Instrumentarium

Valitse aurinkolasisi oikein

Jaa

Kevätaurinko hellii aisteja ja mieltä. Valon määrän lisääntyessä on tärkeää muistaa suojata silmät auringolta. Aurinkolasien ominaisuudet kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan.

Kuva: Janita Autio
Kuva: Janita Autio

Aurinkolasien tärkein tehtävä on suojata silmiä haitalliselta UV-säteilyltä, joka aiheuttaa muun muassa lumisokeudeksi kutsuttua sarveiskalvon tulehdustilaa. Pitkäaikaisessa altistuksessa UV-säteet voivat myös nopeuttaa harmaakaihin syntymistä. Riittävän UV-suojauksen tunnistaa linssin UV 100 % -tai UV 400 -merkinnästä.

– On tärkeää, että aurinkolasikehys suojaa silmiä kunnolla ja että lasit istuvat hyvin, kertoo Instrumentariumin alueoptikko Mia Rosqvist Oulun Ideaparkin myymälästä.

Myös lapsen silmät on tärkeää suojata auringolta, sillä lapsen silmän mykiö on paljon kirkkaampi kuin aikuisen, joten se läpäisee säteilyä huomattavasti enemmän.

Aurinkolaseja valittaessa kannattaa miettiä, mihin käyttöön ne tulevat.

Polarisoiva vai ei?

Vedenpinta heijastaa helposti auringonsäteitä silmiin. Vesille kannattaakin valita aurinkolasit polarisoivilla linsseillä, jotka leikkaavat vaakapinnoilta kuten vedestä tulevaa häikäisyä. Polarisoivat linssit myös auttavat näkemään vedenpinnan alle, mistä on hyötyä etenkin kalastaessa.

Polarisoivat linssit sopivat hyvin myös autoiluun, sillä ne suodattavat märästä tienpinnasta heijastuvaa auringonvaloa.

– Lasketteluun taas ei välttämättä kannata valita polarisoivia linssejä, sillä ne heikentävät laskettelurinteen epätasaisten pintojen erottamista. Peililinssi soveltuukin lasketteluun paremmin, Rosqvist jatkaa.

Urheilulaseissa kannattaa huomioida erityisesti suojaavuus ja häikäisyn esto. Lasit suojaavat myös tuulelta ja roskilta. Urheilulaseihin on valittavana enemmän linssisävyjä.

Linssin sävyllä ja tummuudella on merkitystä

Ruskean ja punertavan sävyiset linssit sopivat hyvin autoiluun ja keväthangille, sillä ne parantavat kontrastia ja auttavat erottamaan muodot taustasta. Harmaan sävyt muuttavat vähiten värien todellista sävyä. Kellertävämmät sävyt puolestaan toimivat erityisesti sumuisella ja vähävaloisella säällä.

Häikäiseviin olosuhteisiin, kuten keväthangille ja vesille, kannattaa valita linssi 75–85 prosentin tummuudella. Tämä tarkoittaa, että linssi läpäisee valoa 15–25 prosenttia.

Kaupunkikäyttöön sopivat vähän vaaleammatkin linssisävyt tai esimerkiksi liukuvärilliset linssit. Vaaleahkoilla aurinkolaseilla näkee sisälläkin.

Aurinkolasit myös voimakkuuksilla

Useimpiin aurinkolasimalleihin saa linssit omilla voimakkuuksilla. Kun aurinkolaseissa on samat voimakkuudet kuin silmälaseissa, lasien vaihtaminen ei rasita silmiä. Aurinkolaseihin saa myös moniteholinssit.

– Linssin pinnoitteet pidentävät aurinkolasien käyttöikää, joten niitä kannattaa hyödyntää, sanoo Mia Rosqvist.

Kovapinnoitettu linssi kestää paremmin naarmuja, mistä on hyötyä esimerkiksi rannalla. Heijastuksenpoistopinta voidaan lisätä esimerkiksi aurinkolasilinssin sisäpinnalle, jolloin linssin takapinta ei heijasta valoja silmiin.

Kuumimmat aurinkolasitrendit löydät oheisesta Instrumentariumin trendipaketista.

Kuvapyynnöissä voit olla yhteydessä Instrumentariumin viestintään.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Janita Autio
Kuva: Janita Autio
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Instrumentarium
Instrumentarium
PL 6
02631 Espoo

0201 70 7000http://www.instru.fi/

Instrumentarium
Silmien hyvinvoinnista huolehtiminen on meille kunnia-asia. Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa 147 ja Virossa 20. Myymälöissämme ympäri Suomen palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisesta myymälästämme löytyy myös silmälääkärin vastaanotto. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa tarjoamme lisäksi ensiluokkaisia silmäsairaalapalveluita, jotka tuotamme yhteistyössä Silmäsairaala Valon kanssa. www.instru.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Instrumentarium

Vanhemmista ihmisistä vihdoin sankareita myös markkinoinnissa – Instrumentariumin uudessa kampanjassa 60-70 -vuotiaat juhlistavat rakkauden kesää21.6.2018 07:45Tiedote

Todellinen rakkauden kesä elettiin noin 50 vuotta sitten. On aika elää se uudestaan. Instrumentariumin kesäkampanjan malleina nähdään 60–70 -vuotiaista koostuva “jengi”, joka viettää elämänsä kesää, täynnä rakkautta ja vapautta Kaj Hyttisen vuoden 1968 “Muistan Kesän” -klassikkobiisin tahtiin. Tarinan sankarit elävät täysin rinnoin uutta, huoletonta vapauden aikaa.

Instrumentarium: Kevään 2018 kuumimmat silmä- ja aurinkolasitrendit2.2.2018 09:49Tiedote

Talvisesta maisemasta huolimatta kevät lähestyy vauhdilla ja sen myötä myös tämän kevään silmä- ja aurinkolasitrendit tulevat ajankohtaisiksi. Instrumentarium on paitsi näkemisen myös trendien asiantuntija. Liitteenä olevaan trendikatsaukseen on koottu kevään 2018 kuumimmat silmä- ja aurinkolasitrendit. Kevään kehysmuodissa näkyvät muotinäytöslavoja hallinneet värisävyt sorbettisista pastellisävyistä vahvoihin tehosteväreihin. Materiaaleissa toistuvat puolestaan niin vahva muovi kuin keveä metallikin, ja kehysten muotokieli vaihtelee futuristisesta muotoilusta menneiden vuosikymmenten klassikkoihin. Myös linsseillä on mahdollista leikitellä: kevään aurinkolasitrendeistä löytyvät niin ilmavan läpikuultavat linssit kuin myös vahvat ja värikkäät peililinssit. Kaikki katsauksen uutuuskehykset saapuvat myymälöihimme kevään aikana. Kehysasiantuntijamme antavat mielellään lisätietoja. Kuva- ja lisätietopyynnöt voi lähettää osoitteeseen viestinta@instru.fi. Lisää tietoa ajankohtaisista kehystr

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme