Aluehallintovirasto

Väliaikainen perintälaki rajoittaa yrityksiltä vaadittavien perintäkulujen määriä

Jaa

Voit tehdä aluehallintovirastolle ilmoituksen, jos epäilet, että perintäyhtiö on perinyt yritykseltäsi liian suuria perintäkuluja. Aluehallintovirasto valvoo tänä vuonna tehostetusti perintäkuluja.

Perintälain väliaikainen muutos tuli voimaan vuoden 2021 alusta. Lakiin lisättiin yrityssaatavia koskevat uudet säännöt, joiden perusteella voi arvioida perintäkulujen kohtuullisuutta.

Kun perintäyhtiö lähettää yrityksellesi perintäkirjeen, siitä voi vaatia perintäkuja seuraavasti:

- Perintäyhtiön lähettämästä maksumuistutuksesta enintään 10 euroa

- Ensimmäisestä maksuvaatimuksesta perintäkuluina perintäyhtiö saa vaatia enintään:

  • 50 euroa, jos velan pääoma on enintään 500 euroa
  • 80 euroa, jos velan pääoma on yli 500 euroa

- Samaa saatavaa koskevasta uudesta maksuvaatimuksesta voidaan periä enintään puolet ensimmäisen maksuvaatimuksen määristä.

- Perintäyhtiön lähettämästä tratasta enintään 100 euroa.

Mainitut perintäkulut ovat enimmäismääriä, joiden on yksittäisessä tapauksessa oltava aina kohtuullisia. Perintäkulujen kohtuullisuus edellyttää, että velallisyritykseltä veloitetaan vain oikeasti syntyneet kustannukset, ja että tehdyt perintätoimenpiteet ovat tarpeellisia ja tarkoituksenmukaisia. Esimerkiksi hyvin pienistä saatavista ei voi säännönmukaisesti periä laissa mainittuja enimmäismääriä. Perintäkuluja voidaan lähtökohtaisesti vaatia yhteensä enintään 230 euroa, jos laskun pääoma on enintään 500 euroa ja 410 euroa, jos laskun pääoma on yli 500 euroa.

Yritykseltäsi saa vaatia perintäkuluja uudesta maksumuistutuksesta tai maksuvaatimuksesta vain, jos edellisen kirjeen lähettämisestä on kulunut vähintään seitsemän päivää. Perintätoimenpiteiden aikatauluttamisessa ja eräpäivän määrittelyssä on kuitenkin huomioitava myös perintäyhtiön käyttämän kuljetuspalvelun mukainen toimitusaika. Lisäksi maksuajan pidennyksestä saa vaatia perintäkuluja vain, jos maksuaikaa pidennetään vähintään 14 päivällä.

Tratan käyttäminen perinnässä

Trattaa eli maksukehotusta, johon liittyy julkisuusuhka, ei saa käyttää yrityssaatavan perinnässä, jos velallinen on yksityishenkilö, yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö. Yrityksellesi lähetettyä trattaa ei saa julkaista tai ilmoittaa merkittäväksi luottotietorekisteriin, jos velallisena oleva osakeyhtiö toimittaa ennen tratan julkaisemista tai ilmoittamista selvityksen, jonka mukaan sen viimeksi päättyneen tilikauden liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on alle 100 000 euroa. Lisäksi yrityksellesi lähetettyä trattaa ei saa julkaista tai ilmoittaa luottotietorekisteriin silloinkaan, jos osakeyhtiöllä on käynnissä vasta ensimmäinen tilikausi.

Tee ilmoitus, jos epäilet liian suuria perintäkuluja

Aluehallintovirasto valvoo vuonna 2021 tehostetusti yrityssaatavista vaadittavien perintäkulujen määriä. Jos epäilet, että yritykseltäsi on peritty liian suuria perintäkuluja, voit tehdä aluehallintovirastolle ilmoituksen vapaamuotoisesti sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.etela@avi.fi tai valvontailmoituslomakkeella, joka löytyy aluehallintoviraston verkkosivuilta. Mainitulta verkkosivulta löydät myös ohjeet valvontailmoituslomakkeen täyttämiseksi sekä lisätietoja perinnästä ja perinnän valvonnasta.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Matti Laiho, p. 0295 016 546

ylitarkastaja Seela Saraniva, p. 0295 016 680

ylitarkastaja Jouni Kiviniemi, p. 0295 016 627

etunimi.sukunimi@avi.fi

Aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme