaisten asenteet lasten fyysiseen ja henkiseen kurittamiseen ovat muuttuneet tulee vastaamaan Sauli Hyvärinen Lastensuojelun Keskusliitosta. Amnestyssä työskentelevä Pia Puu Oksanen pohtii puheenvuorossaan, miten asenteet vaikuttavat ja kuinka ihminen halutessaan kuulua joukkoon omaksuu ryhmän ajattelutavan. Kokonaisuuden lopuksi tuodaan terveisiä Nuorten väkivaltafoorumista, missä kuultiin väkivaltaa kokeneiden nuorten ajatuksia väkivallasta selviämisestä.

To 31.8., klo 9-11 teemana Tiedot ja taidot
Miksi uudet ja uudet sukupolvet kohtelevat toisiaan väkivaltaisesti ja kuinka siitä päästäisiin? Vastauksia pohtimassa on turvakodissa työskennellyt perheterapeutti Timo Rytkönen. Kasvatuksellisesta väkivallasta ja sen ehkäisystä on puhumassa Satu Keisala ja pariskuntien kanssa tehtävästä työstä kertoo kriisityöntekijä ja perheterapeutti Antti Kiviniemi.

To 31.8., klo 12-14 teemana Henkinen väkivalta
Miten tuetaan kiusaamista koulussa tai työelämässä kohdanneita? Teemasta alustamassa Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkusta Saija Salmi. Henkisestä väkivallasta kertoo lastenpsykiatri Jukka Mäkelä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.  

Foorumin järjestävät Lahden Ensi- ja turvakoti ry, Ensi- ja turvakotien liitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Foorumi järjestetään Liikuntakeskus Pajulahdessa, Lahdessa (os. Pajulahdentie 167, 15560 Nastola).

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan!

Median ilmoittautumiset: Laura Kouri, tiedottaja, Ensi- ja turvakotien liitto, p. 040 7099498, laura.kouri@etkl.fi

Väkivaltayön foorumin koko ohjelma.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jukka Ihalainen
toiminnanjohtaja, Lahden ensi- ja turvakoti ry
p. 050 911 2521, jukka.ihalainen@letk.fi

Sirpa Knaappila
turvakodin johtaja, Lahden ensi- ja turvakoti ry
p. 044 357 8560, sirpa.knaappila@letk.fi

Tiina Muukkonen
kehittämispäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto ry
p. 044 526 5256, tiina.muukkonen@etkl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Lahden ensi- ja turvakoti toimii Lahdessa sekä Päijät-Hämeen alueella erilaisen tuen tarpeessa olevien lasten ja perheiden auttamiseksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Järjestöt: Naisiin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan lopettamiseksi resurssit Suomessa edelleen riittämättömiä28.5.2018 09:59Tiedote

Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan lopettamiseksi on tehty paljon toimenpiteitä, mutta resurssit eivät ole riittäviä. Tämä selviää kansalaisjärjestöjen kokoamasta arviosta Istanbulin sopimuksen toteuttamisesta. Järjestöt ylläpitävät suurta osaa väkivallan uhreille ja tekijöille tarjolla olevista palveluista. Aitoa yhteistyötä viranomaisten ja järjestöjen kesken tarvitaan kaikilla tasoilla.

Kutsu medialle 3.5 klo 10: Perheitä autetaan ajoissa26.4.2018 10:18Tiedote

Kaksikymmentä vuotta täyttävä Ylä-Savon Ensi- ja turvakoti ry tarjoaa matalan kynnyksen apua yläsavolaisten lapsiperheiden arjen tukemiseksi. Mediainfossa päiväryhmässä apua saanut äiti kertoo miten ryhmän tuki on auttanut heidän perhettään. Tervetuloa keskustelemaan myös yhdistyksen perheille tarjoamasta avusta ja kuulemaan miten monin tavoin perheitä autetaan Ylä-Savossa. Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri tuo näkökulmia järjestöjen tulevaisuudesta sote-uudistuksen jälkeen.

Ensi- ja turvakotien liitosta apua hakeneita ennätysmäärä23.4.2018 12:40Tiedote

Ensi- ja turvakotien liitossa haki viime vuonna apua yli 12 000 vaikeassa elämäntilanteessa olevaa ihmistä. Luku kasvoi edellisestä vuodesta 1000 henkilöllä ja on liiton historian suurin. Suomea pidetään yhtenä parhaista paikoista, johon lapsi voi syntyä ja saada edellytykset hyvään elämään. Osa lapsista elää kuitenkin osattomana tästä hyvästä kehityksestä, sanotaan Ensi- ja turvakotien liitosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme